Traumatiserede flygtninge Fyn (med øer), Vejle, Billund, Varde, Fredericia og Kolding Kommune
Forløb i almen praksis
Borgere, som er kommet til landet som flygtninge, kan hyppigt have været udsat for traumatiserende oplevelser i oprindelseslandet eller under flugt fra dette. Det kan forårsage udvikling af sindslidelser som PTSD og depression. Patienter med milde symptomer kan forsøges behandlet i almen praksis med støttende samtaler og medicin. Der anbefales Sertralin 50-200 mg kombineret med Mianserin 10-30 mg eller Mirtazapin 7,5-15 mg til natten.
Ved mistanke om relevant persisterende traumerelateret psykisk lidelse, jf. det i indledningen beskrevne, kan henvises til udredning i Afdeling for Traume- og Torturoverlevere.
Indikation for henvisning bedes underbygget med oplysninger jf. det beskrevne under ”Henvisning til Psykiatrisygehuset”
Ved mere kroniske tilstande kompliceret med f.eks. udtalt affektiv dys-regulering, udtalt negativt selvbillede og udtalt forstyrrelse i relationer til andre kan henvises til behandling følgende steder:
- For patienter, som bor på Fyn henvises til Psykiatrisygehuset, Afdeling for Traume- og Torturoverlevere (ATT) i Odense.
- For patienter, som bor i Vejle, Billund, Varde, Fredericia eller Kolding Kommune henvises til Psykiatrisygehuset, Afdeling for Traume- og Torturoverlevere (ATT) i Vejle.
- For patienter, som bor i Sønderborg, Tønder, Aabenraa, Haderslev, Vejen og Esbjerg Kommuner henvises til Rehabiliterings Center for Traumatiserede (RCT) i Haderslev. Se link længere nede.
Ved tvivlstilfælde vedrørende relevansen af henvisning eller behov for rådgivning kan der tages kontakt til enten Afdeling for Traume- og Torturoverlevere på telefonnummer 99 44 46 00 eller til Rehabiliterings Center for Traumatiserede på telefonnummer 74 53 25 35 afhængigt af bopæl – se ovenfor.
Her finder du link Rehabiliteringscenter for Traumatiserede, hvor du kan læse mere
Udredning og forløb i psykiatrisygehuset
Afdeling for Traume- og torturoverlevere (ATT) udreder og behandler personer, som er fyldt 18 år, har lovligt ophold i Danmark, og som er berettiget til sundhedsydelser i det offentlige sundhedsvæsen.
Målgruppen Traumatiserede flygtninge dækker personer, som selv er kommet til Danmark som første generationsflygtninge eller indvandrere, og som er traumatiserede af eksponering for krigshandlinger, tortur, systematisk politisk forfølgelse o.l. eller flugt fra sådanne forhold. Traumeeksponeringen skal være foregået i områder af verden, hvor det er kendt, at der pågår/pågik krigshandlinger, tortur, systematisk politisk forfølgelse, eller under flugten fra sådanne områder.
Henvisning til Psykiatrisygehuset
Henvisningen bør indeholde beskrivelse af formodede udløsende traumehændelser, og hvilke relevante symptomer på psykisk lidelse der observeres/beskrives, samt en beskrivelse af fald i funktionsniveau mht. beskæftigelsesmæssig og/eller social funktion.
I øvrigt refereres der til generelle kriterier for målgruppen for behandling i psykiatrien i Psykiatrien i Region Syddanmarks Målgruppebeskrivelse for voksenpsykiatri:
I henvisningen bedes lagt vægt på følgende.:
- Henvisningsdiagnoser
- Relevante kliniske symptomer, formodede udløsende traumer og ændring i funktionsniveau i forhold til job/uddannelse og i familien/socialt
- Patientens egne ønsker om behandling og forventninger til denne
- Misbrug
- Somatisk herunder neurologisk status, demensdiagnose/kognitiv svækkelse og eventuelt relevante blodprøver
- Tidligere og aktuel psykiatrisk behandling herunder medicin
- Flygtningestatus, opholdsstatus, oprindelsesland, traumer
- Sociale forhold herunder bolig, beskæftigelse og familieforhold
- Sprogkundskaber, behov for tolk, telefonnummer.
Henvisning skal ske ved en læge; det kan være egen læge, privatpraktiserende psykiater, kommunelæge, andre psykiatriske afdelinger eller somatiske afdelinger.
Forløb i specialistregi - pakkeforløb
Behandlingen kan fx være sammensat som beskrevet i de nationale pakkeforløb – Behandlingspakke for traumatiserede flygtninge.
Efter en konkret vurdering kan patienten tilbydes tværfaglig behandling ved læge, psykolog, sygeplejerske, socialrådgiver og fysioterapeut.
Links
Her finder du link til Lægehåndbogen og FlygtningepatientenICPC koder
[ICPC]
P82.
Lokale forhold
Her finder du link til sundhed.dk og Hurtig psykiatrisk vurdering i Region Syddanmark
Her finder du link til Psykiatrien i Region Syddanmark og Patient målgruppen voksne 18+
Forfatter(e)/indholdsansvarlig(e)/godkender(e)
Forløbsbeskrivelsen er udarbejdet af afdelingschef for Afdeling for Traume og Torturoverlevere, ATT, Janus Staffe og almen praktiserende læge, PKO, Troels Madsen.
NB!
Forløbsbeskrivelsen er en vejledning og ikke en visitationsretningslinje.
Den skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.
Næste opdatering forventes i 2027.
Indhold leveret af:
7100 Vejle