Diabetes type 2
Indledning
Type 2-diabetes er oftest en progredierende sygdom med risiko for udvikling af såvel mikro- som makrovaskulære komplikationer.
Diagnose
Diagnosen stilles ved 2 målinger af HbA1c ≥48 mmol/mol.
Forløb i almen praksis
Almen praksis har behandlingsansvaret for størstedelen af patienter med type 2 diabetes. Regelmæssig kontrol efter de retningslinjer som gives i DSAMs kliniske vejledning er et kardinalpunkt i omsorgen - læs dem her. Kontinuiteten i patientforløbet sikres ved en årsstatus og mellemliggende kontrolbesøg.
Formålet med årsstatus er at:
- At få et overblik over komplikationer patienten eventuelt har udviklet, eller om der er progression af eksisterende komplikationer
- At få et overblik over patientens risikofaktorer, som der er behov for at intervenere imod for at forebygge eller stoppe progressionen af komplikationer
- Hos alle patienter vælges individuelle behandlingsmål under hensyntagen til patientens alder, klinisk tilstand, formåen og ønsker
- Sammen med patienten at udarbejde behandlingsplaner
- Sammen med patienten, der er i farmakologisk behandling, at lave en medicingennemgang
Hyppighed af mellemliggende kontrolbesøg må besluttes af den enkelte patient og den behandlingsansvarlige læge ud fra en samlet vurdering
Hvornår overveje kontakt til endokrinolog
Med overenskomsten for almen praksis, som trådte i kraft 1. januar 2018, blev det aftalt, at ved behov for rådgivning i forhold til optimering af diabetes behandlingen eller overvejelser om henvisning skal den praktiserende læge have haft en dialog (telefonisk eller korrespondance-mail) med en speciallæge på hospitalet med henblik på at vurdere, om den praktiserende læge kan håndtere patienten i almen praksis med den rette specialistopbakning.
Hospitalernes diabetesambulatorier har specifikke telefonnumre hvor den praktiserende læge kan få rådgivning og sparring, samt afklaring af om en given patient skal henvises til et hospitalsambulatorium. Der er mulighed for telefonisk kontakt med endokrinolog på hverdage mellem kl. 14.00 -15.00 på Aalborg Universitetshospital og på hverdage mellem kl. 8.00 -15.00 Regionshospitalet Nordjylland
Afdelingerne foretrækker telefonisk kontakt, men mail korrespondance er muligt. Der er 48 timers svartid på korrespondancer til afdelingen.
Hvornår henvise til ambulantforløb?
Følgende undergrupper varetages så vidt muligt i endokrinologisk regi:
- Patienter der er/var yngre end 40 år ved diagnosetidspunkt, hvor der evt kan være mistanke om type 1 diabetes eller LADA - se mere her.
- Kvindelige diabetespatienter med graviditetsønske og gravide
- Patienter med behov for endokrinologisk specialistbehandling af signifikante komplikationer:
- Svære eller recidiverende fodsår, Charcot-fod, svær perifer arteriel insufficiens.
- Progredierende mikroalbuminuri (UACR 30-300 mg/g) trods relevant behandling
- Nefropati defineret som:
- Makroalbuminuri (UACR > 300 mg/g) og eGFR 45-30 ml/min ved 2 ud af 3 målinger (ikke relateret til akut sygdom/indl.)
- Makroalbuminuri (UACR > 700 mg/g) og/eller eGFR < 30 ml/min. henvises primært til nefrologisk afdeling.
- Svær retinopati (proliferativ og maculopati), herunder tidligere laserbehandlede samt patienter med forløb på Øjenafdelingen
- Svære neuropatiske komplikationer, herunder diabetisk gastroenteropati.
- Patienter med svær dysreguleret diabetes herunder:
- HbA1c > 75 mmol/mol trods forsøg på optimeret behandling i ½ år
- Stærkt svingende blodglukose, incl tendens til hypoglykæmi
- Blodtryk 160/90 trods forsøg på optimeret behandling i ½ år
Patienter med nyopstået iskæmisk/inkompenseret hjertesygdom henvises til vurdering og optimering af behandlingen på kardiologisk afd.
Ved henvisning
Henvisningen følger gældende vejledning om den gode henvisning. I henvisningen anføres, om der har været kontakt til speciallæge med henblik på rådgivning forud, og konklusionen herpå. Desuden ajourføres FMK.
Henvisning kan sendes til
Aalborg Universitets hospital, 8001 099 Alb Endokrin. Amb. 5790000189953
Aalborg Universitets hospital, Thy Med Visitation, 760304V 5790002406164
Aalborg Universitets hospital, Far Medicinsk Ambulatorium 8001609 5790002015540
Regionshospitalet Nordjylland, Hjørring, Hjr Diabetes og Hormonsygdomme Amb. 8003 629 5790002512223
På dagen for henvisning skal patienten udgå af Kroniker-ydelse for diabetes. Dette gøres ved afregning af 0133 (lukkeydelse). Dette gøres forskelligt afhængigt af hvilket systemhus (computerprogram) man har. Patienten udgår herefter af programmet, og ved efterfølgende kontakter anvendes de sædvanlige ydelseskoder med de honorarer, som er beskrevet i overenskomsten. Når patienten er afsluttet i sit diabetes-forløb, skal patienten igen registreres til Kroniker-ydelsen.
Afslutning fra diabetesambulatoriet
Efter optimering af behandling afsluttes patienten til almen praksis såfremt der ikke er andre indikationer for hospitals forløb.
I afslutningsnotat fra diabetesambulatoriet fastsættes et mål for hba1c, samt anføres hvis der i øvrigt er behandlingsmål der afviger fra standard målsætninger og der anføres anbefaling for næste skridt i behandlingen. Herudover almindelig status ved afslutningen. Patienten udstyres med recepter på aktuel medicin og anbefaling om kontakt til egen læge med henblik på næste diabeteskontrol.
Henvisning til kommunal Rehabilitering
Alle motiverede diabetespatienter bør tilbydes et rehabiliteringsforløb.
Henvisning sendes som dynamisk henvisning til kommunen.
Henvisning til Øjenlæge
Alle diabetespatienter skal henvises til øjenlæge på diagnosetidspunktet. Øjenlægen fastsætter efterfølgende tidspunkt for næste kontrol.
Henvisning til Statsautoriseret fodterapeut
Alle diabetespatienter bør informeres om mulighed for henvisning til statsautoriseret fodterapeut. Hvis patienten følges ved statsautoriseret fodterapeut skal denne lave en årlig undersøgelse af fodstatus. Hvis patienten ikke følges ved fodterapeut foretages denne undersøgelse ved egen læge. Læs mere i DSAM vejledning.
Fodsår
Alle fodsår skal henvises til ortopædkirurgisk fællesvisitation og patienterne fordeles herefter til de relevante matrikler og afdelinger.
Er der mistanke om en akut tilstand f.eks. sepsis pga. et sår, diabetisk plantar absces m.m. skal patienterne stadig indlægges akut via akut modtageafdelingen (AMA).
Links
DSAMs vejledning om Type 2 diabetes.
Diabetes type 2 på Lægehåndbogen.
De nordjyske kommuners rehabiliteringstilbud.
Den tværsektorielle grundaftale om type 2 diabetes.
ICPC
T90.
Forfattere og indholdsansvarlig
Jette Kolding Kristensen, praksiskonsulent
Poul Erik Jakobsen, centerdirektør, Stenodiabetes center Nordjylland
Hanne Ravn Larsen, Afsnitsleder, stenodiabetes center Nordjylland
Torben Østergård, Ledende Overlæge, Endokrinologisk afd, Aalborg Universitetshospital
Kim Helge Christiansen, Ledende overlæge, Regionshospitalet Nordjylland, Hjørring, Amb. for Diabetes, Hormon- og Stofskiftesygdomme
NB.
Nord-KAPs forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.