Fedmekirurgi - bariatrisk kirurgi
Udredning i almen praksis
Forud for operationen skal de ikke-kirurgiske behandlingsmuligheder være udtømte, herunder et længerevarende (> 3 måneder) superviseret konventionel vægttabsforløb. Rådgivning og behandling kan for eksempel være givet hos praktiserende læge eller i kommuner med kostvejledning hos diætister og motionsanvisning hos fysioterapeuter eller andre faggrupper, der har denne kompetence. Farmakologisk overvægtsbehandling skal være overvejet men ikke nødvendigvis afprøvet. Såfremt patientens praktiserende læge vurderer, at patienten opfylder kriterierne som er anført herunder, kan patienten henvises. Det er forud for henvisningen vigtigt at sikre, at patienten er motiveret for behandling
Hvem kan henvises til endokrinologisk klinik med henblik på indstilling til operation?
Patienter med BMI > 35 kg/m2 og samtidig forekomst af mindst én af følgende sværere fedmerelaterede sygdomme:
- Type 2 diabetes.
- Svært regulerbar hypertension, som har været udredt hos speciallæge i endokrinologi eller kardiologi.
- Dokumenteret obstruktiv søvnapnø.
- Uhonoreret graviditetsønske hos patienter med polycystisk ovariesyndrom udredt hos speciallæge i gynækologi eller endokrinologi.
- Arbejdstruende eller invaliderende smerter der skyldes artrose i underekstremiteterne.
Patienten skal forstå, at der ikke er garanti for et tilfredsstillende resultat. Patienten skal være i stand til at tabe minimum 8 % af vægten og holde det indtil operationen.
Ved ekstrem overvægt med BMI > 40 kg/m2 uden ovennævnte følgesygdomme kan pateinter i særlige tilfælde og efter en konkret sundhedsfaglig vurdering indstilles til operation. Der skal foreligge en væsentlig sundhedsfaglig begrundelse (andet end nævnt ovenfor). Det kan f.eks. være behov for stort vægttab forud for en anden sundhedsmæssig vigtig operation, vanskelig behandlelig benign intrakraniel hypertension samt ved ekstrem invaliderende overvægt med BMI > 50 kg/m2. Desuden kan særlige psykiske og sociale forhold (f.eks. svær social isolation, truet erhvervsevne etc.) bidrage til indikationen. BMI > 50 kg/m2 er i sig selv et utilstrækkeligt grundlag for operation.
Aldersgrænser
Personer under 18 år tilbydes ikke operation. Der bør udvises stor forsigtighed og tilbageholdenhed med at tilbyde bariatrisk kirurgi til personer mellem 18 og 25 år, da operationen er irreversibel, potentielt kan give varige komplikationer, og der mangler data der understøtter effekt ved operation i så tidlig alder.
Der er ingen formel øvre aldersgrænse for bariatrisk kirurgi, men der bør udvises tilbageholdenhed og forsigtighed ved vurdering af patienter over 60 år på grund af øget risiko for operative komplikationer og tvivlsom dokumentation for langtidseffekten medicinsk set.
Kontraindikationer
Omfatter i det væsentligste misbrug, spiseforstyrrelser, svær udviklingshæmning, svær psykiatrisk lidelse, visse cancerdiagnoser < 5 år og kirurgiske eller anæstesiologiske kontraindikationer.
Henvisning
Skal indeholde stillingtagen til indikation og kontraindikation for indgreb samt relevante epikriser vedrørende udredning hos speciallæger. Henvisninger sendes til Endokrinologisk ambulatorium Sydvestjysk Sygehus eller Endokrinologisk ambulatorium M, OUH. Herfra udsendes spørgeskemaer (til afdækning af anamnesen og livskvalitet), patientinformation samt indkaldelse til forundersøgelse.
Henvisning skal indeholde følgende:
- Patienten har forsøgt længerevarende superviseret konventionel vægttabsbehandling. Det skal dokumenteres i journalen, at patienten har været i stand til at tabe minimum 8 % af vægten og har holdt det
- Ingen spiseforstyrrelser og ingen misbrug i anamnesen. Ingen psykiatrisk komorbiditet eller andre kontraindikationer
- Komorbiditet, herunder type 2 diabetes, søvnapnø, artrose i hofte eller knæ, svær hypertension, polycystisk ovariesyndrom med uhonoreret graviditetsønske
- Evt. anden væsentlig sundhedsfaglig begrundelse for at tilbyde bariatrisk kirurgi
- Patienten er motiveret og compliant
- Vægt
- Højde
- BMI (kg/m2)
- Blodtryk
- Resultaterne af biokemiske analyser
- FMK er ajourført på henvisningstidspunktet.
Udredning på sygehus
Operationsforberedelse
Det præoperative forløb på OUH eller Sydvestjysk Sygehus har til formål at forberede personen på de radikale kostændringer og gener, der følger livslangt efter operationen. Der undervises både individuelt og i hold af læger, kliniske diætister, specialuddannede sygeplejersker samt tidligere opererede patienter. Temaerne er blandt andre risici og komplikationer, rygestop, egne og andres forventninger, vitaminsubstitution, dumping, abdomen pendens, forholdsregler ved tromboseprofylaktisk og antidiabetisk behandling. Der vil være rig mulighed for spørgsmål, refleksion og diskussion med såvel det tværfaglige undervisningshold som inviterede opererede patienter.
Forløb i kontrolfase
Postoperativt
Det postoperative forløb foregår ligeledes på OUH eller på Sydvestjysk Sygehus. Her foretages opfølgning med fokus på komplikationer, medicinsanering (for eksempel antidiabetisk og antihypertensiv behandling), forebyggelse af fejlernæring samt vedholdende at motivere til hensigtsmæssigt kostmønster og livsstil. Der substitueres med multivitaminpræparat samt B-12 vitamin (peroralt eller som depotinjektion), jern, D-vitamin og calcium. Patienterne følges ca. hver 6. måned i 2 år og afsluttes derefter til livslang kontrol ved egen læge, medmindre der er indikation for længere forløb i sygehusregi.
Abdomen pendens
Indikation for behandling for abdomen pendens vurderes efter 18 til 24 måneder i henhold til sundhedsstyrelsens retningslinjer desangående.
Links
Læs den nationale kliniske retningslinje for fedmekirurgi på Sundhedsstyrelsens hjemmeside
Læs den nationale behandlingsvejledning på Dansk Endokrinologisk Selskabs hjemmeside
ICPC koder
[ICPC]
Lokale forhold
Henvisninger sendes til Endokrinologisk afdeling, Esbjerg eller Endokrinologisk afdeling M, OUH. Operationer foretages i Esbjerg. Præoperativt og postoperativt forløb foregår både i Esbjerg og på OUH.
Esbjerg Sygehus og Grindsted Sygehus
Diabetes og Hormon Ambulatorium (Esbjerg)
SKS-kode: 550105E
Lokationsnummer: 5790000214952
Specialistrådgivning: 79 18 59 41.
Odense Universitetshospital
Endokrinologisk Afdeling M
SKS-kode: 4202080
Lokationsnummer: 5790000184149
Specialistrådgivning: 65 41 18 85
Forfatter(e)/indholdsansvarlig(e)/godkender(e)
Forfattere:
Overlæge Claus Juhl og afdelingslæge Lene Hymøller Mundbjerg, Endokrinologisk Afdeling, Sydvestjysk Sygehus og overlæge René Klinkby Støving og overlæge Dorte Glintborg, Ernæringsklinikken, Endokrinologisk Afdeling M, OUH Odense.
Forelagt/godkendt:
De medicinske afdelinger på Sygehus Lillebælt og Sygehus Sønderjyllandsamt praksiskonsulenterne på de 5 afdelinger samt Den Regionale Visitation.