Værktøjer, tips og tricks om medicin
Infektionsvejledning
Regional vejledning indeholdende anbefalinger vedrørende undersøgelse og behandling af infektioner, der hyppigt ses i almen praksis.
Vejledning til Infektioner i almen praksis er udarbejdet i regi af Kvalitets- og Efteruddannelsesudvalget i Region Sjælland, Formålet er at støtte lægen i diagnostik og valg af evt. antibiotisk behandling ved de infektioner, der hyppigst ses i almen praksis og i lægevagten. Desuden er information om MRSA, Clostridium difficile og meningitis inkluderet.
Til vejledningen om Infektioner i almen praksis er der udarbejdet et lommekort for Meningitis - før indlæggelse.
Afhængighedsskabende lægemidler – benzodiazepiner og opioider
Region Sjælland vil bidrage til at sikre hensigtsmæssig brug af afhængighedsskabende lægemidler. Regionen har derfor udarbejdet en række materialer, som kan understøttet dette i forhold til benzodiazepiner og opioider.
Astma/KOL
- Oversigt over tilgængelige inhalationssystemer inkl. aktuelle priser og angivelse af lægemiddelstof
- Fælles regionale oversigt over inhalationsmedicin til astma og KOL, version oktober 2024
Tværregionale oversigter med antidiabetika og insuliner
De tværregionale oversigter giver almen praksis et overblik over tilgængelige antidiabetika og insuliner, samt deres virkning og priser. Formålet er desuden at guide til valg af lægemiddel ud fra komorbiditet og andre patientspecifikke faktorer.
Oversigterne er udarbejdet i samarbejde med de øvrige regioners lægemiddelenheder.
Seponering af medicin
Lægemiddelenheden har deltaget i et samarbejde med de øvrige regioner og Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF) for at skabe fokus på seponering af lægemidler. Nedenfor er angivet det materiale, der er kommet ud af samarbejdet:
- Forslag til medicin der kan seponeres
- Artikel SST og Regionerne om seponering af medicin
- IRF har efterfølgende udarbejdet en STOP-liste
IRF har tidligere sat fokus på seponering og behandlingsprioritet med følgende udgivelser:
Medicingennemgang
Regionernes lægemiddelkonsulenter og IRF i Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en folder om medicingennemgang i almen praksis. Målet med folderen er at opfordre og hjælpe den enkelte praktiserende læge til systematisk og kritisk at gennemgå relevante patienters samlede medicinanvendelse.
I folderen gennemgås centrale begreber og bærende principper i en medicingennemgang samt opgaver forud for og efter en medicingennemgang.
Medicinsanering på plejehjem
- Medicinsanering på plejehjem
- en guide til seponering af medicin hos skrøbelige ældre - udarbejdet af Nord-KAP
Fremsøgning af patienter
Som tillæg til ovenstående folder er der udarbejdet vejledninger til fremsøgning af polyfarmacipatienter i de største lægesystemer:
-
A-data Video:
Patientudtræk på alder - EG Clinea - Vejledningen er tilføjet i lægesystemet, så den kan findes ved at taste F1 > statistik >. Beskrivelse af skærmbillede > Trinvis eksempler. De enkelte afsnit foldes ud ved at klikke på "+":
- Guide til fremsøgning af polyfarmacipatienter
- Ganglion:
Fremsøgning af polyfarmacipatienter - Novax video:
Dataudtræk over polyfarmacipatienter - XMO:
Vejledning til fremsøgning af polyfarmacipatienter i XMO
Herudover har KAP-S andre vejledninger til fremsøgning af patienter.
Medicinsk cannabis
Regional notat der beskriver muligheden for ordination af medicinsk cannabis i Danmark. Aktuelt har læger i Danmark tre muligheder for at ordinere medicinsk canabis.
Smertevejledning
Sundhedsstyrelsen og de danske regioner har udgivet en vejledning indeholdende anbefalinger vedrørende hensigtsmæssig farmakologisk smertebehandling inden for akutte, kroniske non-maligne og kroniske maligne smerter.
- Læs om Smerteguiden hos Sundhedsstyrelsen
- https://www.sst.dk/da/viden/Laegemidler/Rationel-Farmakoterapi/Smertebehandling-og-opioider/SmerteguideSystematisk opfølgning af patienter i behandling med opioider
Risikosituationslægemidler
Risikosituationslægemidler er, af Styrelsen for Patientsikkerhed, defineret som lægemidler, der er involveret i indrapporterede alvorlige eller dødelige utilsigtede hændelser, fra primær- og sekundærsektoren, og som kunne have været forebygget.
Medicintilskud
Der findes forskellige typer af medicintilskud, og Medicintilskudsnævnet revurderer løbende lægemidlers tilskudsstatus. Derfor er her samlet nogle relevante links, der kan være nyttige i forhold til medicintilskud.
-
Generelt uklausuleret tilskud:
Størstedelen af alle lægemidler har generelt uklausuleret tilskud, dvs. der ydes automatisk tilskud efter gældende medicintilskudsgrænser til alle borgere.
- Læs om generelt uklausuleret tilskud hos Lægemiddelstyrelsen
- Læs om medicintilskudsgrænser hos Lægemiddelstyrelsen
- Klausuleret tilskud:
For nogle lægemidler gælder, at visse klausuler skal være opfyldt, før end der gives tilskud. Hvis patient er berettiget til at få tilskud skrives ’tilskud’ på recepten.
- Læs om klauseret tilskud hos Lægemiddelstyrelsen hos Lægemiddelstyrelsen
- Læs om klausuler knyttet til receptpligtige lægemidler og håndkøbslægemidler hos Lægemiddelstyrelsen
- Enkelttilskud
Kan søges for lægemidler, som ikke er tilskudsberettigede, eller hvor klausulen ikke svarer til patientens tilstand.
- Læs om enkelttilskud hos Lægemiddelstyrelsen
- Læs om vejledende kriterier for enkelttilskud hos Lægemiddelstyrelsen
- Kronikertilskud
Udbetales automatiske pr. 1. januar 2016, når borgernes egenbetaling overstiger en bestemt beløbsgrænse.
- Læs om medicintilskudsgrænser hos Lægemiddelstyrelsen
- Forhøjet tilskud
Kan søges, vis patienten ikke kan anvende det billigste præparat i tilskudsgruppen, og derved kan opnås fuldt tilskud til det dyre præparat. Der skal dog være meget gode grunde hertil.
- Læs om forhøjet tilskud til medicin hos Lægemiddelstyrelsen
- Terminaltilskud.
Bevillingen er gælder 1 år. Lægen skal derfor orientere Lægemiddelstyrelsen skriftligt, hvis patienten mod forventning får det bedre og dermed ikke længere opfylder betingelserne for at opretholde bevillingen.
- Læs om terminaltilskud til medicin hos Lægemiddelstyrelsen
Ansøgning om individuelt tilskud foregå elektronisk via FMK Online.
Ud over ovenstående medicintilskud, som alle betales af regionen, kan kommunen i visse tilfælde give tilskud til medicinen jf. pensionsloven, lov om socialpolitik eller lov om social service. Patient skal selv ansøge kommunen herom.