Cervixcancer
Nøglebudskaber
- HPV-virusinfektion spiller en central rolle
- Symptomer
- Intermenstruelle blødninger
- Kontaktblødning
- Ændret udflåd, mere eller mindre blodtilblandet
- Henvisning i henhold til kræftpakkerne til gynækolog på begrundet mistanke om cancer.
- Cervixcytologisk celleprøve tages ikke ved symptomer, da den er beregnet som en screeningsundersøgelse.
- Henvisningen sendes elektronisk, og det skal klart fremgå, at det drejer sig om mistanke om cervixcancer og hvad der giver mistanken.
- Efter visitation kontaktes kvinden telefonisk af forløbskoordinator.
Indledning
Der diagnosticeres cirka 400 nye tilfælde af cervixcancer i Danmark om året. Ca. halvdelen af disse tilfælde findes hos kvinder yngre end 50 år, og der er således en betydelig del, som findes hos kvinder i den fertile alder.
En medvirkende årsag til udvikling af cervixcancer er en persisterende infektion med HPV-virus hyppigst type 16 og 18. Invasionen forudgås af dysplasi, som typisk vil være til stede i livmoderhalsen i en årrække forud for invasionen. Dette er også baggrunden for screening for cervikal dysplasi.
Den primære behandling afhænger af tumorstadiet på diagnosetidspunktet. Prognosen for kvinder med cervixcancer er generelt god med en 5 års overlevelse for små lokaliserede tumorer på cirka 90%.
Udredning og diagnostik
Kvinder med kræft i livmoderhalsen oplever ofte intermenstruelle blødninger herunder specielt kontaktblødning. Der kan også være tale om ændringer i udflådsmønstret mere eller mere blodtingeret. Der bør i primærsektoren foretages gynækologisk undersøgelse hos kvinder med mistanke om cervixcancer (der tages ikke cytologisk celleprøve, da den er beregnet til screening). Såfremt man finder en makroskopisk normal cervix, skal der henvises til kolposkopi, biopsi og cervikal diagnostik (KBC) hos speciallæge i gynækologi. Der foreligger begrundet mistanke om cervixcancer ved makroskopisk synlig tumor på cervi eller hvis der foreligger cytologi eller histologi fra cervix med mistanke om invasivt carcinom. Ved begrundet mistanke henvises til gynækologisk afdeling eller praktiserende speciallæge i gynækologi, og kvinden skal modtages til udredning inden for de maksimale ventetider. Det skal af henvisningen klart fremgå, at der er mistanke om cervixcancer.
Henvisning
Patienten informeres om, at der henvises til undersøgelse, fordi der er mistanke om, at der kan være kræft på livmoderhalsen.
Henvisningen sendes elektronisk.
På henvisningen anføres i "diagnosefeltet" en henvisningsdiagnose samt en kort anamnese.
Henviste patienter vil, inden for et døgn efter at henvisningen er modtaget, blive ringet op af en forløbskoordinator. Det er vigtigt, at henvisende læge meddeler patientens telefonnummer samt informerer patienten om opkald fra forløbskoordinatoren.
Evt. comorbiditet oplyses og FMK skal være ajourført.
Forløbet på gynækologisk afdeling/hos praktiserende speciallæge
Der foretages GU. Ved makroskopisk normal cervix foretages KBC. Såfremt mistanken om cervixcancer bekræftes histologisk eller cytologisk, skal der foretages konisatio med henblik på stadieinddeling.
Ved makroskopisk synlig tumor tages en biopsi, og der henvises til videre behandling på Gynækologisk Afdeling, OUH Odense. På henvisningen bør følgende beskrives: Tumors udseende og størrelse (i mm) samt, om der er mistanke om invasion i parametrier eller i vagina.
Forløbet på Gynækologisk Afdeling, OUH Odense
Patienten vil blive visiteret og indkaldt til billeddiagnostiske undersøgelser i form af MR og PET/CT scanninger og umiddelbart efter til forundersøgelse i ambulatoriet. Der foretages få dage efter dette en gynækologisk undersøgelse i narkose, i nogle tilfælde suppleret med cystoskopi med henblik på vurdering af stadium.
Behandling
Stadium 1 A 1: Konisation
Konus er oftest som led i udredningen foretaget på Regionshospital af erfaren gynækolog. Det vil ofte være hensigtsmæssigt at konferere disse patienter med det onko-gynækologiske team på OUH, såfremt portiobiopsier præoperativt har påvist cancer.
Stadium 1 A 2: Simpel hysterektomi med vaginalkrave
Foretages på Gynækologisk Afdeling D, OUH Odense.
Stadium 1 B 1 og små stadier 2 A tumorer <2 cm: Radikal hysterektomi og sentinel node mapping
Denne operation foretages på Gynækologisk Afdeling, OUH Odense. Indgrebet udføres robotassisteret laparoskopisk. Udskrivelse sker normalt efter 1-2 dage afhængig af almentilstand og vandladning. De fleste udskrives senest 2. dag postop.
Stadium 1 B 1 og stadium 2A tumores >2cm: Radikal hysterektomi og radikal pelvin lymfadenektomi
Disse operationer foretages på Gynækologisk Afdeling, OUH Odense. Indgrebet udføres hos næsten alle patienter robotassisteret laparoskopisk. Udskrivelse sker normalt efter 1-2 dage afhængig af almentilstand og vandladning. De fleste udskrives senest 2.dag postop.
Udbredte stadium 2 A tumorer samt 1 B 2 og højere stadier (op til st. 4A)
Behandles med primær stråleterapi og samtidig kemoterapi.
Stadium 4 B
Behandles individuelt oftest med kemoterapi alene.
Strålebehandling og kemoterapi foregår på Onkologisk Afdeling R, OUH Odense.
Hvis patienten er egnet til det og hun har et ønske om at bevare fertiliteten, henvises til Rigshospitalet med henblik på trachelectomi.
Lokale forhold - OUH
Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling D, OUH/Odense-Svendborg.
Fælles visitation; tlf. Onkofonen: 40 23 94 31
Forløbskoordinator tlf. 29 64 71 28 (fra kl. 08.00-15.00).
Kontaktperson overlæge: Gudrun Neumann tlf. 20 35 26 62
Gyn.onko.sekretariet: tlf. 65 41 13 44
Lokationsnummer: 5790000184132
Lokale forhold - Sygehus Sønderjylland
Henvisningen sendes til Kvindesygdomme og Fødsler, Afsnit for Kvindesygdomme, Aabenraa.
Visitationstelefon: 79 97 21 40 fra kl. 08.00-14.00
Forløbskoordinator: Inga Clausen
Lokationsnummer: 5790002003653
Lokale forhold - Sygehus Lillebælt
Kvindesygdomme Ambulatorium, Kolding:
Visitationstelefon: 76 36 25 22 - besvares alle hverdage kl. 08.00-15.00
Lokationsnummer: 5790001387709.
Lokale forhold - Sydvestjysk Sygehus
Gynækologisk Ambulatorium, Esbjerg:
Visitationstelefon: 79 18 27 35
Lokationsnummer: 5790000215126
Henvisningsfraser
- Symptomer og varighed
- Udførte undersøgelser og resultater, specielt comorbiditet.
Yderligere information
Gå til Lægehåndbogen og læs om livmoderhalskræft
Udarbejdet af
Overlæge, ph.d. Kirsten Jochumsen, professor Ole Mogensen, Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling D og overlæge Susanne Larsen, Onkologisk Afdeling R. Revideret december 2018 af overlæge Gudrun Neumann.
Godkendt af
Den Syddanske Gynækologisk Arbejdsgruppe.
ICPC-kodning
[ICPC]
ICD-10 kodning
DZ03.1K3: Mistanke om kræft i livmoderhalsen