Spring til indhold

Når medicin tages med på rejsen

Nyhed

De enkelte lande i Europa og resten af verden fastsætter selv reglerne for, hvilken slags medicin der må tages med ind i landet. Hvis medicin skal medbringes på udlandsferie, er det vigtigt på forhånd at undersøge, hvilke regler der gælder for den enkelte feriedestination. Den rejsende har selv ansvaret for dette.

Receptpligtige lægemidler med CNS påvirkning er i stort set alle lande underlagt kontrol, fx sovemedicin, stærke smertestillende midler og beroligende midler.

Således skal patienter, der planlægger rejse og får medicin af ovenstående karakter, være opmærksomme på reglerne for netop det land, de planlægger at rejse til: 

  • Ved rejse til et land, der er med i Schengen-samarbejdet, kan patienten udfylde og bestille et pillepas på apoteket (www.apoteket.dk/pillepas). 
  • Ved rejse til lande udenfor Schengen-samarbejdet skal patienten undersøge reglerne på landets ambassade eller repræsentation i Danmark. Oftest kan medbringes en medicinattest udstedt af egen læge. Attesten skal som minimum skrives på engelsk, evt. på landets sprog, og som minimum indeholdende patientens navn, fødselsdato, pasnummer, hvilken medicin patienten behandles med (lægemiddelstof, styrke, dosering pr. dag samt indikation) og rejsens længde. Lægen skal skrive under med en fysisk underskrift samt stempel, hvis den skal legaliseres via Udenrigsministeriet (medicinattest-og-pillepas).

Et godt råd til patienten er at medbringe medicinen i original emballage, ligesom receptpligtig medicin bør medbringes i håndbagagen.

Indholdsansvarlig

Lægemiddelenheden, lme@rn.dk