Indsats til forebyggelse af akutte indlæggelser eller uhensigtsmæssige genindlæggelser
Beskrivelse af lokalaftale om indsats til forebyggelse af akutte indlæggelser eller uhensigtsmæssige genindlæggelser
Grundlag og tema for aftalen
Denne aftale er indgået i Praksisplanudvalget i Region Syddanmark og indgår som en del af den underliggende aftale mellem Region Syddanmark, de syddanske kommuner og PLO Syddanmark.
Med aftalen ønsker parterne at understøtte, at de praktiserende læger gennemfører diagnostik og behandling hos udsatte eller særligt sårbare borgere i eget hjem. Med denne aftale ønskes særligt fokus på diagnostik, behandling og pleje af patienter, hvor det vurderes, at en særlig, koordineret akut indsats fra egen læge og den kommunale sygepleje kan forebygge, at en patient indlægges akut, eller genindlægges kort tid efter udskrivelse fra sygehus.
Formål med aftalen
Parterne er med nærværende aftale enige om at understøtte, at den praktiserende læge gør en ekstra indsats for at forebygge akutte indlæggelser eller uhensigtsmæssige genindlæggelser for akut syge patienter gennem et styrket samarbejde i patientens hjem mellem den praktiserende læge og den kommunale sygepleje.
I akutte situationer, hvor man i tæt samarbejde mellem den kommunale sygepleje og egen læge søger at forebygge indlæggelse, anses besøget for at være omfattet af denne aftale.
For at et besøg er omfattet af aftalen, gælder samtidigt at
- besøget er rekvireret af den kommunale sygepleje og medfører forberedelse og koordination mellem den kommunale sygepleje og den praktiserende læge
- besøget køres akut den dag, det rekvireres
- besøget kan medføre stillingtagen til bedsideanalyser og besvarelse/stillingtagen til disse samme dag
- besøget omfatter medicingennemgang og ajourføring af FMK
- besøget kan også indeholde rådføring med sygehuset
- besøget afsluttes med aftale med den kommunale sygepleje om fremtidig plan for forebyggelse, behandling og pleje af patienten. Ordinationer sendes som en korrespondance til den kommunale sygepleje.
Den kommunale sygepleje vil som udgangspunkt være til stede under hjemmebesøget.
Aftalens afgrænsning
Aftalen vedrører ydelser til forebyggelse af akutte indlæggelser eller genindlæggelser for borgere i eget hjem, som er tilmeldt lægepraksis beliggende i Region Syddanmark.
Aftalen omfatter alment praktiserende læger i Region Syddanmark.
Ydelsen kan ikke udføres af klinikpersonale i praksis.
Der kan alene honoreres for indsats til egne patienter efter denne aftale.
Der kan alene ydes besøg til patienter bosiddende i Region Syddanmark.
Honorering og registrering
Hjemmebesøg til forebyggelse af uhensigtsmæssige indlæggelser afholdt hos patienten honoreres og registreres efter nedenstående model.
Afstand | Ydelseskode | Honorar (okt. 2018-niveau) |
0-4 km | 4442 | 950,00 |
4-8 km | 4443 | 1100,00 |
8-12 km | 4444 | 1200,00 |
16-20 km | 4445 | 1300,00 |
16-20 km | 4446 | 1500,00 |
> 20 km | 4448 | 1700,00 |
Der ydes tillige kørselsgodtgørelse efter overenskomstens § 61.
Stk. 2
Ydelserne afregnes med Praksisafdelingen hver måned sammen med øvrige sygesikringsydelser. Der kan ikke samtidigt honoreres for andre grundydelser.
Ydelserne indgår ikke i den økonomiske ramme for almen praksis, jf. bilag 4 i Overenskomst for almen praksis, Økonomiprotokollat af 14. september 2017, ligesom de ikke indgår i opgørelsen i henhold til overenskomstens § 88.
Stk. 3
Honoraret reguleres på samme måde som øvrige ydelseshonorarer i henhold til Overenskomst om almen praksis.
Implementering af aftalen
Samtlige praktiserende læger og kommuner i Region Syddanmark orienteres om aftales.
Aftalen skal være tilgængelig på sundhed.dk.
Parterne er enige om at anmode hvert Kommunalt Lægeligt Udvalg (KLU) om at drøfte og aftale, hvorledes samarbejdet mellem læger og den kommunale sygepleje om samarbejdet om forebyggelse af uhensigtsmæssige (gen)indlæggelser kan videreudvikles, så aftalen anvendes på den mest hensigtsmæssige måde. De Kommunalt Lægelige Udvalg anmodes endvidere om at bidrage til at evaluere brugen af aftalen.
Kvalitets og Efteruddannelsesudvalget anmodes om at tilrettelægge implementeringsindsatsen.
Forventning til brugen af aftalen
Aftalen forventes at understøtte den målsætning, der er i henholdsvis "De 8 nationale mål for sundhedsvæsenet" og "Sundhedsaftalen 2019-2023" om reduktion i antallet af akutte indlæggelser for blandt andet patienter med KOL og/eller diabetes 2, forebyggelige indlæggelser for ældre patienter og akutte genindlæggelser inden for 30 dage.
Aftalens brug forventes derfor at følge det behov, der måtte være for at gøre en ekstra indsats for at forebygge akutte indlæggelser, og vil derfor naturligt variere på tværs af regionen og på tværs af praksis afhængig af patientprofil i de enkelte praksis.
Monitorering af brugen af aftalen vil derfor også følge monitoreringen af opfyldelsen af de nationale mål for sundhedsvæsenet, samt opfyldelsen af sundhedsaftalens målsætninger for reduktion af akutte indlæggelser.
Evaluering og opfølgning
Praksisplanudvalget drøfter én gang årligt aftalens anvendelse, herunder antal ydelser, samt antal læger, der benytter ydelsen.
Aftalens anvendelse sammenholdes med udviklingen i målopfyldelse for de nationale mål for sundhedsvæsenet samt sundhedsaftalen jf. § 6.
Lokalaftaleudvalget har mulighed for individuelt over for den enkelte læge at opsige muligheden for at udføre ydelsen med 1 måneds varsel, såfremt parterne finder, at der foregår en uhensigtsmæssig brug af ydelsen. Forud for dette gives henstilling eller påbud om at følge aftalen på korrekt vis.
Aftalens ikrafttræden og ophør (opsigelsesvarsel)
Aftalen træder i kraft pr. 01.03.2019.
Aftalen kan af de respektive parter opsiges med 3 måneders varsel til den 1. i en måned.
Godkendt af Praksisplanudvalget - Vejle den 26.02.2019.
Underskrevet af
Jørgen Skadborg, Formand for PLO Syddanmark
Bo Libergren, Formand for Praksisplanudvalget, Region Syddanmark
Henning Ravn, for kommunerne i Region Syddanmark
Indholdsansvarlig: Praksisafdelingen, Regionshuset.
Indhold leveret af:
7100 Vejle