Diagnosekodning (ICPC-koder)
Brug ICPC-spillet til at blive bedre til diagnosekodning.
ICPC – diagnosekodning i almen praksis
ICPC-2 står for International Classification of Primary Care (2-tallet står for version 2).
ICPC-2 er udviklet til brug i almen praksis og omfatter en fuldstændig kortlægning af ICD10-diagnosekoderne i SKS (Sundhedsvæsenets Klassifikations System).
Dette system har skabt mulighed for et sammenhængende patientforløb ud fra diagnosen på tværs af sundhedsvæsenet. Det er nu muligt at tale samme ”diagnose-sprog” mellem speciallægepraksis og sygehus.
Opbygning
ICPC-2 indeholder 686 diagnoser fordelt på symptomdiagnoser (kode -01 til -29) og specifikke diagnoser (kode -70 til -99). De specifikke diagnoser anvendes, når diagnosen er verificeret ved sikre kliniske eller parakliniske fund.
Formålet med diagnosekodning
ICPC-kodning giver dig struktur i journalen og skaber dermed overblik og sikkerhed i patientforløbet. Det giver dig også muligheden for at sortere i dine journalnotater.
En ICPC-kode er desuden ofte "nøglen", som muliggør udtræk af data fra dit journalsystem.
Fremgangsmåde
Når du ICPC-koder, skal der lægges vægt på at få vist det indhold, du gerne vil kunne søge frem engang. Udgangspunktet er patientens helbredsproblem, hvilket ikke nødvendigvis indebærer en klassisk sygdomsdiagnose. Du skal være så specifik, som din erfaring tillader, men aldrig mere specifik end de diagnostiske kriterier tillader.
Hvad skal kodes?
Alle henvendelser, der omhandler diagnoserne kronisk obstruktiv lungelidelse (KOL), astma, kroniske muskel- og skeletlidelser, knogleskørhed (osteoporose), hjerte-karsygdomme, kræft, diabetes samt ikke-psykotiskepsykiske lidelser, skal ICPC-kodes ifølge Sundhedsloven.
ICPC-Spil - Brug ICPC-spillet til at blive bedre til diagnosekodning
Region Syddanmark har udgivet et kortspil om ICPC-diagnosekoder. Spillet kan give en mere ensartet kodning i praksis og dermed til stor nytte for jeres indsats. Det giver også mulighed for at udvide dit og dine kollegers kendskab til ICPC-diagnosesystemet og inddrage hele praksis i arbejdet med diagnosekodning.
Æsken indeholder 93 spillekort med korte patienthistorier, 3 svarmuligheder, det ’rigtige’ svar og bonusinformation. Med to forskellige spillemetoder, kan man - uanset antallet af deltagere - udforske systemet og samtidig udfordre hinanden på viden. Spillene er tilrettelagt, så varigheden ikke behøver overstige en halv time.
Du kan rekvirere spillet gratis via SydKIP i Region Syddanmark ved at skrive til sydkip@rsyd.dk
Hvis du vil vide mere
På KiAPs hjemmeside kan du læse mere om ICPC-2. Her kan du bl.a. finde:
- ICPC-2 Kodekort
- ICPC-2 Lommekort (personale top 10)
- ICPC-2 How to?
Her finder du link til ICPC-2 hjælpedokumenter på KiAPs hjemmeside
På retsinformation.dk kan du finde bekendtgørelsen om kodning.
Indholdsansvarlig: SydKIP