PTSD - voksne med posttraumatisk belastningsreaktion
Diagnostiske kriterier for PTSD
Symptomerne på PTSD kan opdeles i tre hovedgrupper:
- Genoplevelsessymptomer (”flashbacks”, påtrængende erindringer og mareridt)
- Undgåelsessymptomer (enten på forestillingsplan eller konkret)
- Symptomer på autonom irritabilitet (fx søvnproblemer, irritabilitet og vrede, koncentrationsbesvær, øget årvågenhed og overdreven frygtreaktion).
- A. Tidligere udsættelse for exceptionel svær belastning (af katastrofekarakter)
- B. Tilbagevendende genoplevelse af traumet i ”flashbacks”, påtrængende erindringer eller mareridt eller stærkt ubehag ved udsættelse for omstændigheder, der minder om traumet
- C. Undgåelse af alt der minder om traumet
- D. Delvis, eventuel fuld amnesi for den traumatiske oplevelse
- eller vedvarende symptomer på psykisk overfølsomhed eller alarmberedskab med 2 eller flere af følgende.:
- Ind- eller gennemsovningsbesvær
- Irritabilitet eller vredesudbrud
- Koncentrationsbesvær
- Hypervigilitet (væren på vagt)
- Tilbøjelighed til sammenfaren
- E. Optræder inden for 6 måneder efter den traumatiske oplevelse. (Dette kriterium er dog omdiskuteret).
Forløb i almen praksis
De fleste mennesker vil efter en voldsom hændelse af traumatisk karakter i ugerne efter reagere med PTSD-lignende symptomer. I den periode kan patienten med fordel behandles i almen praksis med støttende samtaler og evt. medicin med henblik på at opnå søvn og ro. Størstedelen vil ikke udvikle kroniske symptomer, men komme sig uden kronisk eller svær psykopatologi.
Hvis tilstanden er vedvarende kan henvises til praktiserende psykolog eller psykiatrisk speciallægepraksis - særligt mhp. psykoterapeutisk behandling.
Ved mere komplekse og kroniske tilfælde og/eller ved behov for nærmere diagnostisk afklaring kan henvises til behandling for PTSD ved nærmeste lokalpsykiatri i Psykiatrien i Region Syddanmark. Det kan fx dreje sig om patienter med psykiatrisk komorbiditet fx i form af depression; svære selvmordstanker; omfattende undgåelsessymptomer; svær mistroiskhed; psykosenære symptomer eller et betydeligt funktionsfald eller tilfælde, hvor der ikke har været tilstrækkelig effekt af behandling i primær sektor.
Ofte ses der afhængighed/misbrug ved PTSD. Hvis dette er tilfældet og patienten ikke allerede er i behandling kan du samtidig henvise patienten til det kommunale misbrugsbehandlingssystem så behandling af misbrug og PTSD kan foregå sideløbende. Dette forhindrer i udgangspunkt ikke behandling i Psykiatrien i Region Syddanmark, men kan forudsætte et tværsektorielt samarbejde med det kommunale misbrugsbehandlingssystem.
Henvisning
Henvisningen bør indeholde beskrivelse af formodede udløsende traumehændelser og hvilke relevante symptomer der observeres/beskrives, samt en beskrivelse af fald i funktionsniveau med hensyn til beskæftigelsesmæssig og/eller social funktion.
I øvrigt bør der refereres til Psykiatrien i Region Syddanmarks Målgruppebeskrivelse for voksenpsykiatri (Se link nedenfor).
Der bedes lagt vægt på følgende i henvisningen:
- Henvisningsdiagnoser
- Patientens egne ønsker om behandling og forventninger til denne.
- Relevante kliniske symptomer
- Misbrug
- Væsentlige andre sygdomme: demensdiagnose/kognitiv svækkelse
- Somatisk herunder neurologisk status
- Tidligere og aktuel psykiatrisk behandling herunder medicin
- Flygtningestatus, opholdsstatus, oprindelsesland, sociale forhold herunder bolig, beskæftigelse Sprogkundskaber, behov for tolk, telefonnummer og familieforhold.
I tvivlstilfælde eller ved behov for at drøfte konkrete visitationsspørgsmål, er henviser altid velkommen til at kontakte nærmeste lokalpsykiatri.
Forløb i specialistregi - pakkeforløb
Hvis patienten tilbydes behandling ved Psykiatrien i Region Syddanmark vil dette typisk ske i pakkeforløb, og indledende vurdering ske senest 4 uger efter henvisningstidspunktet. På baggrund af den indledende vurdering får patienten tilbud om et pakkeforløb for PTSD, hvis patienten stadig opfylder kriterierne.
Et pakkeforløb består primært af psykoterapeutisk behandling og har jf. De Nationale Pakkeforløb et omfang af i alt på mellem 20-40 sessioner - alt efter om behandlingen foregår individuelt eller i gruppe. Ofte vil behandlingen være en kombination af individuel og gruppeterapi samt medikamentel behandling, psykoedukation og rådgivning.
Et forløb strækker sig typisk over 6-9 mdr. Ud over psykoterapi og lægesamtaler vil der i forløbet være mulighed for pårørendesamtaler, vurdering af sociale støttebehov samt netværksmøder ved behov.
Se pakkeforløb for PTSD på Danske Regioners hjemmeside
Regionsfunktion
Afdeling for Traume- og Torturoverlevere i Odense og Vejle varetager behandling af PTSD på regionsfunktion. Kun andre psykiatriske afdelinger kan henvise til regionsfunktion. Henvisning foretages jævnfør kriterier, som er beskrevet i Sundhedsstyrelsens Specialevejledning for Psykiatri.
Patienter, som tilbydes behandling på regionsfunktion, har i de fleste tilfælde modtaget pakkeforløb på hovedfunktion (lokalpsykiatri). Behandlingspakken på regionsfunktion består af samme antal timer, men kan være mere tværfagligt sammensat og vil typisk bestå af en kombination af psykoterapi, fysioterapi og i nogle tilfælde farmakologisk behandling.
Patienter med PTSD som følge af udsendelse på internationale missioner med det Danske Forsvar behandles enten i Forsvarets Veterancenter eller i samarbejde mellem Afdeling for Traume- og Torturoverlevere, Psykiatrisk Afdeling Odense (den speciallægelige behandling) og Veterancentret.
Henvisninger for denne målgruppe sendes ved ønske om henvisning til den regionale psykiatri, til Psykiatrisk Afdeling Odense.
Højt specialiseret funktion
Patienter med PTSD som følge af udsendelse på internationale missioner med det Danske Forsvar kan efter en konkret samlet vurdering tilbydes behandling på højt specialiseret funktion. Der kan kun henvises til højt specialiseret funktion fra en afdeling i psykiatrisygehuset eller fra Forsvarets Veterancenter. Behandlingen varetages i samarbejde mellem Psykiatrisk Afdeling Odense (den speciallægelige behandling), Afdeling for Traume- og Torturoverlevere og Veterancentret.
Afslutning
Ved forløbets afslutning sendes epikrise til almen praksis og kopi til eventuel anden henviser. Patienterne afsluttes som hovedregel til opfølgende behandling hos egen læge, men i visse tilfælde anbefales opfølgning ved enten privatpraktiserende psykolog, praktiserende speciallæge i psykiatri eller lokalpsykiatri.
ICPC koder
[ICPC]
Links
Læs pakkeforløb for PTSD på Danske Regioners hjemmeside
Se Lægehåndbogens artikel om posttraumatisk stresslidelse
Læs om Center for seksuelle overgreb på Sygehus Lillebælts hjemmeside
Se online og teknologiske behandlingsmuligheder i Psykiatrisygehuset på Psykiatriens hjemmeside
Læs om medicinrådgivning om rationel anvendelse af psykofarmaka på Psykiatriens hjemmeside
Se Patientmålgruppen voksne 18+ i Psykiatrien i Region Syddanmark på Psykiatriens hjemmeside
NB!
Forløbsbeskrivelsen er en vejledning og ikke en visitationsretningslinje.
Den skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.
Forfatter(e)/indholdsansvarlig(e)/godkender(e)
Forløbsbeskrivelsen er udarbejdet af afdelingschef for Afdeling for Traume og Torturoverlevere, ATT, Janus Staffe og praktiserende læge Troels Vestergaard Madsen.
Næste opdatering forventes i 2027.