Børn og unge, samråd i Aalborg Kommune
Indledning
Ved henvisning til samrådet i Aalborg kommune kan egen læge få vurderet en problematik der angår barnets / den unges psykosociale trivsel i et forum hvor almen praksis, kommunen og psykiatrien er repræsenteret. Samrådet melder skriftligt tilbage til egen læge med forslag til tiltag.
Målgruppe
Målgruppen er børn og unge som befinder sig i gråzonen mellem kommunale instanser og egentlig psykiatri. Ofte vil der være både sociale og psykiatriske problemstillinger. Børn og unge, hvor mistanken går på udviklingsforstyrrelser (ADHD, autisme), og hvor tværfaglig belysning er nødvendig.
Endelig kan det også være primært social betingede problematikker, hvor man kan hjælpe de svage familier ved at indlede et samarbejde med kommunen.
Der skal stadig laves en underretning, hvis der er mistanke om omsorgssvigt.
Formål
Formålet er at hjælpe barnet/den unge og familien med er en tværfaglig og tværsektoriel belysning og koordinering. Håbet er at flere børn og unge kan få den rette hjælp, og på et tidligere tidspunkt. Samrådet hjælper med at pege på hvem der har opgaven, for at barnet kan hjælpes i trivsel og familien får bedre overblik. Det forventes samtidig at færre sager vil blive tilbagevist fra Børne- og Ungepsykiatrien.
Samrådets sammensætning
Repræsentant fra PPR (skoleforvaltningen) i Aalborg Kommune.
Repræsentant fra børnepsykologisk team i Aalborg Kommune.
Repræsentant fra socialforvaltning (familie- og beskæftigelsesforvaltningen) i Aalborg Kommune.
Repræsentant fra almen praksis, praksiskonsulent Mette Hertel.
Yderligere sidder 2 repræsentanter med fra Børne- Unge Psykiatrien (BUP)
Specialpsykolog, BUP, Klinik Syd.
Socialrådgiver, BUP, Klinik syd
Henvisning
Praktiserende læger kan henvise børn og unge bosat i Aalborg Kommune. Benyt "Dynamisk henvisning" i dit lægesystem, vælg "Kommunehenvisning", og hvis den unge har adresse i Aalborg Kommune, sendes henvisningen automatisk til rette modtager (der står at modtageren er hjemmesygeplejen. Det er korrekt, da hjemmesygeplejen sender henvisningen videre til rette modtager i Socialafdelingen).
Henvisningen skal markeres: Børn og unge samråd. Husk at sikre forældremyndighedsindehavers mundtlige accept til at henvise.
Henvisningen bør indeholde
- Hvad ønskes der hjælp til? (beskriv problematik og ændringer i adfærd).
- Hvem og hvordan er familie/netværk?
- Hvilke problemer i fysisk og psykisk udvikling?
- Hvilke tiltag og støtte fra Institution/skole?
- Evt. supplerende oplysninger.
Efter henvisningen er sendt
Når sagen er behandlet i samrådet, får familien direkte besked om, hvem der er tovholder på sagen i hvilken forvaltning samt hvilken type hjælp der tilbydes.
Den henvisende læge og den rådgiver som er tovholder får samme oplysninger i en korrespondancemeddelelse.
Enkelte gange kan den henvisende læge blive kontaktet af den i samrådet tilknyttede praktiserende læge, hvis der mangler vigtige oplysninger.
ICPC
P psykisk, Z socialt.
Links
Samråd for Børn og Unge på Sundhedstilbud, Aalborg
Visitationsmeddelelse om henvisning til Børne- og ungdomspsykiatrien i Nordjylland.
Forfattere og områdedækning
Praksiskonsulent Mette Hertel i samarbejde med Aalborg Kommune samt Børne- og Ungdomspsykiatrien, Klinik Syd. Vejledningen gælder p.t. kun vedrørende børn og unge i Aalborg Kommune.
NB.
Nord-KAPs forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.