Spring til indhold

Paxlovid udleveres ikke længere vederlagsfrit

Nyhed

Ordination og behandling med Paxlovid overgik i november 2023 til almen praksis. Indtil nu har Paxlovid været vederlagsfri, men dette er netop bortfaldet.

Paxlovid koster 8.951,50 kr. pr. pakke (4. marts 2024). Præparatet har for nuværende ikke tilskud og Medicintilskudsnævnet anbefaler, at præparatet også fremadrettet ikke får tilskud. Det begrundes bl.a. ved, at prisen for Paxlovid er meget høj, og at effekten på en population, hvor personer i risiko for et alvorligt forløb langt overvejende er vaccineret, ikke er kendt. 

Paxlovid blev i 2021 vist at beskytte mod progression til alvorlig COVID-19 og indlæggelse på hospital. Dengang skulle 20 personer i risikogruppen behandles for at undgå 1 indlæggelse (number needed to treat, NNT, på 20). Vi kender ikke NNT for at undgå indlæggelse i 2024, men tallet er givetvis væsentligt højere grundet immunitet og nye mildere virusvarianter. Paxlovid kan stadig overvejes til personer over 80 år uanset komorbidtet, personer med svær komorbiditet herunder immundefekt uanset alder (f.eks. hæmatologiske patienter og organtransplanterede). Paxlovids meget høje pris, den mere usikre og beskedne effekt samt de mange interaktioner må dog betyde, at behandlingen nu kun sjældent gives i primærsektoren.

Læs Lægemiddelstyrelsens udmelding om ophør af vederlagsfri udlevering her. 

Indholdsansvarlig:  

Lægemiddelenheden Region Nordjylland, lme@rn.dk