Infertilitet
Fertilitetsklinikken ved Aalborg Universitetshospital har siden 2004 stået for behandling af barnløshed for borgere i Nordjylland. Adgang til fertilitetsbehandling er reguleret i henhold til Lov om Assisteret Reproduktion.
Rom Gynækologi og Fertilitet tilbyder som eneste praktiserende gynækolog i Region Nordjylland fertilitetsbehandling under ydernummer.
Lov om assisteret reproduktion
Der tilbydes behandling efter reglerne beskrevet i Lov om Assisteret Reproduktion.
Kvinden må højst være 39 år på henvisningstidspunktet. Der kan ydes hjælp til enlige, der ikke har børn, og par, der ikke har fælles børn. Offentlige sygehusklinikker må kun yde hjælp til ét barn, uanset hvilken behandlingstype, der er tale om. Eventuelle overskydende, nedfrosne æg fra tidligere IVF behandling kan dog tilbydes anvendt til forsøg på at opnå ny graviditet, forudsat at dette sker inden kvinden fylder 46 år.
Hvis der ikke er nogen umiddelbar kendt årsag til fertilitetsproblemet, kan par henvises efter et års forgæves forsøg på at opnå graviditet. Er der derimod kendt årsag til problemet fx sterilisation eller PCOS, kan der umiddelbart sendes henvisning til behandling.
Enlige med barn/børn og par med fælles barn/børn, som ikke er berettigede til behandling på sygehusklinik, kan henvises til praktiserende gynækolog, som kan tilbyde inseminationsbehandling til og med det 45.år.
Man bør dog være opmærksom på, at chancen for graviditet ved insemination med mandens + donorsæd er 5-10%/behandling hos 40-43 årige, mens stort ingen opnår graviditet efter de er fyldt 43 år.
Henvisningsvejledning med nye visitationsregler
Lægen foretager en helbredsvurdering samt en vurdering af, om parret/kvinden vil kunne drage fornøden omsorg for et barn.
Hvis lægen skønner, at parret/kvinden ikke kan drage fornøden omsorg for et barn eller hvis det skønnes, at der er tvivl om dette, så skal det anføres i henvisningen, hvorefter Fertilitetsklinikken ved tvivl om forældreegnethed vil anmode Familieretshuset om vurdering.
Familieretshuset giver herefter enten tilladelse eller afslag på behandling og oplyser patienten/parret om ankemulighed.
Overvægtige
Henvisning af kvinder med BMI >37, vil blive returneret med anvisning om vægttab og efterfølgende mulighed for genhenvisning.
Der udøves ikke fertilitetsbehandling til kvinder med BMI >35.
Kvinder >35 år vil kunne påbegynde behandling, hvis BMI er under 35, men bør stadig opfordres til vægttab.
For kvinder med BMI >30 vil Fertilitetsenheden oftest stille krav om vægttab før behandling.
Patienterne må gerne være i behandling med vægttabsmedicin (fx Wegovy), men skal være ophørt min. to mdr. før graviditet.
Patienten kan evt. henvises til et kommunalt tilbud.
Undersøgelser inden henvisning
Par/kvinder, som henvises til behandling, ønskes udredt præliminært i primær sektor af praktiserende læge/gynækolog inden henvisningen foretages.
Følgende udredningsprogram gælder som overordnet hovedregel:
- Gynækologisk undersøgelse m. klamydiapodning.
- Cervixcytologi tages ud fra vanlig screeningsprogram.
- Anamnese inkl. oplysning om cykluslængde, tidligere graviditet og underlivsinfektioner.
- Oplysning om kvindens body mass index (BMI).
Blodprøver:
- HbA1c måles ved BMI >27.
- D-vitamin.
- Ved manglende MFR-vaccinationsoplysning tages Rubella-titer.
- Thyroideastimulerende hormon(TSH)
- Ved TSH uden for normalområdet startes behandling ud fra givne retningslinjer.
- TPO-ab
Bliver patienten gravid er det Fertilitetsenheden, der henviser til endokrinologisk afdeling, der følger patienten under graviditeten.
I henvisningen anføres, at de ovenfor anførte prøver er taget. Fertilitetsenheden ser efterfølgende svarene, og når disse foreligger, indkaldes til forundersøgelse.
Praktiserende gynækolog tilbyder udredning og behandling med insemination. Der vil hos praktiserende gynækolog være egen betaling til f.eks. donorsæd, eller ved behandling med IVF eller ICSI.
For evt. partner
Sædundersøgelse - én analyse er nok. Hvis partner er tilmeldt en anden lægepraksis, må kvinden informeres om vigtigheden af, at partneren kontakter sin læge snarest og bestiller tid til henvisning til Fertilitetsenheden m.h.p. sædanalyse, da de først vil blive indkaldt, når sædanalysen er foretaget. Patienten skal være afholdende to-tre døgn før prøve.
Der kan også afleveres sædprøve på klinisk biokemisk i Hjørring onsdag og fredag mellem 08.00 og 09.00 se link til laboratorievejledning nedenfor.
Smittescreening
Smittemarkører for HIV og Hepatitis B+C samt blodprøve til måling af AMH (Anti-Müllersk Hormon) rekvireres af Fertilitetsenheden, når henvisning er modtaget og således at svar foreligger ved forundersøgelsen.
Henvisning sendes til
Fertilitetsenheden, Alb IVF-klinikken gyn.-obs, 5790000211845.
Rom Gynækologi og Fertilitet.
(Kvindens og evt. partners cpr.nr. bør være anført i henvisningen)
Links
Laboratorievejledning, sædundersøgelse
ICPC
W15.
Forfattere og områdedækning
Overlæge og specialeansvarlig Merete Husth, Fertilitetsklinikken, Aalborg
Speciallæge i gynækologi Louise Rom
Fertilitetsklinikken, Aalborg Universitetshospital, tlf. 9766 3203, Afdelingens hjemmeside: Fertilitet.rn.dk
Praksiskonsulent Andreas K. Toft, andreas.k.toft@gmail.com
Praksiskonsulent Christian Larsen, christian.larsen@dadlnet.dk
NB.
Nord-KAPs forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.