Visitationskriterier - henvisning til Dansk Gigthospital i Sønderborg
Retningslinje: Specialiseret rehabilitering ved svært behandlelig aktiv inflammatorisk ledsygdom
Dansk Gigthospital er af Sundhedsstyrelsen tildelt regionsfunktion i specialiseret rehabilitering ved svært behandlelig aktiv inflammatorisk ledsygdom (150-200 pt.) med betydeligt funktionstab, og hvor relevant anti-inflammatorisk behandling ikke tåles, ikke har tilstrækkelig effekt eller er kontraindiceret.
Regionsfunktionen varetages som det eneste sted i landet under indlæggelse, i et tværfagligt tæt teambaseret samarbejde mellem speciallæge i reumatologi, sygeplejerske, fysioterapeut, ergoterapeut, speciallæge i ortopædkirurgi og socialrådgiver. Desuden er der mulighed for kostvejledning. Alle har specialiserede kompetencer inden for deres fagområde og funktionen.
Dansk Gigthospital har endvidere døgnbemandet speciallæge- og sygeplejerskedækning hele året, hvilket åbner mulighed for at intervenere i tilfælde af akut opståede komplikationer.
Individuelt forløb
Der tilbydes specialiserede rehabiliteringsforløb, tilpasset og gradueret i forhold til indlæggelsens formål og under hensyn til patientens behov, diagnose, kompleksitet og sværhedsgraden af sygdomsmanifestationer. Det tværfaglige behandlerteam tilpasser i et samspil med patient og evt. pårørende rehabiliteringsforløbet.Følgende indgår som mulige indsatsområder i det individuelle program under indlæggelsen:
- Medicinsk behandling, undersøgelse, pleje og observation
- Fysioterapeutiske undersøgelser, behandlinger og vejledning
- Fysioterapeutisk indsats med daglig træning i bassin, på land og i træningsmaskiner
- Forskellige metoder og teknikker anvendes med graduering og stigende intensitet
- Ergoterapeutisk undersøgelse med fokus på led aflastningsprincipper, håndtræning, ADL træning samt vurdering af behov for hjælpemidler
- Individuel vejledning i sygdomsforståelse. Fokus på smerte takling, sygdomsinformation om fx reumatoid artrit, psoriasis artritis, morbus Bechterew, SpA,eller anden bindevævssygdom
- Diætist mhp. ernæringsscreening og kostvejledning
- Motivationssamtale mhp. livsstilsændringer, KRAM samt fastholdelse af træningsindsats efter udskrivelse
- Socialrådgiver vejleder og intervenerer omkring sociale og arbejdsmæssige forhold, som har betydning for, at rehabilitering kan gennemføres
- Osteoporose udredning, rådgivning og behandling, hvis relevant
- Ortopædkirurgisk vurdering og evt. behov for bandagist, hvis relevant
- Udarbejdelse af individuelt træningsprogram eller GOP til videre brug i rehabiliteringsforløbet efter udskrivelsen, herunder evt. kontakt til primærkommune omkring genoptræningsplan
Visitation og henvisningsprocedure
Målgruppen omfatter patienter i et behandlingsforløb på en af landets reumatologiske afdelinger og patienter afsluttet til praktiserende læge, hvis de medicinske behandlingsmuligheder på de reumatologiske afdelinger er udtømt.
Diagnosegrupper der relaterer sig til patienter med svært behandlelig inflammatorisk ledsygdom med betydelig funktionstab og, hvor relevant sygdomsmodificerende og anti-inflammatorisk behandling ikke tåles, ikke har tilstrækkelig effekt eller er kontraindiceret omfatter typisk følgende
diagnoser:
- Reumatoid artrit
- Psoriasis gigt
- Morbus Bechterew
- SpA
- Inflammatoriske bindevævssygdomme med led involvering
Henvisning
Patienter, der i henhold til Sundhedsstyrelsens bestemmelser er omfattet af behovet for specialiseret rehabilitering på regionsfunktionsniveau, kan henvises til Dansk Gigthospital.
Patienter, der henvises, skal være i en medicinsk stabil tilstand, som gør det muligt at gennemføre en individuelt tilpasset og intensiveret rehabiliteringsindsats.
Patienter med betydeligt funktionstab kan henvises. Kørestolsbrugere eller patienter, som har behov for forflytninger med lift, er således ikke en hindring.
Hvem kan henvise?
Henvisninger modtages fra alle reumatologiske speciallæger fra såvel sygehusafdelinger og praksis fra hele landet, idet Dansk Gigthospital er omfattet af det frie sygehusvalg på landsplan.
Speciallæger i almen medicin, intern medicinske, geriatriske, ortopædkirurgiske og neurologiske speciallæger kan ligeledes henvise under forudsætning af, at den primære problemstilling relateres til den reumatologiske problemstilling.
Dansk Gigthospital er det eneste specialehospital, som har specialiseret rehabilitering på regionsfunktionsniveau under indlæggelse.
Henvisninger til specialiseret rehabilitering på regionsfunktionsniveau modtages elektronisk fra hele landet og visiteres løbende af overlæge fra visitationsteamet.
Læs mere på Dansk Gigthospitals hjemmeside
Elektroniske henvisninger sendes som sygehushenvisning via lokationsnummer. Reumatologisk Afdelings SKS-kode 5007010
lokationsnummer 5790000219582.
En god henvisning til Dansk Gigthospital skal afspejle problemstillingen på relevant og udførlig
baggrund. Henvisende læge bør sikre, at henvisningen indeholder de nødvendige oplysninger, så der
kan visiteres på en hensigtsmæssig måde, herunder oplyse hvilke ambulante rehabiliteringstiltag der
er gennemført forud for henvisning. Eventuel kontaktperson i primærsektor bør anføres ved
henvisning.
Vagthavende forvagt træffes på 40 15 94 16
Vagthavende bagvagt træffes på 30 71 04 33
Udarbejdet juni 2017, Vibeke Ringsdal, Ledende overlæge, Dansk Gigthospital.