Opgaver og funktioner for PKO-ordningen i Region Syddanmark
Baggrund
I Region Syddanmark har vi en samlet praksiskonsulentordning for kommuner, sygehuse og almen praksis. Praksiskonsulentordningen er todelt, hvor en del af ordningen er lokal og knyttet an til de fem sygehusenheder og 22 kommuner og den anden del er en koordinerende regional PKO-ordning. Der er knap 60 praksiskonsulenter, fordelt på sygehuse og kommuner og 6 koordinatorer - 1 for hver sygehusenhed og 1 for kommunerne.
Formålet med Praksiskonsulentordningen er følgende:
- Praksiskonsulentordningen er et fælles redskab i arbejdet med udvikling, implementering, monitorering og evaluering af de tværsektorielle patientforløb.
- Praksiskonsulentordningen er et konkret samarbejdsredskab til systematisk kvalitetsudvikling af kommunikation og information om patientforløb i regionen.
1. Den lokalt forankrede del af PKO-ordningen
Sygehusene og kommunerne har aftaler med praktiserende læger om konsulentbistand, der bidrager til udvikling af det gode patientforløb i sundhedsvæsenet, praksiskonsulenten har fokus på det alment medicinske aspekt. Her er det også praksiskonsulenten opgave at bidrage til at smidiggøre og udvikle samarbejdet mellem almen praksis, sygehuse og kommuner til gavn for patienterne.
Praksiskonsulenten er ligeledes en væsentlig sparringspartner for sygehuse og kommuner i forhold til nye rolle og opgaver og er samtidig bindeled til almen praksis.
De fem sygehusenheder og kommunerne vælger selv, hvordan den enkelte praksiskonsulent tilknyttes organisationen.
OUH (Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus)
Praksiskonsulentordningen arbejder for at styrke samarbejdet mellem OUH og almen praksis.
Ordningens overordnede formål er at sikre sammenhængende patientforløb for patienterne i et nært og godt samarbejde mellem OUH og praktiserende læger.
På OUH er der tilknyttet praksiskonsulenter, der løbende varetager opgaver som kvalitetsudvikling og udarbejdelse af patientforløbsbeskrivelser.
Kvalitetsudviklingen foregår typisk på afdelinger på OUH - f.eks. i form af bistand ved audits på epikriser, specialistrådgivning eller henvisninger – og i samarbejdet på tværs af sektorerne.
Sygehus Lillebælt
På sygehus Lillebælt tager opgavevaretagelsen udgangspunkt i udvalgte indsatsområder og faglige opgaveområder.
Til hvert opgaveområde er tilknyttet et 'hold' af praksiskonsulenter, som samtidig er koblet op på en række, til blokken relaterede sygehusafdelinger. Hver enkelt praksiskonsulent er tilknyttet ikke blot én men flere sygehusafdelinger på samme tid. For den enkelte sygehusafdeling betyder det, at alle afdelingsledelser har en praksiskonsulent tilknyttet, som der kan afholdes møder og koordinering med. Alle afdelinger har således en praksiskonsulent tilknyttet. Der arbejdes i øjeblikket på etablering af kontakt til klyngerne så et tæt samarbejde og koordinering mellem klynger, praksisudvalg og sygehus kan sikres.
Herudover er to praksiskonsulenter medlem af Lokalt Samordningsforum (SOF) på Sygehus Lillebælt, og tre deltager i de underliggende implementeringsgrupper under SOF.
På kræftområdet deltager en praksiskonsulent i Programstyregruppen for Kræftsygehuset, og to deltager i et underliggende projekt under Programstyregruppen, Doctor’s Partnership, som har til formål at fremme samarbejdet om patienten mellem praksis og sygehus på kræftområdet.
Endelig er der deltagelse i udviklingsprojekter, eksempelvis udvikling af tværsektorielle Multi-Disciplinære Teamkonferencer, udvikling af kompetenceudviklingsforløb for praksispersonale på sygehuset, projekt med specialister fra sygehus i praksis, et forbedringsspor (efter den syddanske forbedringsmodel), på 0-2 årsområdet i samarbejde med sygehus og kommuner, SOF-COVID-19 etc. Disse er kendetegnet af at have projektstatus, hvorfor deltagelse er afgrænset i tid.
Hvis der i afdelingerne identificeres bredere problemstillinger, som kræver en indsats via Praksiskonsulentordningen, vil håndteringen af disse foregå via Udvalg for Praksissamarbejde, hvori praksiskonsulenterne alle er medlemmer, og som fungerer som det koordinerende organ ift. PKO ved Sygehus Lillebælt. Udvalget holder tre årlige møder, et pr. kvartal. Dertil et internat i sensommeren, hvor der arbejdes med større temaer over 2 dage.
Sygehuset udsender hver 3. uge nyhedsbrevet Praktisk Talt til de praktiserende læger i sygehusets optageområde. Med nyhedsbrevet sendes altid en opdateret liste over hotlines til sygehusets specialistrådgivninger, som er tilgængelige for praksis ved direkte kontakt.
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus har tilknyttet én praksiskoordinator og tre praksiskonsulenter, der til sammen udgør den lokale Praksiskonsulentordning (PKO). Koordinatoren og konsulenterne yder konsulentbistand og agerer bindeled til almen praksis i Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus’ optageområde. PKO-ordningen drives af ønsket om, at skabe sammenhængende og smidige patientforløb, der er tilpasset den enkelte patient, og med en høj klinisk kvalitet og patienttilfredshed.
Praksiskoordinatoren og konsulenterne er ikke koblet til specifikke afdelinger/specialer, men udgør sammen med udvalgte afdelingsledelser, samt den lægelige direktør på sygehuset, PKO-kredsen. Sygehusets lægelige direktør og praksiskoordinatoren har delt formandskab for PKO-kredsen. Der afholdes kvartalsvise møder i kredsen samt ét årligt strategiseminar, hvor der samles op på tidligere strategiske indsatser samt indgås aftaler om nye. PKO-kredsen vil - med blik for det fælles populationsansvar - understøtte, at rette patient kommer i rette spor på rette tidspunkt, således at det samlede sundhedsvæsen har en effektiv ressourceudnyttelse. Dette skal bl.a. sikres via et bredt udvalg af udrednings- og behandlingstilbud af høj faglig kvalitet i begge sektorer.
Opgaver i PKO-kredsen:
- Styrke relationerne mellem sygehus- og praksislæger
- Arbejde dataorienteret med at smidiggøre sektorovergange og styrke den samlede udrednings- og behandlingskvalitet
- Kvalitetssikre kommunikationen mellem sygehus og praksis i form af henvisninger, tilbagehenvisninger og epikriser
- Deltage i strategiske udviklingsprojekter
- Understøtte en let adgang til sparring for sygehus- og praksislæger, herunder styrke sygehusets specialistrådgivningstilbud samt brugen af korrespondancer og bagom-numre
- Arrangere fyraftensarrangementer og temadage for praktiserende læger og praksissygeplejersker
- Udarbejde og vedligeholde forløbsbeskrivelser, visitationsretningslinjer og dynamiske henvisningsskabeloner til almen praksis på sundhed.dk.
Sygehus Sønderjylland
På Sygehus Sønderjylland er praksiskonsulenten tilknyttet én eller flere afdelinger med det formål at bidrage til at skabe sammenhængende patientforløb. Opgaveporteføljen er aftalt i
afdelingsspecifikke forretningsordner.
I Sygehus Sønderjylland er etableret et PKO-udvalg, som består af hele direktionen, alle praksiskonsulenter og udvalgte afdelingsledelser. Afdelingsledelser udpeges for en toårig periode.
PKO-udvalget understøtter formålet med Sygehus Sønderjyllands Praksiskonsulentordning, som er at:
- Styrke patientforløbet
- Styrke samarbejdet mellem almen praksis og Sygehus Sønderjylland
- Skabe gensidig respekt og tillid mellem almen praksis og Sygehus Sønderjylland
- Skabe en forventningsafstemning i forhold til opgaver omkring patientforløbet.
PKO-udvalget har fokus på at:
- Skabe et stærkt fundament for samarbejdet med almen praksis til gavn for patienten og de tværsektorielle samarbejdspartnere
- Medvirke til at skabe grundlaget for en kultur, der er båret af gensidig respekt og tillid mellem almen praksis og sygehuset
- Skabe en platform for gensidig faglig sparring og uddannelse
- Skabe en platform for gensidig kommunikation af relevante informationer mellem almen praksis og sygehuset.
Psykiatrien i Region Syddanmark
I Psykiatrien i Region Syddanmark er praksiskonsulenterne geografisk fordelt og tilknyttet en psykiatrisk eller børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling.
Den enkelte praksiskonsulent har faste møder med den lokale afdelingsledelse, hvor lokale problemstillinger løftes i relation til samarbejdet mellem afdelingen og almen praksis.
Praksiskonsulenterne er organiseret i et praksiskonsulentteam, som mødes kvartalsvist med praksiskoordinatoren i psykiatrisygehuset, med henblik på at drøfte generelle problemstillinger i relation til samarbejdet, nye tiltag i sygehuset m.v. Endvidere har psykiatrisygehusets praksiskoordinator og lægefaglige direktør jævnlige møder hvor af samarbejdet mellem sygehuset og almen praksis drøftes.
PKO-ordningen i kommunerne i Region Syddanmark
Der er i samtlige 22 kommuner i Region Syddanmark tilknyttet en eller flere praksiskonsulent(er), dog er stillingen for øjeblikket vakant i Kerteminde kommune.
Assens:
Assens Kommune har to praksiskonsulenter ansat, som lokalt bindeled mellem de praktiserende læger og kommunen. Praksiskonsulenterne indbydes ad hoc til at kvalificere udviklingen og samarbejdet mellem lægerne og kommunen – især ved udarbejdelse af udkast til konkrete aftaler.
Assens Kommune har siden medio 2014 haft et velfungerende Kommunalt Lægeligt Udvalg, som afvikler 4 faste årlige møder, hvor praksiskonsulenterne deltager sammen med de to af Lægelauget valgte repræsentanter. Møderne indeholder såvel gensidig information som vedtagelse af konkrete forpligtende aftaler. Aftalerne er inden da kvalificeret gennem samarbejdet med praksiskonsulenterne.
Initiativet til dagsordenspunkter, nye opgaver og fokusområder kommer både fra lægerne og fra kommunen eller opstår i dialog på møderne.
Billund:
Der er i Billund kommune ansat en praksiskonsulent 5 timer månedligt. Praksiskonsulenten refererer ind til lederen af sundhedsstaben, som er en central stabsfunktion.
Praksiskonsulenten er indgangen til almen praksis og formidler information fra kommunen til almen praksis og den anden vej. Praksiskonsulenten deltager i det Kommunale lægelige udvalg (KLU), samt det forberedende og efterfølgende opsamlende arbejde.
Praksiskonsulenten:
- Deltager ligeledes i den årlige temaaften med de øvrige andre praksiskonsulenter i regionen.
- Sidder i styregruppen i forhold til implementeringen af diabetesforløbsprogrammet.
- Kommer med input til faglige temaer for den årlige temaeftermiddag/aften for alle praktiserende læger samt kommunale medarbejdere.
Derudover kan områdecheferne for Familie og Forebyggelse, Ældre, Handicap og Psykiatri og Arbejdsmarkedsområdet kontakte praksiskonsulenten for råd og vejledning.
Der afholdes ca. 1 møde pr. måned af i gennemsnit 1½ times varighed. Møderne er centreret omkring det kvartalsvise KLU-møde.
Esbjerg:
Der er i Esbjerg Kommune en praksiskonsulent, som hver 3. måned deltager i det kommunallægeligeudvalg. Derudover deltager praksiskonsulent i relevante arrangementer, projekter og tiltag, hvilket aftales løbende og på initiativ fra begge parter
Fanø:
Der er ingen praksiskonsulent i Fanø kommune, men en kontaktperson i Lægehuset, Fanø. Hjemmesygeplejerskerne og Lægehuset, Fanø samarbejder i hverdagen tæt, da borger/patientgrundlaget er sammenfaldende. Lægehusets konsultation og hjemmesygeplejerskernes kontor er placeret dør om dør.
De borgere, som Fanø Kommunes hjemmesygepleje og hjemmepleje kender, har i næsten alle tilfælde Lægehuset, Fanø som praktiserende læge.
Hjemmesygeplejerskerne og lægerne kommunikerer
- elektronisk i hverdagen
- en gang om ugen: en times konference, hvor aktuelle borgerforløb tages op
- hjemmesygeplejerske og læge opsøger hinanden ved akut behov.
Fanø Kommune har januar 2018 etableret akutsygepleje i et samarbejde med Akutteamet, Esbjerg, samt indgået aftale med FAM, SVS om delegeret behandling, svarende til Esbjerg Kommunes aftale med Sydvestjysk Sygehus. Det betyder, at Fanø Kommune kan varetage de opgaver, der er
beskrevet i ”Kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner”, samt de opgaver, der via aftaler med regionen overdrages til kommunerne.
Hjemmesygeplejerskerne og Lægehuset mødtes juni 2018 et par timer, hvor et antal cases fra perioden januar – juni 2018 blev gennemgået og evalueret.
Det har vist sig at være en god læringsmodel, der medvirker til at
- sikre viden hos praktiserende læge om hjemmesygeplejerskernes kompetencer
- videreudvikle akutsygeplejen og det kommunalt – lægelige samarbejde.
Fremtidige initiativer aftales på de halvårlige KLU-møder, eksempelvis akutsygepleje samarbejde og samarbejde om rehabilitering for KOL pt. og diabetes pt. i henhold til respektive forløbsprogrammer. Såvel Lægehuset, Fanø som Fanø Kommune kan tage initiativ og sætte punkter på dagsorden.
Der gennemføres møder halvårligt. På møderne deltager:
- Lægehuset Fanø: læger, konsultationssygeplejersker
- Fanø Kommune: Velfærdschefen, teamlederne for Fanø Plejecenter, Rehab & Omsorg samt for Sundhed & Administration.
Herudover sker mødeplanlægning efter behov med en deltagersammensætning svarende til emnet.
Fredericia:
I Fredericia er der ansat én praksiskonsulent på 6 timer om måneden. Derudover er der deltidsansatte læger i forbindelse med den faste plejehjemsordning, i kommunens Stof- og alkoholbehandling, samt i arbejdsmarkedsregi (støtte til sagsbehandlingen fx i form af at oversætte lægepapirer og vurderinger).
Praksiskonsulenten samarbejder bredt med alle kommunens fagafdelinger efter behov, men med den mest formelle tilknytning til sekretariatet Beskæftigelse og Velfærd, der har strategisk ansvar for det tværsektorielle samarbejde. Der er fast tilknyttet en strategisk sundhedskonsulent, som understøtter lægesamarbejdet, samt det øvrige tværsektorielle sundhedssamarbejde og sundhedsaftalen.
Praksiskonsulenten fungerer som indgang og gatekeeper i forhold til kommunens kontakt med de øvrige læger, med mindre det drejer sig om enkelte borger/patientsager.
Der afholdes fast to årlige KLU-møder, formøder hertil, og herudover fyraftens-temamøder for alle praktiserende læger i kommunen, samt løbende møder mellem praksiskonsulenten og relevante ledere og chefer fra kommunen.
Faaborg-Midtfyn:
I Faaborg-Midtfyn Kommune er der én praksiskonsulent, tilknyttet 10 time/mdr. Praksiskonsulenten referer til Koncernchefen for Sundhed og Omsorg og er fast medlem i såvel den nyligt etablerede kvalitetsklynge samt det kommunalt-lægelige udvalg. Der opereres med en ligelig prioritering af opgaver mellem kommune og praksiskonsulent. Der afvikles det kommunalt-lægelige udvalg og 5 formøder
Haderslev:
Der er i Haderslev Kommune 1 kommunal praksiskonsulent, som har været ansat siden 1. februar 2018 efter at stillingen har været ubesat i en 2 årig periode.
Praksiskonsulenten refererer til Afdelingen for Sundhed og Forebyggelse, der er ansvarlig for det tværsektorielle samarbejde på sundhedsområdet.
Praksiskonsulenten mødes månedligt med afdelingslederen af Sundhed og Forebyggelse. Herudover tilrettelægges ad hoc møder med ledere fra andre serviceområder i kommunen, men der er faste møder imellem praksiskonsulenten og ældreområdet. Praksiskonsulenten deltager endvidere på de to årlige møder i Kommunalt Lægeligt Udvalg. Det er oftest den kommunale ledelsesrepræsentation, der tager initiativ til fokusopgaver og opgaver.
Kerteminde:
Kerteminde Kommune har ikke pt. en praksiskonsulentordning.
Kolding:
I Kolding Kommune er der ansat to praksiskonsulenter på ca. 12 timer om måneden hver. Den ene er ansat inden for primært sundheds- og senior området. Den anden er ansat inden for arbejdsmarkedsområdet.
De deltager begge på møderne i det kommunalt lægelige udvalg. Praksiskonsulenten inden for sundhedsområdet har faste møder med sundhedschefen og er tilknyttet en specialkonsulent inden for sundhedsområdet. Praksiskonsulenten i arbejdsmarkedsafdelingen holder løbende møder med cheferne i sygedagpengeområdet, integrationsområdet og fra Jobcentret.
Praksiskonsulenten har til opgave at rådgive personale ved behov. Derudover er praksiskonsulenten medvirkende til at understøtte kommunikationen mellem kommunen og de praktiserende læger i hele Kolding Kommune og praksiskonsulenten indgår i konkrete opgaveløsninger og dialoger med forskellige dele af forvaltningen ved behov.
Langeland:
I Langeland Kommune er der 1 praksiskonsulent, som er ansat i 6 timer om måneden. Praksiskonsulenten er tilknyttet Sundhedssekretariatet og med direkte faglig reference til udviklingssygeplejersken.
Praksiskonsulentens opgaver omfatter:
- Formidling af viden mellem de praktiserende læger på Langeland og Langeland Kommune
- Bidrager til intern kommunal sparring i forbindelse med evt. projekter
- Bidrager til at udvikle arbejdsgange på tværs mellem almen praksis, sygehusvæsenet og kommunen
- Deltager i og kommer med kvalificeret input til de årlige møder i KLU
- Deltager i interne møder(r) vedr. implementering af sundhedsaftale
- Deltager i månedlige møder med udviklingssygeplejersken med henblik på udvikling af samarbejdet mellem Ældre og Sundhed og de praktiserende læger med særligt fokus på det sygeplejefaglige område
Begge parter tager initiativ til at afklare og drøfte fokusområder og problemstillinger, som kan håndteres via:
- Afklares i de respektive sektorer/fora uden yderligere samarbejde eksempelvis lægelaugsmøder eller/og kommunale ledermøder
- Henvises til KLU til orientering eller drøftelse eller evt. indgåelse af aftaler i regi af PLO
- Kommunikation mellem parterne: skriftligt, ved deltagelse i møder, ved undervisning.
Middelfart:
I Middelfart Kommune er der en praksiskonsulent, som honoreres for 6 timer pr. måned. Ligeledes er der et godt samarbejde med KLU, som har repræsentation af praksiskonsulenten samt to øvrige læger sidder. Der er møder to gange om året i KLU. Og derudover afholdes der én gang årligt stort lægemøde, hvor alle praktiserende læger i Middelfart Kommune inviteres, hvor der som oftest er stort fremmøde.
Sundhedschefen og praksiskonsulenten mødes én gang om måneden. Møder ligger ikke faste, men planlægges fra gang til gang. Dette fungerer godt.
De månedlige møder indeholder alt fra punkter til/fra KLU, punkter til/fra stort lægemøde, opgaver i forbindelse med det nære og sammenhængende sundhedsvæsen – altså opgaver, hvor regionen, almen praksis og kommunen er involveret, herunder også samarbejdsaftaler, hvor opgaven skal overgå til kommunalt regi, og hvor almen praksis også får/har en opgave. På møderne er også drøftelse af rammeaftaler samt løbende ad hoc emner, som rører sig blandt lægerne i almen praksis, blandt plejen i kommunen eller sundhedsplejen.
Nordfyn:
I Nordfyns kommune er der én praksiskonsulent, som har mellem 2-6 timer månedligt. Der er fast møde én gang månedlig af 1 times varighed. Derudover deltager praksiskonsulenten også som repræsentant i KLU, som mødes 2 gange årligt á 3 timer. Praksiskonsulenten fungerer som indgang til lægerne og kommunen afprøver og drøfter forskellige udviklingsmuligheder og dilemmaer med praksiskonsulenten før der udformes aftale om en evt. implementering/kommunikationsstrategi. Praksiskonsulenten bringer også information m.m. videre til og fra det lokale lægenetværket Nordlys (= ny kvalitetsklynge).
Initiativet til den gode dialog ligger hos begge parter.
Nyborg:
Der er i Nyborg Kommune ansat én praksiskonsulent. Praksiskonsulenten yder konsulentbistand til kommunen 2 timer pr. uge og planlægger timerne efter
aftale med Sundhed- og omsorgschefen.
Praksiskonsulentens opgaver er følgende:
- Sammen med kommunen at arbejde for udvikling og kvalitetssikring af samarbejdet med almen praksismed det formål at styrke sundhed, forebygge sygdom og begrænse funktionstab for borgere
- Medvirke til at Nyborg Kommune i samarbejde med almen praksis kan varetage opgaver relateret til udviklingen af det nære sundhedsvæsen
- Medvirke til at formidle viden og information mellem almen praksis og Nyborg Kommune, fx vedr. kommunale indsatser, projekter og nye samarbejdsopgaver
- Deltage med sparring i kvalitetsudviklingsprojekter efter behov
- Facilitere at de aftalte samarbejdsopgaver i almen praksis, afledt fx af sundhedsaftaler, praksisplan eller forløbsprogrammer, gennemføres
- Deltage i møder i KLU og medvirke til implementering af de tiltag, som udvalget beslutter
- Deltage i netværk for regionens praksiskonsulenter og praksiskoordinatorer.
Opgaverne er beskrevet i en kontrakt mellem Nyborg Kommune og praksiskonsulenten. Samarbejdet mellem kommune og praksiskonsulent fungerer rigtig godt, er meget fleksibelt og initiativer og lign. kan gå begge veje.
Odense:
Siden strukturreformen har Odense Kommune haft tilknyttet en praksiskonsulent i et mindre antal timer. Den kommunale praksiskonsulent er en praktiserende læge, der er finansieret af kommunen til at facilitere samarbejdet mellem kommunen og de praktiserende læger i kommunen.
Den kommunale praksiskonsulent finansieres i denne rolle af kommunen og er ikke valgt som repræsentant for de praktiserende læger i kommunen. Dette udelukker ikke et tæt samarbejde mellem den kommunale praksiskonsulent og bestyrelsen for PLO-Odense, men den kommunale praksiskonsulent har ingen kompetence til at indgå samarbejdsaftaler med kommunen på de praktiserende lægers vegne.
Odense Kommune har aktuelt tilknyttet én praksiskonsulent i 6 timer/måned i snit. Det er ikke altid, at der er så mange møder, og der er aftalt, at der sker aflønning for de faktiske timer.
Praksiskonsulenten er tilknyttet Ældre- og Handicapforvaltningen (de øvrige forvaltninger har ikke aktuelt PKO). Organisatorisk er praksiskonsulenten placeret under Sundhed, Forebyggelse og Frivillighed.
Opgaverne/emner, der tages op, og udfordringer som drøftes, aftales og prioriteres i et samspil mellem praksiskonsulenten, socialoverlægen i ÆHF og ledelsen. Der udarbejdes løbende nyhedsbreve til de APL, som udsendes på mail og publiceres på sundhed.dk.
Initiativet til de områder, der arbejdes med, kan komme fra alle tre ovennævnte parter. Der er aftalt ca. ét møde månedligt af 2 timers varighed (dette gøres for et ½ år af gangen) og evt. temaer for disse. Dertil kommer evt. ad hoc opståede opgaver i løbet af året og deltagelse i de fire årlige møder i KLU, hvor praksiskonsulenten primært er repræsentant for ÆHF (ikke for PLO).
Svendborg:
Svendborg kommune har én praksiskonsulent ansat. Stillingen er fastsat til gennemsnitlig 10 timer/mdr. og er forankret i Sundhedsafdelingen og refererer til sundhedschefen.
De opgaver som praksiskonsulenten deltager i er:
- Koordinere og udvikle samarbejdet med alment praktiserende læger i Svendborg Kommune
- Medvirke til kvalificering af patientforløb og undgå uhensigtsmæssige indlæggelser
- Formidling af kommunens sundhedstilbud til almen praksis
- Rådgive og vejlede omkring samspillet med almen praksis i forhold til forebyggelsesopgaver
- Sparringspart i forbindelse med overtagelsen af de nye forebyggelses- og rehabiliteringsopgaver
- Sparringspart ved etableringen og evaluering af projekter på sundhedsområdet
- Evt. indgå i den regionale praksiskonsulent ordning.
Kommunen er initiativtager på nye opgaver/fokusområder, som udspringer af de fremskudte regionale funktioner, som følger med det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Praksiskonsulenten er initiativtager på nye opgaver omkring det officielle samarbejde mellem kommune og almen praksis.
Praksiskonsulenten har faste møder med sundhedschefen 1 gang om mdr. af 1 times varighed. Derudover deltager praksiskonsulenten fast i forskellige tværgående mødefora (KLU, styregruppemøde mellem OUH og Svendborg Kommunen) svarende til 6 årlige mødegange af 3 timers varighed.
Derudover fungerer praksiskonsulenten som sparringspartner i forhold til det generelle samarbejde med almen praksis samt bistår kommunen med ad hoc faglig-vejledning.
Derudover deltager praksiskonsulenten fast i forskellige tværgående mødefora (KLU, styregruppemøde mellem OUH og Svendborg Kommunen) svarende til 5 årlige mødegange af 2 timers varighed.
Sønderborg:
Der er for øjeblikket i Sønderborg kommune ansat en praksiskonsulent 15 timer per måned. Den overordnede opgave består i at være med til at sikre helhed og kvalitet i patientforløb og optimere kommunikationen imellem Sønderborg Kommune og områdets praktiserende læger.
Følgende opgaver kan indgå i funktionen:
- At informere almen praksis om kommunens sundhedstilbud til borgerne og visa versa
- At give lægefaglige råd og vejledning om løsning af fælles forebyggelsesopgaver
- At sikre optimale arbejdsgange i mellem kommune og almen praksis
- At informere kommunen om relevante sundhedsproblemer identificeret i almenpraksis
- At formidle information til almen praksis om kommunens øvrige sundhedstilbud til borgerne fx sår-sygepleje, rygestoptilbud, patientuddannelse m.m.
- At medvirke til at udvikle samarbejdet imellem kommunen og de praktiserende læger
- At deltage i planlægningen af fælles temadage, uddannelsestilbud, fyraftensmøder m.m.
Praksiskonsulenten har sæde i det Kommunallægelige udvalg, der mødes ca. 4 gange om årligt.
Tønder:
I Tønder Kommune varetages Praksiskonsulentordningen af en af kommunens praktiserende læger. Tønder Kommune har indgået aftale med praksiskonsulenten, om at bidrage med den nære sparring til Tønder Kommune. Områdeleder for Sundhed og områdeleder for sygeplejen i Pleje og Omsorg mødes med lægen i dennes klinik en gang om måneden.
De strategiske drøftelser omkring det nære sundhedsvæsen i Tønder Kommune, som kræver lægefaglig viden, bringes til drøftelse i kommunalt lægelig udvalg (KLU). Der er møder i KLU ca. 4 gange om året, hvor 3-4 læger deltager fra praksis, der geografisk dækker det meste af kommunen.
Konkret varetager praksiskonsulenten følgende opgaver:
- Kvalitetssikring og sparring i forbindelse med at Varde Kommune igangsætter nye tiltag, der er relateret til en sundhedsfaglig indsats.
- Yde generel almen medicinsk rådgivning til Sygeplejen.
- Sammen med den lokale PLO-repræsentant understøtte implementeringen af Sundhedsaftalen og Praksisplanen.
- Give sparring på kommunikationen med de øvrige praktiserende læger i Varde Kommune.
- Gennem dialog med ledelsen bidrage til at kvalificere den daglige kommunikation mellem kommunens medarbejdere og de øvrige praktiserende læger.
- Kvalificere materiale, herunder dagsordener og invitationer inden det sendes ud til de øvrige praktiserende læger i Varde Kommune.
- Indgå i en drøftelse af, hvordan opgaverne i Det Nære og Sammenhængende Sundhedsvæsen løses bedst muligt.
- Gennem dialog bidrage til at kvalificere Sygeplejen samt Akutfunktionen i Sygeplejen.
- Kvalitetssikring og sparring når der flyttes opgaver fra sygehuset og ud til kommunen.
Vejen:
I Vejen Kommune har der ansat en praksiskonsulent, som er tilknyttet sundhedsafdelingen. Praksiskonsulenten anvendes som bindeled mellem kommunen og de praktiserende læger i ordningen. Praksiskonsulenten er ansat 6 timer i måneden og dette vurderes at være et passende timetal.
Praksiskonsulenten mødes med Vejen Kommune om udarbejdelse af dagsorden til lokale kommunallægeudvalg, der holdes to gange om året. Derudover afholdes lægemøder 1 gang årligt, hvor samtlige læger eller repræsentanter for de enkelte lægehuse deltager.
Praksiskonsulenten indkaldes også ved ad hoc opgaver, som skal implementeres i samarbejde mellem de praktiserende læger og kommune eller direkte opståede problematikker, som skal løses her og nu.
Vejle:
Vejle Kommune har to praksiskonsulenter ansat; én fælles for Sundhed, Arbejdsmarked og Børn & Unge (sundhedsplejen) - samt én for Senior.
Praksiskonsulenten fungerer som bindeled mellem kommunen og de øvrige praktiserende læger i kommunen på en lang række områder, hvor der er et tæt samarbejde og et behov for koordinering og udveksling af information. På den måde spiller praksiskonsulenten en vigtig rolle i forhold til at sikre succesfuld implementering af sundhedspolitiske indsatser og løsning af konkrete problemstillinger.
Praksiskonsulenten yder desuden vejledning og agerer sparringspartner på forskellige områder. Forvaltningen tager oftest initiativ til emner og indhold i prioriteringen af opgaver. Praksiskonsulenten i Sundhed, Arbejdsmarked og Børn & Unge er ansat 10 timer/mdr. med et
kvartalvist fast møde. Praksiskonsulenten i Senior er ansat 8 timer/mdr. med et fast møde om måneden. Begge konsulenter deltager derudover i Kommunalt Lægeligt Udvalg to gange årligt, samt i temadage, workshops mv.
Ærø:
Ærø Kommune har ingen kommunal praksiskonsulent. I praksis er det praktiserende læge Henrik Kromann, der fungerer som et bindeled mellem Ærø kommune og de praktiserende læger på øen, idet han deltager i møderne kommunalt lægeligt udvalg to gange årligt.
Aabenraa:
Der er i Aabenraa kommune ansat en praksiskonsulent på timebasis, max 150 timer om året. Praksiskonsulenten refererer til sundhedschef Michael Metzsch, Social & Sundhed. Opgaverne aftales med de enkelte afdelingschefer og områdeledere, som mødes efter aftale og behov. Praksiskonsulenten deltager ligeledes i de kommunallægelige udvalg og temamøder for lægerne.
2. Den regionale del af PKO-ordningen
I Region Syddanmark er samlet de funktioner, der arbejder med kvalitet, kompetenceudvikling og samordning på praksisområdet, i en enhed, der hedder SydKIP (Kvalitet i Praksissektoren i Region Syddanmark).
I SydKIP er der et regionalt PKO-team, der arbejder med samordning. Her drøftes principielle, regionale problemstillinger og opgaver, der vedrørende sektorovergange herunder kommunikation ved sektorovergange, arbejdsdeling mellem sektorer mm.
Det regionale team består af regional samordningskonsulent, som er almenmediciner med erfaring fra almen praksis i Region Syddanmark og en koordinator. Der er til dette team ligeledes tilknyttet sekretariatsbistand.
Med udgangspunkt i Region Syddanmarks praksisplan og sundhedsaftale og med fokus på almen praksis og den øvrige praksissektor skal samordningskonsulenten arbejde for udvikling af det nære sundhedsvæsen og det sammenhængende patientforløb.
Samordningskonsulenten skal
- Være faglige redaktører på indholdet i sundhed.dk for så vidt angår indhold med relevans for almen praksis og øvrige praksissektorer i Region Syddanmark
- Bidrage til kommunikation om og sammenhæng i lægemidlerne i Region Syddanmark fx med hensyn til anvendelse af Fælles Medicinkort (FMK) og dosisdispensering
- Være i bindeled mellem sygehus og medarbejdere og konsulenter på sygehusene og i kommunerne, som arbejder med samordning. Det indbefatter deltagelse i periodiske møder i de lokale Praksiskonsulentordninger sammen med sygehusets ledelse og praksiskonsulenter
- Bidrage til formidling af relevante information til praksissektoren om sundhedsvæsenet
- Arbejde for udvikling af den elektroniske kommunikation mellem behandlere i sundhedsvæsenet i Region Syddanmark
- Facilitere et godt og evidensbaseret fagligt samarbejde og for en hensigtsmæssig arbejdsdeling i sundhedsvæsenet
Samordningskonsulenterne vil løbende være i kontakt med de lokale PKO-ordninger.
Hver samordningskonsulent vil have et selvstændigt ansvarsområde. Umiddelbart vil opgaverne være fordelt i tre grupper, nemlig
- Ansvar for det kommunale område og lægemiddelområdet herunder FMK
- Ansvar for de jyske sygehuse og elektroniske kommunikation herunder sundhed.dk
- Ansvar for de fynske sygehuse og psykiatrien
3. Organisering
Sygehusene og kommunerne har ansvar for organisering af egen Praksiskonsulentordning.
4. Budget
Der anvendes knap 5,3 mio. kr. årligt i den lokale PKO-ordning (sygehusdelen). I den regionale PKO-ordning er der afsat knap 1 mio. kr.
I forbindelse med etablering af en fælles praksiskonsulentordning (PKO) for kommuner, almen praksis og sygehuse i Region Syddanmark i 2007 tilsluttede kommunerne sig model for finansiering af PKO-ordningen, hvor den kommunale medfinansiering udregnes på grundlag af kommunernes indbyggertal. Den kommunale medfinansiering dækker udgifter til sekretariatsbetjening, hvor den kommunale andel er på samlet 300.000 kr.
Det vides ikke, hvor meget der kommunalt anvendes til PKO-ordningen i de enkelte kommuner.
Se kontaktoplysninger på praksiskonsulenter i region og kommuner (sundhed.dk)
Indholdsansvarlig: SydKIP
Indhold leveret af:
7100 Vejle