Følger efter COVID-19 - senfølgeklinikker i Region Syddanmark
Udredning/forløb i almen praksis
Vores viden om følgerne efter COVID-19 er ufuldstændig.
Komplikationer og senfølger efter infektion med SARS-CoV-2 kan ses både hos patienter med mildt sygdomsforløb og hyppigere hos hospitaliserede patienter. Ca.
2.5% af ikke-hospitaliserede patienter har fortsat gener efter 3 mdr.
Senfølgerne er ofte et varieret billede. De hyppigste symptomer er fatigue, åndenød, nedsat fysisk funktionsniveau, kognitive klager og påvirket lugte- og smagssans,
men billedet kan være meget varieret. Derudover kan ses opblussen eller forværring af kendte, kroniske sygdomme, fx diabetes mellitus, KOL, iskæmisk
hjertesygdom, psykisk sygdom, stofskiftesygdom.
Den primære indsats for de fleste patienter er rehabiliteringsforløb i kommunalt regi. Ofte er der behov for tværfaglig, rehabiliterende indsats med fokus på både det
fysiske funktionsniveau, men også på kognitiv træning, lungefysioterapi og vejledning i energiforvaltning og håndtering af fatigue. Mange (især ældre) patienter
mister betydende muskelmasse i deres sygdomsforløb og kan have behov for hjælp til at genopbygge den mistede muskelmasse.
Senfølger efter COVID kan være:
- Åndenød
- Smerter ved dyb vejrtrækning
- Hoste
- Hovedpine
- Svimmelhed
- Udmattelse/fatigue
- Generelle kognitive problemer (hukommelse, koncentration, opmærksomhed, udholdenhed mv)
- Føleforstyrrelser
- Neuralgier
- Påvirket smagssans
- Påvirket lugtesans
- Psykologiske symptomer (angstsymptomer, PTSD-symptomer, depressive symptomer)
- Søvnproblemer
- Nedsat muskelkraft/slaphed
- Muskelsmerter
- Øget trætbarhed
- Diarré
- Forstoppelse
- Kvalme
- Opkastning
- Dårlig appetit
- Hårtab.
Håndtering i almen praksis
- Patienter med lette senfølger håndteres i praksis. Der udredes efter behov og tages stilling til kommunal genoptræning (visitationssamtale hos kommunen)
- Patienter med isolerede, komplicerede problemstillinger kan henvises direkte til relevant speciale (enten sygehusafdeling eller praktiserende speciallæge). Det kan f.eks. være patienter med isoleret nedsat lugtesans, som henvises til praktiserende ØNH-læge, patient med monosymptomatisk hovedpine, som henvises til neurologisk afdeling, eller patient med isoleret nedsat lungefunktion, som henvises til Lungemedicinsk Afdeling på sygehus
- Patienter med uventede eller komplekse og langvarige senfølger med betydende funktionsnedsættelse henvises til COVID-ambulatorium i Odense
- OBS! Der kan i de første uger efter COVID-19 formentlig være øget risiko for thromboemboliske events (lungeemboli) og pericardit/myocardit. Hvis en patient henvender sig med akut opståede eller forværrede symptomer, der giver mistanke herom, skal patienten naturligvis henvises til akut udredning herfor.
Henvisning
For at en patient kan henvises til COVID-ambulatoriet skal følgende være opfyldt:
- Uventede eller komplekse og langvarige symptomer fra et eller flere organsystemer, som påvirker personens funktionsniveau i væsentlig grad
- Tilstanden er opstået i forbindelse med infektion med SARS-CoV-2 (infektionen skal være paraklinisk verificeret eller anamnestisk sandsynlig)
- Der er gået min. 6 uger efter det akutte sygdomsforløb.
I henvisningen anføres, hvorvidt der er tale om paraklinisk verificeret eller mistænkt COVID-19 og dato for formodet eller påvist COVID-19.
Hvis patienten ikke har paraklinisk verificeret COVID-19, SKAL der være en anamnese forenelig med overstået COVID-19 med tidsmæssig sammenhæng til symptomerne.
Udredning på sygehus
Det tilstræbes, at patienten vil få en tid inden for udredningsretten dvs. 30 dage fra henvisning. Da det er en ny tilstand, kan ventetider variere.
For patienter henvist til COVID-ambulatorium, Infektionsmedicinsk Afdeling, OUH
Forud for første undersøgelse vil ambulatoriet bestille røntgen af thorax, blodprøver inkl. SARS-CoV-2-antistoffer og ekg.
Ved første besøg vurderes, hvorvidt patientens klager er følger efter COVID-19, og der lægges en individuel plan for det videre forløb i ambulatoriet - denne plan kan omfatte henvisning til udredning i andre afdelinger og til rehabilitering.
Patienter som ikke vurderes at have betydende følger efter COVID-19 afsluttes.
Forløb i kontrolfase
COVID-ambulatoriet, Infektionsmedicinsk Afdeling Q på OUH, står for forløbsansvaret, fungerer som tovholder for forløbet og står for opfølgning på udredning på andre sygehusafdelinger.
Links
- Her finder du link til Sundhedsstyrelsens vejledning om COVID senfølger
- Her finder du link til Dansk Selskab for Fysioterapis rapport om COVID-19 Rehabilitering – evidens og anbefalinger
Ressourcer til patientvejledning
- Her finder du link til Senfølgeklinikkens patient-portal på "Mit Sygehus" med information vedrørende forskellige senfølger
- Her finder du link til patientvejledning fra Dansk Videncenter for Rehabilitering og Palliation (Rehpa)
- Her finder du link til hjemmetræningsøvelser fra Dansk Videncenter for Rehabilitering og Palliation (Rehpa)
- Her finder du link til vejledning om fatique efter COVID-19 (engelsk) fra Engelsk selskab for Ergoterapi
- Her finder du link til vejledning vedr. tab af lugtesans efter COVID-19 (Øre-næse-hals-afdelingen, OUH)
ICPC koder
[ICPC]
Lokale forhold
Patienter bosiddende i Region Syddanmark, der skal udredes for komplicerede senfølger efter COVID-19, kan modtages i Odense.
Senfølgeklinikken for COVID19 på OUH:
Infektionsmedicinsk Afdeling Q
Odense Universitetshospital
Kløvervænget 4, stuen, 5000 Odense C
Telefonnummer 65 41 13 21.
SKS kode 4202 369.
Forfatter
Karen Mølgaard Christiansen, afdelingslæge, Infektionsmedicinsk Afdeling Q, OUH.