Børn og unge med ADHD
Behandlingen for børn og unge er tværfaglig, og den pædagogiske indsat fx i skolen er vigtig.
Udredning i almen praksis
Anamnese
Alle patienter med symptomer på ADHD bør i første omgang tilrådes at henvende sig til skole/institution med henblik på en bred vurdering samt afprøvning af, om pædagogiske tiltag kan afhjælpe symptomerne jvf den tværsektorielle aftale på børne- og ungeområdet. Patienter med lette/ukomplicerede ADHD symptomer bør udredes hos praktiserende speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri.
Her finder du link til Sundhedsstyrelsen og Forløbsprogram for børn og unge med ADHD
Henvisning
Forudsætning for udredning og behandling af moderat til svær ADHD i Børne- og Ungdomspsykiatrien Syddanmark er, at kommunen/skolen/institutionen er forsøgt inddraget i en primær vurdering.
Generelt er det Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR), der henviser til Børne- og Ungdomspsykiatrien Syddanmark, idet PPR har de fornødne informationer, med mindre det drejer sig om børn og unge, som ikke går i skole. Egen læge kan ligeledes henvise vedlagt det nødvendige materiale (skolebeskrivelser, kognitiv test mv.). Der er mulighed for at inddrage Fremskudt funktion inden en evt. henvisning. PPR går normalt kun ind i sagen, hvis en skole vurderer, at der er væsentlige problemer i skoletiden. Der kan således være situationer hvor egen læge og forældre vurderer, at der er tale om moderat til svær ADHD, men hvor kommunen ikke kan eller vil lave en primær vurdering. Denne henvisning vil almindeligvis med fordel kunne suppleres af en underretning til kommunen, så den tværfaglige indsats sikres.
Henvisningens indhold
- Patientens stamdata (inkl. forældrenes data og telefonnumre)
- Oplysninger om forældremyndighed, hvis forældre er skilte, barnet er plejeanbragt eller lign.
- Henvisningsårsag kliniske oplysninger
- Diagnoser - diagnostisk mistanke
- Funktionsniveau og søvn
- Aktuelle belastninger
- Tidligere indsats
- Familiær situation
- Skole/daginstitution
- Medicin
- Særlige forhold
- Konklusion.
Forløb i regionspsykiatrien
Udredning kan oftest foregå ambulant.
Diagnosen stilles på baggrund af beskrivelsen af sygehistorien, beskrivelse af aktuel funktion i hjem, skole og daginstitution (fra forældre, patient, lærer/pædagog etc.) og observation af patienten, gerne i flere forskellige situationer. Ofte benyttes tjeklister vedrørende symptomerne. Der foretages diagnostiske undersøgelser og interview vedr. psykiatrisk komorbiditet, og ved behov foretages supplerende psykologisk testning. Der foretages somatisk undersøgelse.
Behandling
De bedste resultater for behandling af moderat til svær ADHD opnås ved en kombination af medicin, specialpædagogik og psykosocial behandling (psykoedukation, vejledning og støtte, evt. familiebehandling). Til helt små børn eller i lette tilfælde kan psykosocial og specialpædagogisk behandling være tilstrækkelig.
Hvis diagnosen ADHD i moderat til svær grad bekræftes, og der ikke er kontraindikation mod medikamentel behandling, anbefales det at påbegynde dette.
Forløb i kontrolfase
Medikamentel behandling af ADHD hos børn og unge skal ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer indledes og varetages af en speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri, evt. af en speciallæge i psykiatri, pædiatri eller neurologi med særlig viden om neuropsykiatriske sygdomme hos børn og unge.
Der skal altid være skriftlig eller telefonisk kontakt til og accept fra praktiserende læge, inden afslutning til opfølgning i almen praksis
Den praktiserende læge kan overtage vedligeholdelsesbehandlingen, efter en konkret aftale og i samråd med speciallægen og efter en af speciallægen opstillet behandlingsplan. Hvis den praktiserende læge accepterer at overtage vedligeholdelsesbehandlingen, kan der tages kontakt til specialistrådgivningen eller genhenvises til BUP ved behov.
ICPC-koder
[ICPC]
Links
Her finder du link til Lægehåndbogen, hvor du kan læse om Hyperkinetiske forstyrrelser/ADHD
Her finder du link til Lægehåndbogen, hvor du kan læse om ADHD
Her finder du link til Psykiatrien i Region Syddanmark, hvor du kan læse om Center for ADHD
Lokale forhold
Forfatter
Udarbejdet af Overlæge Henriette Bruun og almen praktiserende læge Pernille Hansen.
Næste opdatering forventes i 2027.