Apopleksi
Indledning
Definition apopleksi og TIA:
Apopleksi/ Stroke: Akut indsættende neurologisk udfald på baggrund af cerebral iskæmi eller cerebral hæmorragi.
TIA: Svinder de akutte neurologiske udfald inden for 24 timer (ofte inden for 1 time), tales om TIA (Transitorisk Iskæmisk Attack).
Typiske symptomer er:
- Nyopstået hemiparese og / eller halvsidig føleforstyrrelse.
- Tale - / eller sprogforstyrrelser (typisk afasi eller dysartri).
- Facialisparese (typisk hængende mundvig).
- Synsforstyrrelser (typisk dobbeltsyn eller amaurosis fugax).
Forløb i almen praksis
Akut TIA
Patienter med akut TIA inden for de sidste 7 døgn eller recidiverende TIA inden for de sidste 30 døgn skal konfereres med stroke-visitator, Aalborg Universitetshospital med henblik på akut/subakut udredning snarest
- TIA/minor stroke <48 timer eller recidiverende TIA/minor stroke <30 dage ses akut i Stroke Dagafsnit..
- TIA/minor stroke >48 timer og <7 dage ses på næstkommende hverdag i Stroke Dagafsnit
- Amarosis fugax: Konfereres med øjenlæge, som I første omgang vurderer og evt henviser videre til neurologisk ambulatorium
Den subakutte udredning består af neurologisk vurdering, EKG, blodprøver evt. UL af halskar og MR cerebrum.
Ligger hændelsen længere tilbage (>7 døgn), henvises ambulant til neurovaskulært ambulatorium, Aalborg Universitetshospital, hvor patienten ses < 30 dage.
Apopleksi
Alle patienter med vedvarende ovenfor anførte symptomer tydende på akut stroke skal omgående konfereres med stroke-visitatoren, Aalborg Universitetshospital, med henblik på om patienten kan være kandidat til trombolyse/trombektomi.
Ved sikre symptomer på stroke rekvireres 112 med det samme før kontakt til stroke-visitator mhp. at spare tid (obs: stroke-visitator skal kontaktes efterfølgende mhp. klargøring til modtagelse af patienten!)
Ved telefonvisitation med stærk mistanke om stroke kontaktes stroke-visitator direkte uden forudgående besøg/konsultation.
Ved kontakt til stroke-visitator ønskes om muligt oplysninger om:
- Neurologiske udfald (især lateraliserende symptomer)
- Debut-tidspunkt eller sidst set rask-tidspunkt
- Habituelt funktionsniveau
- Blodfortyndende behandling
- Så vidt muligt ønskes også gerne oplysninger om højde, vægt og evt. metal i kroppen (især pacemaker og implantater i hovedet), hvilket muliggør henvisning til akut MR af cerebrum inden patienten ankommer.
Oplysning om modtagende afdeling
Neurologisk afdeling, Aalborg Universitetshospital, tlf.: 97 66 00 00 eller 97 65 59 99
Kontakt stroke-visitator (kode 328). Ved ustabile patienter må vurderes individuelt, om patienten kan transporteres til Aalborg Universitetshospital, eller om patienten har behov for at blive stabiliseret på det nærmeste sygehus.
Henvisningen skal sendes til 8001468 Alb Skade-Modtageafdeling, lokationsnummer: 5790000190119
Forløb i den akutte fase på Neurologisk afdeling
Neurologisk afdeling, Aalborg Universitetshospital, varetager udredning og behandling af akut stroke i henhold til den neurologiske Nationale Behandlingsvejledning (nNBV). nNBV-hjemmesiden opsummerer aktuelle evidens om behandling af stroke, derunder også aktuelle retningslinjer omkring sekundærprofylakse og kørekort.
Genoptræning
Genoptræning forgår på Thisted og Frederikshavn sygehuse (hovedfunktionsniveau), Brønderslev sygehus (regionsfunktionsniveau), Hammel Neurocenter (høj specialiseret niveau) eller i eget hjem i kommunalt regi, ofte med opfølge af det udgående apopleksi team (UAT). Ved spørgsmål vedr. neurorehabiliterings visitation kan den Regionale Visitation for Neurorehabilitering (RVN hører under Neurologisk afd) kontaktes på telefon 21138663 eller via lokationsnummer 5790002282775.
Udgående apopleksiteam (UAT)
Målgruppen er patienter med let til moderat apopleksi (f.eks selvhjulpne patienter med lette fysiske eller kognitive problematikker, som tidligere blev overflyttet til kortvarig indlæggelse i Frederikshavn/Thisted inden udskrivelse til hjemmet).
Apopleksiteamet er tværfagligt bestående af læge, sygeplejerske og ergo- og fysioterapeuter og vil varetage opfølgning af medicinsk behandling og afsluttende udredning i forhold til genoptræningsbehov i patientens eget miljø. Der er mulighed for inddragelse af neuropsykolog eller talepædagog ved behov. Selve genoptræningen varetages efterfølgende af kommunens personale.
Lægen tilknyttet apopleksiteam har det samlede behandlingsansvar for alt i relation til stroke og herunder komplikationer og afledte følger. Almen praksis varetager alene opgaver, der ikke har relation til stroke.
For at sikre denne arbejdsdeling er det aftalt, at patienter tilknyttet UAT informeres om et direkte nummer til apopleksiafsnittet (tlf. 97660863), som ved tvivlsspørgsmål og behov for lægehjælp kan kontaktes døgnet rundt af patienter, pårørende eller plejepersonale. Hvis det her vurderes, at problematikken ikke har relation til stroke opfordres til kontakt til egen læge /lægevagt.
Teamet dækker hele Region Nordjylland og patienterne forventes at være tilknyttet teamet i dage-uger. Teamet tilbyder rådgivning til egen læge eller kommunens personale 3 mdr. efter afslutning. Samtidig etableres en tilbageløbsfunktion med mulighed for genhenvisning ved behov for gentaget vurdering. (Henvisning til Regionale Visitation for Neurorehabilitering (RVN) på lokationsnummer 5790002282775).
FAQ neurovaskulær
Links
Apopleksi og TCI (=TIA) på Lægehåndbogen.
Akut apopleksi, trombolyse på Lægehåndbogen.
ICPC
K90, K89, N18
Forfatter/Indholdsansvarlig
Mette Bolvig Poulsen, praksiskonsulent for neurologi i samarbejde med Boris Modrau, overlæge Neurologisk afdeling, Aalborg Universitets hospital.
Vejledningen er gældende for Region Nordjylland.
NB.
Nord-KAPs forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.