Spring til indhold

25-05-2022: Behandling af recidiverende Clostridium difficile infektioner med fækal transplantation

Nyhedsmail fra Region Sjælland

Clostridium difficile (CD) er en hyppig årsag diarré og udgør 20-30 procent af tilfælde med antibiotika-associeret diarré. Sygdommen udgør en vedvarende helbredstrussel med høj mortalitet og høje hospitalsomkostninger, især som følge af recidiverende CD infektioner.

Der er udarbejdet en national guideline indenfor behandlingen af recidiverende CD. Her anbefales fækal mikrobiota transplantation (FMT) til patienter med mere end ét recidiv af CD infektion og symptomer på CD infektion.

De regionale vejledninger for behandling af CD i almen praksis og på sygehuse opdateres i overensstemmelse hermed og vi kan med glæde meddele, at Medicinsk afdeling, SUH Køge, per 1. marts 2022, tilbyder FMT behandling til patienter med recidiverende CD infektioner efter visitation.

Transplantationen gives på SUH ambulant via rektalkateter. Førstegangstilfælde og 1. recidiv behandles med vancomycin, som udleveres vederlagsfrit fra nærmeste sygehus, se Infektioner i almen praksis.

Henvisning til FMT sker via Henvisningsenheden ATT. Gastromed. Amb. KOE og henvisning bør indeholde følgende informationer:

  1. Anfør hvis patienten har modtaget anden behandling for CD end vancomycin (f.eks. metrodnidazol)
  2. Angiv om der er en udløsende faktor (nylig antibiotika behandling/indlæggelse)
  3. Angiv komorbiditet
  4. Angiv patientens mobiliseringsgrad (selvhjulpen/kørestolsbruger/pareser etc.)
  5. Overvej om der er medicin, der er kendt for at øge risikoen for CD, der kan seponeres (PPI/NSAID/antibiotika).

Yderligere oplysninger: SUH

Link til den nationale guideline på dsgh.dk