Uddannelses- og træningsforløb for knæartrosepatienter
Region Syddanmark og Danske Fysioterapeuter har indgået en aftale om et standardiseret uddannelses- og træningsforløb for knæartrosepatienter med virkning fra 1. februar 2017.
Formålet med denne aftale er at sikre et standardiseret uddannelses- og træningstilbud i praksissektoren for knæartrosepatienter, der henvises fra egen læge jf. de nationale kliniske retningslinjer, herunder:
- At træningstilbuddet i praksissektoren lever op til anbefalingerne i de nationale kliniske retningslinjer for knæartrose
- At sikre, at der er et tilstrækkeligt antal fysioterapeuter med de nødvendige kompetencer til at varetage træningstilbuddene i praksissektoren
Aftalens parter
Denne aftale er indgået mellem Danske Fysioterapeuter i Region Syddanmark og Region Syddanmark. Aftalen er indgået i henhold til § 2 i Landsoverenskomsten vedr. almindelig fysioterapeut og er gældende for fysioterapeuter, som praktiserer i henhold til denne.
Aftalens formål
Formålet med aftalen er at sikre et standardiseret uddannelses- og træningstilbud i praksissektoren for knæartrosepatienter, der henvises fra egen læge jf. de nationale kliniske retningslinjer, herunder:
- At træningstilbuddet i praksissektoren lever op til anbefalingerne i de nationale kliniske retningslinjer for knæartrose.
- At sikre, at der er et tilstrækkeligt antal fysioterapeuter med de nødvendige kompetencer til at varetage træningstilbuddene i praksissektoren.
Anmærkning: Det aktuelt anbefalede træning-og uddannelsestilbud til knæartrosepatienter i praksissektoren, er GLA:Dkonceptet som derfor danner udgangspunkt for denne aftales indhold.
Aftalens patientmålgruppe
Patienter, hvor der er evidens for, at stillingskorrigerende og stabiliserende træning kan lindre smerter og øge aktivitetsniveauet.
Fysioterapeuter omfattet af nærværende aftale
Alle GLA:D-uddannede fysioterapeuter med ydernummer i Region Syddanmark har mulighed for at udføre træningsforløb efter nærværende aftale.
Der oprettes en liste over certificerede fysioterapeuter, som løbende ajourføres. Se listen via linket øverst på siden.
Fysioterapeuter med ny uddannelse i GLAD kan tilslutte sig aftalen efter nærmere aftale med Region Syddanmark. Fysioterapeuter kan framelde sig nærværende § 2- aftale med 3 måneders varsel. Barsel og jobskifte er undtaget.
Det er en forudsætning, at fysioterapeuten opnår den fornødne erfaring og rutine for varetagelse af opgaverne i denne aftale.
Efteruddannelse af fysioterapeuter
Region Syddanmark stiller i nødvendigt omfang uddannelseskursus til rådighed.
Henvisning
Patientens træningsforløb starter ved patientens egen praktiserende læge. Ud fra en visitationsvejledning kan en patient henvises til et uddannelses- og træningsforløb ved en fysioterapeut. Patienten henvises til et forløb, hvis lægen finder det lægefagligt relevant i forhold til de retningslinjer, der fremgår af
visitationsvejledningen.
Såfremt kommunerne har et træningstilbud som omfatter målgruppen, kan de praktiserende læger tillige henvise til dette.
Patientens egnethed til træningsforløb vurderes af fysioterapeuten ved 1. konsultationen. Hvis fysioterapeuten finder, at en patient ikke er egnet til at deltage i et træningsforløb, skriver denne en epikrise til den praktiserende læge, og informerer om det fremadrettede forløb og eventuelle plan. Patienten kan herefter fortsætte på samme henvisning som tidligere.
Ydelsesbeskrivelse
Uddannelses- og træningsforløbet i nærværende aftale udgøres af seks forskellige forløbselementer. Herunder beskrives de enkelte elementer i tabel 1 – se bilag 1 til nærværende aftale for en dybdegående forløbsbeskrivelse:
Efter endt eller afbrudt uddannelses- og træningsforløb sender fysioterapeuten en standardiseret epikrise med anbefalinger og vurderinger af det videre forløb til patientens egen praktiserende læge. Det noteres, hvis en patient ikke har gennemført det planlagte træningsforløb, og dennes praktiserende læge bliver
informeret om dette ved en epikrise. Hvis en patient ikke deltager i opfølgningen afsluttes denne automatisk, og der sendes en epikrise til dennes praktiserende læge.
Kvalitet og monitorering
Aftalen evalueres løbende, og der følges årligt op på ydelses-og udgiftsudviklingen for aftalen.
De praktiserende fysioterapeuter forpligtes til at indberette til den ortopædkirurgiske database Procordo. Det forventes, at fysioterapeuterne kan få output ud af databasen til internt brug.
Honorering
Fysioterapeuter, der yder behandling af patienter efter denne aftale honoreres efter de til enhver tid gældende takster - i danske kroner. Alle ydelserne i nærværende § 2-aftale honoreres efter nedenstående ydelseskoder pr. patient.
Efter endt 3 måneders opfølgning, og afsendelse af epikrise til patientens læge, kan der honoreres med et tillæg til ydelsen for 3 måneders opfølgning på kr. 108,05, svarende til tilskudsandelen for opfølgningen. Den almindelige honorarudvikling (PL) i Landsoverenskomsten følges.
Protokollat vedrørende forventninger til aktivitet og økonomi
Parterne forventer, at aktiviteterne i henhold til denne aftale vil udvikle sig gradvist over en årrække efterhånden som procedurerne for håndtering af knæartrose implementeres. Regionen har tilkendegivet, at man forventer at de samlede udgifter til fysioterapi i praksissektoren inklusiv udgifterne til denne aftale kan holde sig indenfor de allerede afsatte budgetrammer for praksisområdet. Såfremt dette ikke er tilfældet, forbeholder regionen sig ret til at opsige aftalen på dette grundlag.
Evaluering
Parterne er enige om denne aftale evalueres et år efter dens ikrafttræden.
Tvivlsspørgsmål
Spørgsmål om fortolkning af denne § 2 aftale forelægges Samarbejdsudvalget vedrørende Fysioterapi i
Region Syddanmark.
Aftalens ikrafttræden og ophør
Aftalen træder i kraft pr. 1. februar 2017, og kan bringes til ophør af aftalens parter med et varsel på 6 måneder til udgangen af en måned.
Anmærkning: Der er enighed mellem parterne om at samarbejde om implementeringen af de nationale kliniske retningslinjer, herunder:
- Information til de praktiserende læger og fysioterapeuter, samt uddannelse af fysioterapeuterne og en løbende opfølgning på de nationale kliniske retningslinjer.
Regionens praksiskonsulent tilknyttet som kontaktperson for denne §2-aftale.
Bilag: Forløbsbeskrivelse
Konsultationen/første besøg
I forbindelse med dette besøg foretager fysioterapeuten den initiale undersøgelse mhp. at vurdere om patienten rent faktisk har artrose eller om smertekilden er en anden (menisk, korsbånd, refereret smerte fra ryggen eller hoften etc.) og om patienten i øvrigt imødekommer kriterierne for inklusion.
Derudover udleveres patientinformation/deltagermateriale og gennemgåes mundtligt. Derefter udfyldes patientformularen, helst elektronisk i venteværelset eller hjemme efter konsultationen (består af spørgsmål vedr. komorbiditet, om knæet el. hoften er primærårsag, smerteskala, spørgeskemaerne livskvalitet 1 (KOOS QOL), livskvalitet 2 (EQ-5D), almen helbredstilstand (SF 12), arbejdssituation, spørgsmål vedr. fysisk aktivitet og træning, aktivitetsvurdering og spørgeskemaet ASES (Arthritis self-efficacy scale).
I fysioterapeutformularen indtastes højde og vægt på pt. (skal måles), spørgsmål om primær-problem, tidl. operationer, RTG, evt. vægtreduktions-tiltag, anvendelse af ganghjælpemidler, medicinforbrug m.m.). Slutteligt gennemføres de 2 fysiske baseline-test: ”Rejse-sætte-sig-test” og ”40m gang test”.
Træningsintroduktion
Patienten introduceres til det anbefalede træningsprogram (NEMEX-neuromuskulær træning) og testes ift. hvilken af de 3 sværhedsgrader pt. skal starte med, så vedkommende er forberedt til den første holdtræningsseance, hjemmetræning eller træningsforløb under supervision af egen læge. Her beslutter patienten også om man ønsker at deltage i et holdtræning eller om man ønsker at selvtræne derhjemme.
Patientuddannelse
Består typisk 2 undervisningssessioner om artrosens kendetegn, risikofaktorer, symptomer, behandling, træning og fysisk aktivitet, samt smertehåndtering/coping strategier.
Neuromuskulær træning (NEMEX)
Træningsprogrammet bygger på principperne for neuromuskulær træning med henblik på at forbedre
sansemotoriske kontrol og opnå kompenserende funktionel stabilitet. Træning foregår på hold under vejledning af erfaren og certificeret fysioterapeut og består af 3 dele:
Opvarmning, cirkeltræning og nedvarmning. En træningssession varer 60 min. og hver deltager træner 2 gange ugentligt i 6 uger på holdet (evidens for at 12 gange er dobbelt så effektiv som færre gange). Kvaliteten af udførelsen af øvelsen er centralt, herunder en korrekt stilling i leddene i forhold til hinanden. Der monitoreres løbende mht. smerte-reaktion og programmet justeres løbende ift. dette.
- Opvarmning: Består typisk af 10 min. cykeltræning el. lign.
- Cirkeltræning: Cirkeltræningsprogrammet består af 4 trænings-cirkler med fokus på: stabilitet omkring kropskernen/postural funktion; postural orientering; muskelstyrke i benene; og funktionelle træningsøvelser. Ofte udføres flere øvelser i hver trænings-cirkel.
Hver øvelse udføres i 2-3 sæt á 10-15 repetitioner, med hvile sv.t. et sæt mellem hvert sæt og øvelse. Sværhedsgrad monitoreres og justeres løbende. - Nedvarmning: Består af lette gangøvelser og udspændingsøvelser for benene.
3-måneders opfølgning
Pt. indkaldes, og der dataregistreres ved at pt. udfylder den tidligere udfyldte baseline formular. Det samme gør fysioterapeuten med sin tidligere udfyldte formular.
Derudover udføres re-test med de 2 tidligere udførte fysiske test og der tages en motiverende samtale mhp. at optimere og motivere patientens videre fastholdelse og forløbet evalueres.
3-måneders opfølgning sker 3 måneder efter indskrivning og efter afsluttet 6-ugers træningsforløb.
12-måneders opfølgning
12 måneders opfølgning sker 12 måneder efter indskrivning vha. elektronisk (eller postomdelt) spørgeskema. Udsendelsen af dette skema sker automatisk, hvis patientens e-mail er registreret.
Indholdsansvarlig: Praksisafdelingen, Regionshuset.
Indhold leveret af:
7100 Vejle