Spring til indhold

11-08-2022: IV samarbejde med kommunerne

Nyhedsmail fra Region Sjælland

På baggrund af henvendelse fra sundhedsministeren iværksatte de 17 kommuner og Region Sjælland et samarbejde omkring intravenøs behandling i kommunalt regi. Projektet påbegyndes i juni 2021 og afsluttes ved udgangen af 2022. 

Projektet har løbende samlet erfaringer op, og det har afstedkommet, at der er ændret i samarbejdsaftale og rammeaftale. 

Der er 14 kommuner (Greve, Solrød, Guldborgsund, Holbæk, Kalundborg, Odsherred, Ringsted, Sorø, Stevns, Vordingborg, Køge, Faxe, Slagelse og Lejre Kommuner), som på nuværende tidspunkt er tilknyttet projektet, og der arbejdes forløbende med at udbrede viden om projektet og systematisere oplæring af kompetencer inden for området. 

Samarbejdsaftalen om intravenøs behandling i kommunalt regi

Aftalen skal understøtte, at overflytning af opgaver mellem sektorerne sker planlagt og koordineret jf. Sundheds aftale til sikring af tværsektoriel koordineret opgaveflytning.  

Samarbejdet skal skabe en bedre opgaveløsning inden for IV-behandling af patienter på tværs af sektorerne med højere kvalitet i behandlingen og bedre ressourceudnyttelse. 
Projektet skal munde ud i erfaringer og anbefalinger vedrørende IV-behandling i kommunalt regi med henblik på evt. permanent udbredelse og samarbejde på tværs af sektorer. Region Sjælland har i udfærdigelsen af projektet brugt den viden og erfaring der er indhentet i Region Midt og Region Nord. 

Intravenøs behandling som opgaveflytning omhandler behandling efter patienten har været i kontakt med hospitalet. Dette betyder, at IV-behandling, som er påbegyndt på en hospitalsafdeling, følges op i patientens hjemkommune.

Der lægges vægt på at det er efter patientens ønske og at den kommunale organisation har de fornødne ressourcer.

Det er frivilligt for den enkelte kommune at deltage, da hensynet til patientsikkerheden gør, at kommunen til en hver tid har mulighed for at vurdere, om de fornødne sundhedsfaglige kompetencer er tilstede.

Enkelte kommuner har kun tilbuddet på et af deres midlertidige pladser.

Som noget særligt for Region Sjælland er det eHospitalet, der har behandlingsansvaret efter udskrivelsen. En undtagelse for dette er dog korttarmspatienter og afslutning af kemobehandling, hvor stamafdelingen har behandlingsansvaret. eHospitalet skal dog orienteres af hensyn til afregning og statistik.

Der har været meget stor patienttilfredshed med projektet. Det har haft særlig stor betydning for de patienter, der er i langvarig intravenøs antibiotikabehandling. Med dette projekt har patienten  mulighed for at være hjemme hos familien og eventuelt passe sit arbejde. 

Yderligere oplysninger: Region Sjælland