PraksisNyt - oktober - 2024
Nyt fra Datakonsulenterne
WebReq bliver totalmoderniseret
I løbet af september/oktober bliver jeres WebReq opdateret til WebReq3. Når det er planlagt, hvornår jeres praksis kommer over på WebReq3, får I besked i WebReq.
Overgangen er gået godt med de ca. 20 praksis, der har afprøvet løsningen indtil nu. De fortæller, at selv om nogle af ”knapperne” er flyttet, så har det ikke givet problemer hverken ved overgangen eller i driften efter.
Der er primært tale om ny brugergrænseflade, men logikken er også ændret en smule, så husk at vælge rekvisitionstypen inden udvælgelsen af analyser eller undersøgelser i WebReq3.
Tilbud til praksispersonale
Bliv tryg ved din arbejdsopgave omkring dosispakket medicin
Har du ansvaret for dosispakket medicin i klinikken, eller tager du tit dialogen og koordineringen mellem de relevante samarbejdspartnere?
Det er ikke altid er nemt, og derfor vil vi gerne hjælpe dig godt på vej, så du føler dig rustet og mere sikker i denne opgave.
Dosispakket medicin sparer hænder i plejen og mindsker fejldoseringer. Derfor er det vigtigt, at du føler dig tryg i arbejdsgangen, samt kender til hvem, der gør hvad i dette samarbejde.
Du kan få en datakonsulent på besøg i klinikken til at fortælle om samarbejdet omkring dosispakket medicin, samt tale om de udfordringer, det eventuelt skaber for jer i klinikken. Vi samarbejder med Medcom om projektet og kan bringe udfordringer videre, så vi sammen kan løse de forhindringer, der står i vejen for en god og let arbejdsgang.
Besøget afstemmes efter aftale med dig og den tid, du har til rådighed. Er I flere i klinikken, der arbejder med dosispakket medicin, afholder vi også gerne et fællesmøde.
For tilmelding eller yderligere information kan du/I kontakte datakonsulent Maibritt Grabas Kruse på mail mgk@rsyd.dk eller telefon 24 34 76 71.
Kræftdag Syd 2025 - læs om nogen af de mange spændende emner
Tirsdag den 21. januar 2025 er der igen Kræftdag Syd på Trinity Hotel og Konference Center i Fredericia.
Kræftdag Syd er for læger og klinikpersonale, og sætter fokus på kræft i almen praksis. På dagen deltager man i forskellige sessioner.
Der vil bl.a. blive sat fokus på senfølger efter kræft, palliation i almen praksis, gynækologisk kræft og kræft hos børn. Desuden er der session om sproglige barrier og ulighed i kræftforløbet, samt en session om samarbejde mellem læge og præst.
Sæt kryds i kalenderen, og hold øje med Praksisnyt, hvor der løbende kommer information om tilmelding, program mv.
Den særlige kræftrådgivning hos Patientkontoret kan rådgive om maksimale ventetider
Der gælder særlige regler for udredning og behandling, hvis der er mistanke om kræft eller visse former for hjertesygdomme. Det kaldes også for de maksimale ventetider.
Patienter, der står i en situation, hvor det kan være relevant at søge information eller få rådgivning om de maksimale ventetider, kan kontakte den særlige kræftrådgivning hos Patientkontoret i Region Syddanmark.
Patienterne kan ringe på telefon 76 63 14 90. Patientkontoret har åbent på alle hverdage mellem kl. 9.00-12.00.
Vil du og din klinik deltage i et spændende projekt om brugerinddragelse?
Hold et brugermøde for jeres patienter
I projektet ”Brugerens stemme” arbejder vi ud fra en ambition om at finde nye metoder til at involvere patienter og pårørende (brugere) i den organisatoriske udvikling af almen praksis. Brugernes perspektiv kan være med til at pege på forbedringspotentialer og kvalificere udviklingen i de enkelte almene praksis. Herigennem kan samarbejdet mellem brugere, læger og klinikpersonaler fremmes.
Et af delprojekterne i ”Brugerens stemme” er afholdelse af et brugermøde. Det I kan være med til at gennemføre, sammen med projektgruppen, som står for langt det meste arbejde. Der gives kompensation for jeres tidsforbrug efter gældende takster.
Her finder du link til sundhed.dk; SydKIP, hvor du kan læse mere "Brugerens stemme"
Vi glæder os til at høre fra jer.
Kontakt koordinator Merete Dyg Willemoes, SydKIP på telefon 29 20 11 98 eller mail mwni@rsyd.dk.
Længerevarende symptomer: Nyt tilbud til praksis og klynger
Få hjælp til at hjælpe dine patienter med længerevarende symptomer med det digitale værktøj ”Mine Symptomer”.
Smertecentrene i Region Syddanmark indfører dynamiske henvisninger
Pr. 1. oktober 2024 indføres dynamiske henvisninger til alle 3 tværfaglige smertecentre i Region Syddanmark.
Pakken er synlig i alle lægesystemer, når man benytter ”dynamisk henvisning” adgangen i sit lægesystem. Her findes pakken ved at udsøge ”Smertecentre Region Syddanmark”, hvorefter man vælger det relevante Smertecenter. Henvisende læge vil derefter blive præsenteret for de nye fraser.
Herved forventes det, at de praktiserende læger kan fokusere tiden brugt pr. henvisning, behandlingen af henvisninger på smertecentrene kvalificeres, og antallet af afvisninger reduceres.
Smertecentrene opfordrer til at sende dynamiske henvisninger fra 1. december 2024.
Kampagne sætter fokus på rygsmerter
”Din ryg er stærkere, end du tror” – det er titlen på en ny regional kampagne, som skal gøre syddanskerne opmærksomme på, at rygsmerter ikke er farlige, og at det er vigtigt at holde sig fysisk og socialt aktiv.
Kampagnen har afsæt i det reviderede rygforløbsprogram, som nu er gældende i hele regionen.
Nogle af hovedbudskaberne er derfor, at der sjældent er noget alvorligt galt med ryggen, selvom det gør ondt, og at det i langt de fleste tilfælde ikke giver mening at scanne ryggen.
Kampagnen bliver synlig på regionens egne kanaler såsom Info-Tv-skærme på sygehusene og i almen praksis, i magasinet Sund i Syd og på sociale medier.
Derudover er der opbygget et særligt website med nyttig information til borgere med rygsmerter:
Her finder du link til Region Syddanmark og nyttig information til borgere med rygsmerter
Ny anbefaling fra Vælg Klogt om opioider
Fokus på behandlingsplan og smertetype er essentiel for at undgå unødvendig brug af opioider
Vælg Klogt har lanceret en ny anbefaling, der fokuserer på at forhindre unødvendig brug af opioider.
Den nye anbefalinger understreger vigtigheden af en grundig behandlingsplan ved opstart af opioidbehandling. Planen bør klart definere mål, forventet varighed og opfølgning. Det er desuden vigtigt at vurdere smertetypen, da ikke alle smerter responderer på opioider. Anbefalingen sigter mod at minimere langvarig opioidbrug og tilhørende risici som afhængighed og bivirkninger.
Kontaktinformation: Konsulent Camilla Flintholm Raft, Vælg Klogt.
Nyt fra Lægemiddelteamet
Rådgivning vedrørende ordination af lægemidlet Ozempic (semaglutid)
Det regionale Lægemiddelteam gør opmærksom på, at Sundhedsstyrelsen i Månedsbladet Rationel Farmakoterapi nr. 3 juni 2024 gennemgik ”farmakologisk behandling af type 2-diabetes i almen praksis med fokus på fremtidig tilskudsstatus for glucosesænkende lægemidler”.
Efterfølgende har KiAP lavet en god konkret opfølgning, der hjælper dig godt på vej til at finde dine diabetespatienter, hvor du bør se på, om de forsat opfylder tilskudsbetemmelserne efter 25. november 2024.
Vores eget kvalitetsafsnit her i Praksisafdelingen, SydKIP, har, ved datakonsulent Birgitte Nissen, lavet en rigtig god guide, som du kan få ved at sende en mail til datakonsulent@rsyd.dk
Her finder du link til KiAP, hvor du kan læse nyt om forløbsplaner
Ny fra Psykiatrien
Blodprøvepakker fra psykiatrien til almen praksis
Ved henvisning af patient til psykiatrisygehuset kan du øge sikkerheden ved at anvende den korrekte blodprøvepakke ”Psykiatripakken”, som indeholder alle de blodprøver, der anbefales ved henvisning.
Yderligere kan du samtidig benytte "Alkoholprofilen", som bestilles ved afrusningspatienter eller patienter med mistanke om alkoholoverforbrug.
Pakkerne skal medvirke til at sikre sammenhæng og ensartet prøvetagning. Pakkerne udelukker ikke andre blodprøver end de nævnte. Blodprøvepakkerne gælder for alle psykiatriske patienter.
Pakkerne er skabt i samarbejde mellem psykiatri og somatik og er baseret på klinisk evidens.
Nyt fra Psykiatriens Medicinrådgivning
Vægtændring og antidepressiva
Aktivitetskalender på sundhed.dk for almen praksis
På sundhed.dks aktivitetskalender kan du finde møder / kurser / temadage / konferencer / Årsmøder m. m. for praktiserende læger og personale i almen praksis, Region Syddanmark
Ny regional forside på sundhed.dk til almen praksis
Den nye side er opdelt, grupperet og tilrettelagt på en ny og bedre måde, så du nemmere kan finde dét på sundhed.dk, du skal bruge i din hverdag.
Indholdet deles op i tre overordnede kategorier via "menu til venstre på forsiden":
- Patientbehandling (relevant, når du sidder med patienten i konsultationen)
- Klinikadministration (dækker alt administrativt i hverdagen i klinikken)
- Regionalt stof (fx nyhedsbreve, aftaler mv.).
Når du trykker på menuen, vil den fremover åbne sig som et ”rullegardin”, så du nemt kan orientere dig i indholdet.
Via en genvej på forsiden vil du fremover også kunne tilgå sundhedstilbuddene direkte i den kommune, klinikken ligger i, og du vil også kunne finde genveje til ”Find behandler” og ”Lægehåndbogen”, samt din sundhed.dk-administration.
På den regionale forside vil der også ligge spots med nyheder fra din region, samt en oversigt over aktiviteter i din region.
Din regionale forside ligger samme sted på sundhed.dk som tidligere, men husk at lave en genvej, så du altid starter på denne side, når du åbner browseren.
Logger du ind på sundhed.dk, vil du automatisk lande på din praksisside.
For større visning, klik på foto.
Løsning til problemer med visningen på skærmen
Sundhed.dk har desværre fundet en fejl, hvor forsiden for nogle brugere kun vises som spots og en bjælke i toppen, og dermed uden menu til venstre.
Hvis det sker, er det fordi, browseren har forstørret siden for meget i forhold til, hvad sundhed.dk kan klare.
I sundhed.dk arbejdes der intenst på at få rettet fejlen, men indtil da kan du komme til at se din forside korrekt ved at zoome i browseren:
- Bruger du mus; hold da CTRL-knap nede og brug samtidig hjulet på musen
- Bruger du genvej; hold da CTRL-knap nede og tryk samtidig + for at zoome ind (- for at zoome ud)
- Alternativt kan du gå ind i browserens indstillinger (typisk i øverste højre hjørne) og ændre på zoomindstillingerne, så man mindsker forstørrelsen.
Sundhed.dk beklager meget.
Her finder du det direkte link til ny sundhed.dk-forside for fagpersoner, Region Syddanmark, gem gerne linket i din browserNyt fra Forskningsenheden
Hvordan følger vi op på vores kræftpatienter i almen praksis?
Én ud af tre almen praksis har en systematisk indsats for kræftopfølgning – det viser en spørgeskemaundersøgelse fra 2021.
Størstedelen af de praktiserende læger føler sig kompetente til at vurdere psykiske senfølger og komorbiditet hos patienter med kræft, mens færre føler sig kvalificeret til at vurdere fysiske og seksuelle senfølger.
De praktiserende læger mangler en tydeligere afklaring af ansvarsfordelingen for kræftopfølgningen, og savner information om mulige senfølger og bivirkninger til patienternes sygdom og behandling. Bedre informationsdeling mellem sektorer vil sikre mere sammenhængende patientforløb og bedre håndtering af patienter med senfølger efter kræft.
Her finder du link til forskningsartiklen
Månedens UTH
Lægen skal ikke bede patient eller andre sundhedsfaglige om at ringe 112
Her finder du link til sundhed.dk og månedens UTH
Her finder du link til sundhed.dk og Patientsikkerhed (UTH), hvis du vil have mere viden om UTH
Følg Region Syddanmarks kvalitetsenhed ”SydKIP” på Facebook og Linkedin
SydKIP er Region Syddanmarks kvalitetsenhed, hvis opgave er at understøtte kvalitet og efteruddannelse i hele praksissektoren.
Du kan løbende se nyheder om kvalitet og efteruddannelse i almen praksis på Facebook og Linkedin.
Her finder du link til Facebook, hvor du kan følge SydKIP
Her finder du link til Linkedin, hvor du kan følge SydKIP
Indholdsansvarlig: SydKIP