Lungecancer
Nøglebudskaber
Udredning af patienter med mistanke om lungecancer betragtes som udredning af akut/subakut sygdom. Rygere og patienter over 40 år med hoste, hæmoptyse, brystsmerter, hæshed, uforklarlig dyspnø og almene symptomer samt suspekte fund ved thorax-røntgen bør henvises under diagnosen obs. cancer. Se også under kliniske manifestationer nedenfor.
Lokale telefonnumre, lokationsnumre, indhold i henvisning beskrives efterfølgende.
Primær undersøgelse er nu CT-scanning af thorax og øvre abdomen med kontrast, som egen læge kan henvise til. Underret patienten om kræftmistanke og det efterfølgende forløb.
Indledning
Lungekræft er én af de hyppigste og alvorligste kræftsygdomme, som årligt rammer cirka 4.600 mennesker, hvoraf 13-19 % lever 5 år efter diagnosen.
Ca. 500 af disse gennemgår ikke diagnostisk forløb grundet ex. komorbiditet eller anden indikation for at afstå udredning. Det skønnes, at tobak er ætiologien til ca. 85 % af lungekræfttilfælde. Der er stigende incidens hos kvinder. Den enkelte praktiserende læge møder ca. 1 patient årligt med lungecancer.
Vær opmærksom på, at ca. 15 % af lungekræftpatienterne primært vil have en normal røntgen af thorax. Dersom symptomerne fortsætter uændret, skal patienten henvises med diagnosen obs. cancer.
Problem
Lungekræft er omfattet af et kræftpakkeforløb, og udredningen tilstræbes ved begrundet mistanke at starte inden for 6 kalenderdage. Begrundet mistanke er et suspekt infiltrat fundet ved billeddiagnostisk undersøgelse eller klinisk manifestation, se nedenfor.
For at kunne indfri de stillede krav, er det nødvendigt, at alle parter – inklusive patienten selv – lever op til det vedtagne patientforløb.
Der hviler et specielt stort ansvar på de praktiserende læger, da det er de fagpersoner, der oftest har den primære kontakt og dermed den altafgørende indflydelse på det videre forløb.
Risikopatienter
Nuværende eller tidligere rygere over 40 år.
Kliniske manifestationer
Diagnosen lungecancer skal overvejes hos personer over 40 år – specielt tidligere eller nuværende rygere – med uforklarlige luftvejssymptomer.
Overvej cancerdiagnose ved:
- Hoste af mere end 4-6 ugers varighed hos tidligere lungerask person
- Ændring i hostemønster hos person med kronisk bronkitis
- Nytilkommet åndenød med abnorm spirometri uden anden oplagt forklaring derpå
- Hæmoptyse uanset alder og tobaksanamnese
- Stridor af ukendt årsag bør, ud over nævnte CT-scanning, føre til spirometri og laryngo-bronkoskopi
- Almen symptomer i form af træthed, manglende appetit, vægttab, trombocytose
- Andre symptomer på lungekræft kan være opspyt, brystsmerter, pneumoni, pleuraeffusion, Stoke's krave, neuropati, knoglesmerter og trommestikfingre, skuldersmerter.
Hæshed i mere end 3-4 uger uden andre ledsagesymptomer kan være symptom på lungekræft, men bør primært undersøges af speciallæge i øre-næse-halssygdomme på mistanke om larynxcancer (se særskilt pakkeforløb for dette).
Udredning i almen praksis
Alle sygehusenheder i Region Syddanmark, der udreder for lungecancer, tilbyder CT-scanning af patienterne. Mindste standard er CT af thorax og øvre abdomen. Er der således klinisk mistanke, bør den praktiserende læge derfor akut henvise til dette, for at mindske doctor’s delay.
Bemærk: Patienter som sendes til røntgen af thorax uden malignitetsmistanke, og hvor der uventet påvises tumorsuspekt område, bliver håndteret af den billeddiagnostiske afdeling, og egen læge informeres blot om fund, men skal ikke foretage sig yderligere. I den situation er det billeddiagnostisk afdeling, der initierer et kræftpakkeforløb med henvisning til supplerende undersøgelser og relevant klinisk afdeling.
Henvisning
Ved mistanke, jf. kliniske billede: Patienten informeres om, at der henvises til scanning af brystkasse og lunger for at se, om der er en plet på lungen. Det er vigtigt, at patienten er informeret om, at der er mulig ondartet baggrund for kliniske symptomer. Patienten tilstræbes undersøgt hurtigst muligt og maksimalt inden for 14 dage, jf. ventetidsgaranti.
Da informationerne i henvisningen til røntgendiagnostisk afdeling benyttes i det videre forløb, er det vigtigt, at disse informationer er fyldestgørende.
Elektronisk henvisning: Uanset visitationsmåde skal henvisningen altid sendes elektronisk, det vil sige, at praksissystemet skal være sat op til at kunne sende en henvisning akut. Og billeddiagnostisk afdeling kontaktes telefonisk - se lokale forhold.
På henvisningen anføres en henvisningsdiagnose samt MedCom standardfrase for lungekræftpakke-henvisning, suppleret med erhvervsanamnese, oplysninger om AK-behandling, diabetes samt eventuel tidligere cancer.
I den elektroniske henvisnings prioriteringsfelter markeres feltet "Særlige forhold", og i det tilhørende tekstfelt anføres lungecancer, obs. pro. (udløser kræftpakkeforløbet).
- OBS: Metformin er kontraindiceret ved moderat til nedsat nyrefunktion, og derfor vigtigt, at der foreligger e-GFR på alle patienter i Metforminbehandling inden eventuel kontrastundersøgelse, da den ellers forsinkes i min. 48 timer (seponering).
Hvis patienten er kendt nyresyg eller har sukkersyge skal der foreligge en e-GFR.
Hvis patienten er >70 år skal der ligeledes foreligge en e-GFR.
Henvisningsfraser
De praktiserende læger anvender henvisningsfraser, udarbejdet af MedCom, med standardiseret kræftpakkehenvisning.
Her anføres:
Rygestatus, dyspnø, hæmoptyse, objektive fund, evt. beskrivelse af tidl. røntgen af thorax, komorbiditet, hvad er sagt til patienten, information til patient om kræftpakkeforløb, andre praktiske oplysninger inkl. evt. tolkebehov.
Udredning i specialist-regi
Inden den videre udredning vil der altså foreligge et røntgen af thorax/CT-scanning. Resultatet er en af følgende muligheder:
- Suspekt for lungecancer
- Ikke suspekte fund inkl. infektionsinfiltrat
- Normalt - eller andre patologiske fund, som ikke har med lungekræft at gøre.
Andre patologiske fund - inkl. almindeligt infektionssuspekt infiltrat - ved den billeddiagnostiske undersøgelse meddeles ved almindelig epikrise, og henvisende læge har selv opfølgningsansvar på afgivet svar.
Ved begrundet mistanke om malignitet på baggrund af billeddiagnostisk undersøgelse henviser billeddiagnostisk afdeling (røntgen/CT/nuklearmedicinsk) patienten til videre udredning direkte i et kræftpakkeforløb på lungemedicinsk afdeling.
Hvis malignitetsmistanken herefter fastholdes, vil der på sygehuset blive lagt en plan for det videre udredningsprogram, som er individuelt tilpasset og blandt andet kan indeholde PET/CT, bronkoskopi, endobronkial ultralydsscanning og lungebiopsi. Disse specialiserede invasive undersøgelser foregår i Odense, Vejle eller Sønderborg (PET/CT i Odense eller Vejle).
Ved verificering af malign diagnose henvises patienten til onkologisk og/eller kirurgisk behandling. Den kirurgiske behandling foregår i Odense, mens onkologisk behandling varetages i Odense, Sønderborg og Vejle. Patienter, der ikke kan eller ønsker at indgå i et specifikt onkologisk eller kirurgisk behandlingstilbud, vil blive afsluttet til egen læge med henblik på terminal pleje.
I det følgende er de lokale henvisningsprocedurer og det indledende udredningsforløb beskrevet for de enkelte sygehusenheder.
Lokale forhold – OUH
Radiologisk Afdeling Odense:
Patienten henvises til CT-scanning af thorax og øvre abdomen ved mistanke om lungekræft. Henvisningen sendes til Radiologisk Afdeling OUH, inkl. oplysning om patientens telefonnummer.
Radiolog visiterer henvisningen og sekretær ringer til patienten og aftaler tid for scanningen. Hvis patienten ikke træffes telefonisk, sendes der et indkaldelsesbrev.
Hvis der ved CT-scanningen fortsat er begrundet mistanke om lungecancer, sender røntgenafdelingen henvisning til Lungemedicinsk Afdeling, OUH Odense (Infiltratsekretariatet, telefon 6541 2725), der herefter står for den videre udredning og information til patient og egen læge. Radiologisk Afdeling sender beskrivelse af CT-scanning til rekvirent.
Radiologisk (Odense):
Telefon: 65 41 21 90
Lokationsnummer: 5790000184088
Radiologisk Afdeling Svendborg/Nyborg:
Patienten henvises til CT-scanning af thorax og øvre abdomen ved mistanke om lungekræft. Rekvirenten sørger for, at der foreligger S-kreatinin samt e-GFR, i henhold til nedenstående retningslinje, og dette påføres henvisningen. Denne sendes til Radiologisk Afdeling Svendborg eller Nyborg.
Intravenøs kontrast og e-GFR:
Der skal foreligge Se-creatinin (e-GFR) på patienter over 70 år, samt ved kendt nyresygdom og diabetes til undersøgelser, hvor der indgives jodholdigt kontrast (CT-urografi og CT af thorax).
For Se-creatinin gælder følgende regler:
Type | Alder på blodprøve (max.) |
---|---|
Normale patienter over 70 år | 3 måneder |
Kendt nyresygdom eller diabetes | 14 dage |
Radiolog visiterer henvisningen og sekretær ringer til patienten og aftaler tid for scanningen. Hvis patienten ikke træffes telefonisk, sendes der et indkaldelsesbrev.
Hvis der ved CT-scanningen fortsat er begrundet mistanke om lungecancer, sender Radiologisk Afdeling henvisning til Lungemedicinsk Afdeling, OUH Odense, der herefter står for den videre udredning og information til patient og egen læge. Radiologisk Afdeling sender beskrivelse af CT-scanning til rekvirent.
Radiologisk (Svendborg)
Telefon: 63 20 52 73
Lokationsnummer: 5790000183609
Radiologisk (Nyborg)
Telefon: 63 31 29 63
Lokationsnummer: 5790000184842
Lokale forhold - Sygehus Sønderjylland
Lokationsnumre Røntgen og Skanning:
Aabenraa: 5790000191611
Sønderborg: 5790000193714
Tønder: 5790000193738
CT-skanning på mistanke om lungecancer rekvireres telefonisk i bookingen, og der sendes en fyldestgørende henvisning med relevante fund.
Røntgen og Skanning (Sønderborg): 79 97 52 00
Røntgen og Skanning tilbyder fortsat indgang til CT-skanning via "Drop in", rtg. af thorax.
Ved klinisk mistanke indkaldes patienten til CT-skanning inden for 48 timer med lungemedicinsk opfølgning.
Lokale forhold - Sygehus Lillebælt
Ved mistanke om malignitet i thorax henvises til CT thorax abdomen med intravenøs kontrast på radiologisk afdeling, Sygehus Lillebælt. Der medsendes anamnese, e-gfr og patientens telefonnummer. Obs. Patienten vil blive kontaktet telefonisk.
Såfremt CT scanningen giver begrundet mistanke om lungekræft henviser radiologisk afdeling til Lungepakken, SLB Vejle, som forestår udredningsforløb.
Ved normal CT scanning modtager patienten svaret via egen læge. Ved hæmoptyse og normal CT scanning vil der kun i tilfælde af vedvarende hæmoptyse være indikation for at henvise til Lungepakken mhp. evt. bronkoskopi.
Lokale forhold – Sydvestjysk Sygehus
Der henvises til Røntgen, Skanning og Nuklearmedicin på SVS ved mistanke om lungekræft.
Der fremsendes en relevant udfyldt henvisning til CT-scanning i henhold til lungekræftpakke med tydelig markering om obs. lungekræft samt akut ønske.
Desuden meldes patienten telefonisk på Radiologisk akuttelefon 79 18 32 65 indtil kl. 15.00.
Patienten kan forvente en indkaldelse til CT-undersøgelse inden for 6 hverdage.
Lokationsnummer: 5790000203888
Hvis der ved CT-scanningen fortsat er begrundet mistanke om lungecancer (beskrivelse laves samme dag som undersøgelsen) melder Røntgen, Skanning og
Nuklearmedicin patienten til forløbskoordinatoren Lungesygdomme SVS (telefon 7918 5776), der herefter står for den videre udredning og information til patient og
egen læge.
Svaret fra CT-scanningen vil tilgå egen læge og Lungesygdomme SVS, hvorpå der også vil være information om, at patienten er tilmeldt lungekræftpakkeforløbet.
Henvisningsfraser
- Hvilke symptomer medvirker til mistanken?
- Rygeranamnese
- Erhverv
- AK-behandling
- Sagt til patienten om forløbet
- Undersøgelser
- Kronisk sygdom.
Yderligere information
Læs om lungekræft i Lægehåndbogen
Forfattere og godkendelse
Bent Kristensen, praksiskoordinator SHS.
Redaktionsgruppen for den regionale lungecancergruppe.
ICPC-kodning
[ICPC]