Visitation af nonmelanom hudkræft (BCC og PCC)
Baggrund
Antallet af registrerede tilfælde af hudkræft er markant stigende. På den baggrund er der udarbejdet visitationsretningslinjer for at sikre hensigtsmæssig anvendelse af den samlede kapacitet og de specialiserede kompetencer i regionen.
Definitioner
BCC = basocellulært karcinom
PCC = planocellulært karcinom
Visitationsretningslinjer
Foto herunder: Flowchart - fordeling af procedurer (tryk på foto for større visning)
foto herunder: H-zone i ansigtet (tryk på foto for større visning)
Henvisning til plastikkirurgisk afdeling
Henvisning skal omfatte detaljeret beskrivelse med tydelig størrelsesangivelse, anatomisk placering herunder relation til relevante anatomiske strukturer, udseende, tykkelse samt enten biopsi, foto eller teletriagering.
Henvisningen skal desuden indeholde oplysninger om:
- Ajourført FMK medicinliste
- +/- pacemaker, oplysninger om hvorvidt det er en ICD enhed
- Særlige behov fx kørestolsbruger, behov for tolkebistand, osv.
- Samtykke til telefonkonsultation.
Excision af nonmelanom hudkræft mindre end 2 cm på truncus
Operation af mindre hudcancere på truncus i almen praksis
I tilfælde, hvor praktiserende læge finder klinisk mistanke om non-melanom hudkræft på truncus, kan det være både diagnostisk- og samtidig radikal behandling at foretage simpel skarp excision i 3-5 mm. afstand til tumor i subkutant niveau efter anlæggelse af lokalanalgesi med Lidokain m. 1 % Adrenalin. Der kan gøres hæmostase med bipolær diathermi/kaustik og derefter lukkes med direkte sutur af den opståede defekt med nylon 3-0 enkeltsuturer. Cicatricen dækkes med Micropore bandage i 1-3 lag, og denne forbliver anlagt til suturfjernelse efter 10-14 dage (ryg 14 dage) hos sygeplejersken ved den alment praktiserende læge. Micropore bandage anbefales brugt 1-2 mdr. efter trådfjernelse til aflastning af cicatricen. Der kan tages brusebad 24 timer efter operationen.
Radikal operation kræver en histologisk diagnose med “frie rande”. Præparat til histologi sendes i formalin som rutine præparat. Tilføj hvorvidt det er excision- eller incisionspræperat. For PCC, kræves klinisk 5 mm. afstand til præparatet, for BCC intet krav om afstand for at operation med patologisk diagnose ”frie rande” er radikal. Der er ikke nationale krav om at måle afstand til rande, så det patologiske svar indeholder kun svar på radikalitet, hvis det er en excision.
Ved radikal operation foretages canceranmeldelse via SEI2, Sundhedsdatastyrelsen:
Her finder du link til Sundhedsdatastyrelsen og indberetningsinfo via SEI2
Der benyttes koder for TNM (T1N0M0) og operations kode (KQBE10R) (obs. kun for tumores mindre end 2 cm. i diameter på truncus).
Efterkontrol i almen praksis
Ingen kontrol efter PCC og BCC fjernet radikalt i ikke risikoområder.
Biopsi
Biopsiprocedure til almen praksis, ofte efter råd fra dermatolog via teledermatoskopi
Hvis tumor vurderes for stor til operation i almen praksis, eller hvis der vælges biopsi til diagnostik, da udføres med fordel biopsi som 3-4 mm stansebiopsi. Biopsien tages centralt fra tumor og med direkte sutur af defekt med enkeltsutur nylon (nylon 5-0 i ansigt, nylon 4-0 på OE og nylon 3-0 på truncus/UE) for at minimere komplikationer i form af hæmatom, infektion og nekrose. Tråde kan seponeres i almen praksis efter 6-8 dage i ansigtet, 10-14 dage på OE/UE/truncus. I øvrigt postoperative vilkår som beskrevet i bilag 1. Som alternativ til sutur kan anbefales anvendelse af spongostan. Tilføj på rekvisition til histologisk undersøgelse, at der er tale om biopsi.
Lokale forhold
OUH
Afdeling for Klinisk Patologi, telefonnummer 65 41 11 84.
Hudafdeling I og Allergicentret, telefonnummer 65 41 27 05.
Plastikkirurgisk Afdeling Z. Ønsker du som praktiserende læge at få rådgivning fra en specialist, da kan du komme i kontakt med os på to måder:
Du kan benytte korrespondancemodulet, og vi besvarer din henvendelse hurtigst muligt.
Du kan fra kl. 8.00 - 15.30 ringe til OUHs kaldebord og herfra blive stillet direkte om til en specialist hos os. Du kan ringe på telefonnummer 65 41 18 85.
SVS
Klinisk Patologisk Anatomi, telefonnummer 79 18 24 47.
Plastikkirurgisk Afdeling, telefonnummer 79 18 23 16.
SLB
Afdelingen for Klinisk Patologi, telefonnummer 79 40 65 81.
Organ- og Plastikkirurgisk afd., Vejle Sygehus, telefonnummer 79 40 56 00.
SHS
Patologi, telefonnummer 79 97 48 00.
Udarbejdet af
Afdelingslæge Rikke Falsig Vestergaard, Plastikkirurgisk Afdeling Z, OUH, ledende overlæge Tine Vestergaard, Hudafdeling I og Allergicentret, OUH, afdelingslæge Ann Mari Rosager, Patologi, OUH, praktiserende speciallæge i plastikkirurgi Erik Heidemann, Odense C, praktiserende speciallæge i dermatologi Stine Lasthein Andersen, Svendborg, praktiserende læge Christian Tørring.
Indholdsansvarlig: Hudafdeling I og Allergicentret, Odense Universitetshospital.