Samtaleterapi og krisesamtaler i almen praksis
Beskrivelse af lokalaftale om samtaleterapi og krisesamtaler i almen praksis.
Tema og grundlag
Overenskomst om almen praksis åbner mulighed for en decentralisering af ydelsen "samtaleterapi" jf. Overenskomst om almen praksis 2018, bilag a: Økonomiprotokollat af 14-09-2017.
Denne aftale danne rammen om en sådan decentralisering, hvor Praksisplanudvalget i Region Syddanmark ønsker at sikre et kvalificeret tilbud om samtaleterapi i almen praksis og som supplement hertil at sikre et tilgængeligt tilbud til borgere i regionen med behov for en hurtig indsats i forbindelse med akutte personlige kriser i form af "krisesamtaler" i almen praksis.
Aftalen indgår som en del af den underliggende aftale mellem Region Syddanmark, de syddanske kommuner og PLO Syddanmark.
Formål med aftalen
Aftalen giver praktiserende læger i Region Syddanmark mulighed for at tilbyde deres patienter en længerevarende samtale i form af hhv. samtaleterapiforløb eller krisesamtaler.
Aftalens afgrænsning
Aftalen omfatter alment praktiserende læger i Region Syddanmark.
Der må alene ydes krisesamtaler og samtaleterapi til egne patienter efter denne aftale, dette gælder dog ikke "C: Tillæg pr. ekstra person".
Ydelserne kan ikke udføres af klinikpersonale i praksis. Såfremt der i overenskomstmæssig sammenhæng åbnes for at klinikpersonale i praksis kan yde "samtaleterapi" vil dette også gælde for ydelserne omfattet af denne lokalaftale, og med samme eventuelle betingelser/krav til faglighed, som i overenskomstsammenhæng.
Ydelsesbeskrivelser
A: Krisesamtaler
Formål:
Formålet med ydelsen "Krisesamtale" er hurtig behandling af opståede kriser og/eller afklaring af evt. fremtidigt behandlingsforløb hos psykolog, psykiater eller et kommunalt forebyggelses- eller støttetilbud.
Udgangspunktet for ydelsen er, at patienten har brug for en længere samtale med lægen.
En del af formålet med "krisesamtaler" er at forebygge sygemeldinger gennem tidlig indsats for patienterne, eller fastholde patienten i uddannelse.
Idet krisesamtaler skal udgøre en tidlig/hurtig indsats for patienten forventes det, at lægen kan tilbyde patienten en tid til krisesamtale kort tid efter behovet opdages.
Målgruppen:
Målgruppen omfatter patienter i akut krise, f.eks. udløst af arbejdsrelateret stress, livskriser som skilsmisse, arbejdsløshed, alvorlig somatisk sygdom, eller pårørendes sygdom (somatisk og/eller psykisk), eller andre nyopståede psykiske eller sociale problemstillinger.
Målgruppen omfatter også børn og unge.
Indhold og omfang:
Ydelsen "Krisesamtale" omfatter én samtale af længere varighed. Det forudsættes, at der er afsat ekstra tid i praksis til gennemførelse af "krisesamtale".
Der kan maksimalt honoreres for 3 krisesamtaler i samme forløb (med "samme forløb" forstås ydelser med baggrund i samme udløsende årsag).
Sammenhæng til øvrige ydelser og det øvrige sundhedsvæsen:
I sammenhæng med krisesamtaler kan lægen udføre relevante tillægs- og laboratorieydelser.
Indsatsen i almen praksis bør i videst muligt omfang koordineres med evt. kommunale tilbud.
Ydelseskode:
Ydelseskode: 4609.
Honorar:
Krisesamtale honoreres med kr. 403,37 (april 2019) tilsvarende "samtaleterapi" (6101) inden for overenskomsten.
B: Samtaleterapiforløb
Formål:
Samtaleterapiforløb ydes til patienter, der har behov for et længerevarende terapeutisk samtaleforløb, som kan varetages i almen praksis. Samtaleterapiforløbet skal tilrettelægges som et struktureret og planlagt behandlingsforløb.
Målgruppe:
Ydelsen er primært målrettet patienter med let til moderat stress, angst eller depression.
Indhold og omfang:
Der kan ydes 7 samtaleterapiforløbsydelser pr. patient pr. løbende år, jf. overenskomstens bestemmelser om samtaleterapi (§ 53). I særlige tilfælde kan der dog efter denne aftale ydes op til 12 samtaleterapiforløbsydelser pr. patient pr. løbende år.
Sammenhæng til øvrige ydelser og det øvrige sundhedsvæsen:
I sammenhæng med samtaleterapiforløb kan lægen udføre relevante tillægs- og laboratorieydelser.
Indsatsen bør vi videst muligt omfang koordineres med øvrige indsatser i sundhedsvæsenet, samt i kommunalt regi.
Krav til lægens kvalifikationer, dokumentation mv.:
Lægerne skal kunne dokumentere kvalifikationer på forlangende af regionen, herunder deltagelsen i supervisionsmøder.
Der ydes ikke særskilt honorering for deltagelse i supervisionsmøder.
Lægen skal, som led i ydelsen ICPC-kode de patienter, der modtager ydelsen, med henvendelsesårsag og indikation jf. Overenskomstens §53, stk. 2.
Region Syddanmark etablerer en faglig koordinator, der behandler henvendelser fra læger, der ønsker at benytte ydelsen; og regionen stiller et vederlagsfrit, gruppebaseret supervisionstilbud til rådighed for disse læger.
Lægen kan frit vælge en anden kvalificeret supervision.
Såfremt der åbnes mulighed for, at samtaleterapi kan varetages af ansat personale i praksis, skal praksis kunne dokumentere personalets kvalifikationer og deltagelse i supervision.
Ydelseskode:
Ydelseskode: 4610.
Honorar:
Samtaleterapiforløb honoreres med kr. 403,37 (april 2019) tilsvarende "samtaleterapi" (6101) inden for overenskomsten.
C: Tillæg pr. ekstra person
Til såvel krisesamtale som samtaleterapiforløb ydes et tillæg pr. ekstra person (maks. 3), der deltager som part i samtalen. Ydelsen afregnes på cpr-nummeret for den/de ekstra personer.
Ydelseskode:
Ydelseskode 4616.
Honorar:
Tillæg pr. ekstra person udgør kr. 100,14 (april 2019) tilsvarende tillæg pr. ekstra person inden for overenskomsten (6201).
Aftalens økonomi
Honoraret reguleres på samme måde som øvrige ydelseshonorarer i henhold til Overenskomst om almen praksis.
Ydelserne afregnes med Praksisafdelingen hver måned, sammen med øvrige sygesikringsydelser.
Ydelserne indgår ikke i den økonomiske ramme for almen praksis jf. bilag 4 i Overenskomst om almen praksis, Økonomiprotokollat af 14. september 2017, ligesom de ikke indgår i opgørelsen i henhold til overenskomstens § 88.
Den økonomiske ramme for almen praksis reduceres for udgifter vedr. samtaleterapi, med et beløb svarende til regionens udgifter til ydelsen i de forudgående 12 måneder før aftalens indgåelse. (Jf. Overenskomst om almen praksis 2018, bilag 4: Økonomiprotokollat af 14.09.17: Aftaler ikke inkluderet i rammen. Den økonomiske ramme reduceres for udgifter vedr. samtaleterapi i takst med, at der i de enkelte regioner indgås en praksisplan og i tilknytning hertil en underliggende aftale til praksisplanen mellem PLO, regionen og kommunerne i regionen, hvor indsatser for visse patienter med psykiske problemstillinger fastlægges. Rammen reduceres med et beløb svarende til den enkelte regions udgifter til ydelserne vedrørende samtaleterapi de forudgående 12 måneder. I 2017 blev der i Region Syddanmark samlet udbetalt ca. 28 mio. kr. til honorering af "samtaleterapi".)
Såfremt aftalen opsiges, føres økonomi svarende til den fremskrevne værdi (jf. regulering af Overenskomstens takster i aftalens varighed) af det beløb, som rammen oprindeligt er reduceret med, tilbage i den økonomiske ramme.
Opsiges lokalaftalen tilbageføres ydelsen til overenskomsten, således at lægerne i Region Syddanmark herefter har mulighed for at udføre samtaleterapi inden for overenskomsten.
Regionen finansierer drift af ordning med faglig koordinator samt understøttelse heraf.
Implementeringen af aftalen
Samtlige praktiserende læger i Region Syddanmark orienteres om aftalen. Aftalen er tilgængelig på sundhed.dk.
Evaluering og opfølgning
Én gang årligt forelægges Praksisplanudvalget en opgørelse over ydelsernes anvendelse, herunder antal ydelser, fordeling af ydelsernes anvendelse på hhv. samtaleterapi og krisesamtale, samt antal læger, der anvender ydelserne.
I tilfælde af misbrug af denne aftale kan Lokalaftaleudvalget beslutte sanktioner i henhold til Rammeaftale for den underliggende aftale.
Forventning til brugen af aftalen
I 2018 udførte almen praksis i Region Syddanmark 78.000 "samtaleterapi-ydelser" til en samlet udgift på 31,2 mio. kr.
Med aftalen forventes der en mindre stigning i det samlede antal ydelser som konsekvens ad indførelsen af muligheden for "krisesamtaler". Den forventede stigning er på ca. 10 % årligt, svarende til en udgiftsstigning på 3 mio. kr.
Såfremt forbruget inden for aftalen overstiger det forventede forbrug, forbeholder regionen sig ret til at opsige aftalen jf. nedenstående opsigelsesvarsel.
Aftalens ikrafttræden og ophør (opsigelsesvarsel)
Aftalen træder i kraft pr. 1. oktober 2019.
Aftalen kan opsiges af parterne med et varsel på 3 måneder til den 1. i en måned.
Underskrevet den 12. juni 2019, Vejle.
Underskrevet af
Jørgen Skadborg, Formand PLO Syddanmark
Bo Libergren, Formand for Praksisplanudvalget, repræsentant for Region Syddanmark
Henning Ravn, repræsentant for kommunerne
Indholdsansvarlig: Praksisafdelingen, Regionshuset.
Indhold leveret af:
7100 Vejle