Autisme hos voksne
Formål
Formålet med forløbsbeskrivelsen er at understøtte opsporingen af patienter med gennemgribende udviklingsforstyrrelser/autismespektrumforstyrrelser (ASF), herunder symptomerne på den psykiske lidelse samt beskrivelse af arbejdsopgaver og sikre den tværsektorielle behandlingsindsats.
Kriterier for autisme
Autisme er en medfødt udviklingsforstyrrelse, der oftest diagnosticeres i barndommen som følge af mangelfuld udvikling af sociale færdigheder, kommunikation og ensformige og gentagne aktiviteter med mange ritualer. Infantil autisme manifesterer sig før 3-års alderen, mens øvrige forstyrrelser inden for det autistiske spektrum ofte bliver tydelig ved livsfaseskift som eksempelvis overgangen fra børnehave til skole, fra skole til videregående uddannelse, fra hjemmeboende til udeboende, ved debut på arbejdsmarkedet eller når man bliver forælder. Vanskeligheder opdages ikke nødvendigvis, hvis miljøet omkring barnet/den unge kompenserer i form af struktur for hverdagen, guidning og støtte eller hvis barnet/den unge er godt begavet.
Voksne med autismespektrumforstyrrelse henvender sig ofte til egen læge i 2 grupper:
- Unge, som dropper ud af ungdomsliv og uddannelsessystem eller ikke formår at klare sig selv, når de er flyttet hjemmefra
- Voksne i forbindelse med debut af behandlingskrævende komorbiditet som stress, belastningsreaktioner, angst, depression, bipolar lidelse, OCD, psykose eller Tourettes Syndrom.
Forud for henvisning
Udredningen for autismespektrumsforstyrrelser kan jf. målgruppebeskrivelse for voksenpsykiatri i Region Syddanmark foregå ved privatpraktiserende speciallæge i psykiatri eller psykolog med efteruddannelse i det. Ved samtidig komorbiditet eller uklart klinisk billede kan udredning fortsat ske ved privatpraktiserende speciallæge i psykiatri. Ved udtalt komorbiditet bør udredningen ske i den hospitalsbaserede psykiatri.
Forud for henvisning beskrives anamnestiske oplysninger med hidtidigt funktionsniveau, særligt barndomsoplysninger er væsentlige vedr. socialkognitive funktionsindskrænkninger fra tidlig alder, f.eks. at personen altid har været introvert, en enspænder, kun har haft få venner og evt. haft dominerende særinteresser.
Henvisning til Psykiatrisygehuset
Henvisning bør indeholde en beskrivelse af de karakteristiske symptomer for autisme, påvirkning på funktionsniveauet og social udfoldelse.
Ved tvivlsspørgsmål om henvisning til psykiatrien kan specialistrådgivningen benyttes i hverdage mellem 8:00 og 15:30.
Her finder du link til sundhed.dk, hvor du kan finde telefonnummer til nærmeste specialist
Patienter med beskrivelse af autistiske symptomer og komorbid psykiatrisk lidelse, indvisiteres til udredningsforløb.
Psykiatrisygehusets opgaver
Ved udredning i den regionale, hospitalsbaserede psykiatri vil autismespektrumsforstyrrelsen blive be- eller afkræftet, og patienten vil herefter blive afsluttet, idet behandling af autisme er af pædagogisk karakter og derfor varetages i primærsektor
Praktiserende læges opgaver
Der findes aktuelt ingen medikamentel behandling for ASF.
Behandling af komorbiditet
Links
Her finder du link til sundhed.dk, Lægehåndbogen, hvor du kan læse om autisme hos voksne.
ICPC-koder
[ICPC]
Lokale forhold
Her finder du link til sundhed.dk, hvor du kan læse om "Hurtig psykiatrisk vurdering"
Forfattere
Forløbsbeskrivelsen er udarbejdet af specialpsykolog Teresa Simoni Oest fra Psykiatrisygehuset og almen praktiserende læge, PKO Troels Madsen.
NB.
Forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.
Næste opdatering forventes i 2027.