Platfod og Metatarsalgi
Udredning i almen praksis
Erhvervet platfod
Platfod er en fodstilling, som er karakteriseret ved affladet svang og en vis grad af valgusstilling i bagfoden. Den erhvervede platfod skyldes degeneration af strukturer i foden, som giver formændring og belastningsrelaterede smerter i svangen og bagfoden. I andre tilfælde er platfoden familiær, medfødt, benign og fleksibel, disse tilfælde giver ikke anledning til gener eller kun til moderate, belastningsrelaterede smerter.
Objektivt er der ingen synlig forskel på de to tilstande, og behandlingen er ens. Når man beder patienten stå på tæer vil tibialis posterior senen trække calcaneus i varus, hvilket lettest vurderes, når patienten har ryggen til undersøger. Radiologisk vurderes tilstanden med stående rtg af foden i sideplan og AP-plan. Hvis der er behandlingskrævende symptomer bør der tages røntgen.
Den fleksible platfod behandles med indlæg, som kan erhverves i sportsbutik eller skobutik. Hvis disse indlæg ikke afhjælper tilstanden tilstrækkeligt, kan patienten henvises til bandagist med henblik på udformning af afstøbningsindlæg. Dette kræver ikke ortopædkirurgisk speciallægevurdering. Der ydes ikke kommunalt tilskud til indlæg for fleksibel, erhvervet platfod. Blanket til henvisning kan downloades fra de fleste bandagistfirmaers hjemmeside.
Metatarsalgi/forfodsfald
Metatarsalgi er en tilstand med overbelastning under forfoden og specielt af bløddelene under caput af de centrale metatarser. Tilstanden ses ofte hos aktive kvinder efter menopausen og skyldes gentagen overbelastning med degeneration af de plantare strukturer under metatarsernes ledhoveder.
Objektivt er der ømhed ved tryk under caput af metatarserne og hårdhudsdannelse. Forfoden fremtræder breddeøget og affladet, der er ofte afstand mellem 2. og 3. tå.
Der kan tages røntgen af forfoden i stående stilling. Der er indikation for røntgen, hvis der er behandlingskrævende smerter.
Behandling af metatarsalgi er konservativ, smerterne afhjælpes med et præfabrikeret indlæg eller indlæg efter afstøbning forsynet med pelotte. Præfabrikerede indlæg kan f.eks. erhverves hos skoforhandler. Hvis disse indlæg ikke afhjælper tilstanden tilstrækkeligt kan patienten henvises til bandagist med henblik på udformning af afstøbningsindlæg. Dette kræver ikke ortopædkirurgisk speciallægevurdering. Der ydes ikke kommunalt tilskud til indlæg for nedsunken forfod.
Henvisning til ortopædkirurgisk specialistvurdering
Fikseret platfod eller begyndende fikseret platfod – her trækker calcaneus ikke i varus ved tåstand, kan skyldes ophævet led bevægelighed eller tibialis posterior sene læsion.
Mortons neurom og avaskulær caputnekrose. For metatarsalgi er der i mindre grad et advarselssymptom, det vil ofte være røntgenundersøgelsen, som udløser en henvisning.
En række tilstande, som kan være differentialdiagnoser til ovennævnte lidelser, bør henvises til vurdering på ortopædkirurgisk afdeling:
- Leddegigt med svært forfodsfald og tådeformiteter (indlæg eventuelt suppleret med gængesål).
- Sårdannelser med risiko for sår i fodsålen med føleforstyrrelser som følge af sukkersyge, kroniske nervelidelser eller ved svær kompromittering af blodomløbet (kredsløbsinsufficiens).
- Svært forfodsfald ved samtidigt dårligt blodomløb, f.eks. klostillede tæer, hammertæer, deforme ledhoveder på mellemfodsknoglerne.
- Stiv fodrod - medfødte sammenvoksninger (coalitio), svære fejlstillinger efter brud på fodrodsknogler, kroniske ledbetændelser eller leddegigt.
- Erhvervet platfod som følge af degeneration.
- Aflastning af varigt smertende ar i fodsålen.
- Andre foddeformiteter af tilsvarende sværhedsgrad efter særlig begrundelse, f.eks. svært fikseret platfod, svær slaphed af ledbånd og ledkapsler ved medfødt knogleskørhed (osteogenesis imperfecta). Der kan således ikke ydes hjælp til indlæg ved almindelig platfod eller blød platfod hos børn.
Patienter med disse lidelser bør udredes med henblik på, om der er et kirurgisk behandlingstilbud. Hvis ikke det er tilfældet kan patienten opnå støtte til udformning af ortopædiske hjælpemidler fra kommunen i henhold til serviceloven.
Udredning på sygehus
Supplerende billeddiagnostik kan være stående 3-D rotationsradiografi, CT-scanning eller MR-scanning afhængig af hvad primærlidelsen er, med henblik på at afklare om der er et kirurgisk behandlingstilbud.
Forløb i kontrolfase
I tilfælde af kirurgisk behandling varetager ortopædkirurgisk afdeling efterkontroller med aflastning i støvle eller gips, indtil der er sket heling af strukturerne. Der udformes genoptræningsplan af opererende kirurg.
Behandlingsplanen skitseres i epikrisen, hvoraf det fremgår om suturfjernelse foregår i egen læges regi.
Links
Her finder du link til Lægehåndbogen, hvor du kan læse om platfod
Her finder du link til Patienthåndbogen, hvor du kan læse om platfod hos børn
Her finder du link til Patienthåndbogen, hvor du kan læse om platfod, som opstår hos voksne
ICPC-kodning
[ICPC]
Lokale forhold
OUH
Ortopædkirurgisk Afdeling OUH
SKS-kode: 4202 – 189
Lokationsnummer: 5790000184385
Henvisning sendes som elektiv
Hovedindgang til specialistrådgivning på OUH, tlf. 65 41 18 85.
Sygehus Lillebælt
Ortopædkirurgi, Kolding Sygehus
SKS kode 6007 – 149
Lokationsnummer: 5790001387679
Specialistrådgivning: Ortofonen, tlf. 76 36 30 73.
Forfattere
Johnny Frøkjær, ledende overlæge, OUHThomas Fris Østergaard, ledende overlæge, SLB
Torsten Rudbæk, praksiskonsulent.