Vaccination mod abekopper
Indledning
Nordjyske borgere (≥18 år) i særlig risiko for abekopper kan nu tilbydes vaccination med kopper-vaccinen, imvanex/jynneos.
Personer, i høj risiko for smitte med abekopper, og som ikke allerede er tilknyttet infektionsmedicinsk ambulatorium, kan henvises til afdelingen fra almen praksis. Det drejer sig om få henvendelser.
Kriterier for vaccination
Abekopper rammer aktuelt særligt mænd der har sex med mænd (MSM).
På baggrund heraf er målgrupperne for primær vaccination mod abekopper:
- MSM der modtager præ eksponering profylakse (PrEP) mod HIV.
- MSM der er i HIV-behandling,
- MSM der er ikke modtager PrEP mod HIV, men opfylder kriterierne for dette. Dette kan være personer, der ikke kender til PrEP behandling, ikke tåler PrEP mod HIV eller har fravalgt PrEP mod HIV.
Personer, der tidligere har været smittet med abekopper, skal ikke vaccineres, da de anses for beskyttet af naturlig infektion. Dette gælder også nære kontakter, der tidligere har været smittet med abekopper.
Der tilbydes vaccination til visse nære kontakter. Mere info herom i SSTs retningslinjer, side 23.
Personer tilhørende kategori 1 og 2
Personer tilhørende kategori 1 og 2 er allerede tilknyttet infektionsmedicinsk ambulatorium, og vil modtage information om vaccinationstilbud derfra. Det forventes, at størstedelen af nordjyske borgere til vaccination tilhører kategori 1 og 2 ovenfor, der håndteres af infektionsmedicinsk afdeling.
Personer i kategori 3
Personer i kategori 3 kan kontakte egen læge. Egen læge skal vurdere om personen er i høj risiko for smitte med abekopper. Ved vurdering af målgruppen af personer i høj risiko for smitte, bør egen læge tage udgangspunkt i nedenstående kriterier, der modsvarer kriterier for PrEP mod HIV:
- MSM der har haft ubeskyttet analt samleje med mindst to mandlige partnere inden for de sidste 12 uger, fast kendt HIV-negativ partner tælles ikke med.
- MSM der har haft syfilis inden for de sidste 24 uger.
- MSM der har haft klamydia eller gonorré inden for de sidste 24 uger.
Såfremt der skulle være kvinder eller transpersoner, der indgår i de samme netværk som MSM i høj risiko med et tilsvarende kontaktmønster, vil disse kunne have tilsvarende gavn af forebyggende vaccination. Såfremt der ved en lægelig individuel vurdering findes, at der er øvrige personer, som falder inden for målgruppen af personer i øget risiko for smitte, med udgangspunkt i overstående kriterier, kan de også tilbydes forebyggende vaccination.
Se eventuelt sundhedsstyrelsens retningslinje om håndtering af abekopper
Visitation
Hvis egen læge vurderer, at en borger er i høj risiko for smitte med abekopper og kandidat til vaccination, da kan sendes henvisning til infektionsmedicinsk afdeling med information om:
- MSM
- Ubeskyttet analt samleje med mindst to mandlige partnere inden for de sidste 12 uger
- Syfilis, klamydia eller gonorré inden for de sidste 24 uger
Egen læge skal informere borgeren om at afvente brev (Digital Post eller fysisk) fra infektionsmedicinsk afdeling inden fremmøde i vaccinationscenter.
Egen læge honoreres svarende til gældende kontaktform.
Information om vaccination i Nordjylland
Information om tilbuddet i Region Nordjylland og om vaccinationsdatoer samles på www.rn.dk/abekopper, der løbende opdateres.
Patientinformation
Brev til patienter i forløb på Infektionsmedicinsk Afdeling
Brev til patienter i PrEP behandling
Links
Sundhedsstyrelsens retningslinje om håndtering af abekopperIndholdsansvarlig
Overlæge Michael Dalager-Pedersen, infektionsmedicinsk afdeling, Praksiskonsulent Mette Opstrup Abildgaard