Underernæring
Indledning
Formålet med forløbsbeskrivelsen er at sætte fokus på underernæring hos voksne i almen praksis og vedrører : utilsigtet vægttab, f.eks cancerpatienter i behandling, sårbare ældre, kronisk syge og ældre (>70 år), hvor det skønnes relevant, herunder ved almensymptomer.
Underernæring forekommer hos 5-30% af patienter i almen praksis. Konsekvenserne af underernæring kan være et ringere funktionsniveau, hyppigere og længerevarende indlæggelser, infektioner, depressioner, øget behov for hjælp samt forringet livskvalitet.
Underernæring kan i mange tilfælde forebygges og behandles ved rettidig målrettet indsats.
Udredning og behandling af underernæring i almen praksis
- Ved konsultation i almen praksis.
- Ved opfølgende/opsøgende hjemmebesøg.
Hvis patienten har utilsigtet vægttab > 2 kg indenfor 2 måneder undersøges / spørges til følgende:
- Ændret appetit og kostindtag?
- Risikofaktorer:
- Tygge-/synkebesvær?
- Behov for hjælp til at spise?
- Ny akut/kronisk sygdom?
- Forbrug af mere end 5 lægemidler dagligt?
Hvis ja til et af ovenstående spørgsmål, gøres følgende:
- Undersøg årsagen med almindelig relevant udredning. Benyt evt. ernærings-vejledningsskema.
- Give kost til småtspisende eller tygge-/synkevenlig kost.
Lægen kan udrede, evt. behandle eller henvise alt efter årsag. Konsultationssygeplejerske eller hjemmesygeplejerske kan bistå med specielt kostanamnese/kostvejledning og opfølgning, evt. ved brug af skemaer (se link nederst), og endelig kan den lokale diætist involveres.
Tilbuddet fra kommunale diætister vedrørende underernæring er forskellig fra kommune til kommune. En telefonliste til diætister i kommunerne findes nederst, ring evt. og hør om mulighederne for assistance.
Lægen skønner, om der er behov for grøn ernæringsrecept, og om patienten er berettiget til tilskud, se reglerne her.
Enteral ernæring
Sondeernæring kan vælges, når patienten ikke kan indtage tilstrækkelig næring oralt, og mave- tarmkanalen fungerer. Der vil hyppigst være tale om en PEG (perkutan endoskopisk gastrostomisonde) opstartet under indlæggelse. Ved forventet kort behandlingsvarighed (<3 mdr) kan patienten være udskrevet med nasogastrisk sonde til ventrikel eller duodenum. Ved længerevarende behandling anlægges PEG.
Sondeanlæggelse betragtes som en hospitalsopgave, idet røntgen kontrol til verificering af placering bør foretages efter anlæggelse. Ved fejlplacering af sonden samt ved fladt sengeleje under indgift er aspirationspneumoni beskrevet.
Beregning af behov for sondeernæring og produktvalg: Henvis til kommunens kliniske diætist - eller til sygehuset, hvis kommunen ikke har dette tilbud.
Opfølgning på ernæringsterapi
Vægt hver måned og efter episoder med sygdom.
Desuden opmærksomhed på fysisk aktivitet - for at træne færdigheder og styrke funktionsniveauet.
Relevante blodprøver ved underernæring
- Ernæringsrelaterede:
- Hgb, leukocytter, CRP, K, NA, alb. Ca, Mg. albumin, kreatinin, karbamid, phosphat, bsp, INR, ALAT, D-vit (25-OHD3-vitamin), PTH.
- Supplerende efter behov:
- Anæmi: B12, folinsyre, jern (Fe), ferritin, tranferin og jernmætning
- Andre sygdomme: TSH-screening, IgA-anti-transglutaminase, total serum IgA
Henvisning til sygehus
Ved ingen eller ringe effekt af ovenstående behandling kan man henvise til Center for Ernæring og Tarmsygdomme (CET) ( medicinsk gastroenterologisk afdeling AUH)
Af henvisningen skal der fremgå følgende:
- Grundmorbus, sociale forhold samt medicin.
- Appetitændringer og kostindtag.
- Vægttab trods ernæringsterapi.
- Risikofaktorer.
- Resultat af blodprøver (< 3 mdr.).
Patienten skal være indstillet på og informeret om at indgå i et forløb med undersøgelser og ernæringsterapi, som kan foregå ambulant eller under indlæggelse.
Under hospitalsforløbet
Der foretages efter behov ernæringsmæssig vurdering; heri kan indgå biokemi, antropometri (måling af kropssammensætning), metaboliske undersøgelser (hvilestofskifte mm), kostindtag og funktionsundersøgelser i Center for Ernæring og Tarmsygdomme-Laboratoriet. Behandlingstilbuddet omfatter alle ernæringsterapiformer.
Efter hospitalsforløbet
Ses sædvanligvis primært til opfølgning i Center for Ernæring og Tarmsygdomme og efterfølgende til kontrol via egen læge efter ernæringsplan anført i epikrise/hjemmesygepleje.
Særlige forhold
Patienter, som startes med hjemmeparenteral ernæring, følges altid op i Center for Ernæring og Tarmsygdomme, som også har ansvaret for ernæringsbehandlingen.
ICPC
T05, T08.
Links
Socialstyrelsens “Vejledning til ernæringsvurdering af ældre”.
Underernæring hos ældre på Lægehåndbogen.
Ernæringsrecept - grøn recept - link til vejledning her på Praksisinformation Nordjylland.
Forfattere og områdedækning
Forskningleder for klinisk ernæring Mette Holst, Aalborg Universitetshospital,
professor Henrik Højgård Rasmussen, Aalborg Universitetshospital,
praksiskonsulent Morten Ohrt.
Vejledningen gælder for Region Nordjylland.
Diætister i kommunerne i Region Nordjylland pr. april 2017
Område |
Telefon |
Brønderslev kommune, Sundhedscenter Øst, Dronninglund |
9945 5112 |
Brønderslev kommune, Sundhedscenter Vest, Brønderslev |
9945 4442 |
Frederikshavn Kommune, Skagen |
9845 5232 |
Frederikshavn Kommune, Frederikshavn |
9845 5219 |
Frederikshavn Kommune, Sæby |
9845 7004 |
Rebild Kommune, Skørping |
Telefon 1: 9988 8412 / Telefon 2: 9988 8450 |
Thisted
|
Henvisning via Kommuneforebyggelse eller GOP (efter indlæggelse eller ved f.eks dysfagi) |
Jammerbugt |
Ingen tilbud |
Hjørring |
7233 5600 |
Læsø Kommunes sundhedskoordinator |
4013 9336 |
Morsø Kommune |
3056 5386 |
Mariagerfjord Kommune |
9711 3948 |
Aalborg Kommune |
9931 6699 ernæringsteam@aalborg.dk |
Link til kommunale tilbud i Region Nordjylland
NB.
Nord-KAPs forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.