Spring til indhold

Nyt fra ældrepsykiatrien

Nyhed

Orientering om nedjustering af sengepladser i Ældrepsykiatrien (pr. d. 26. november 2024)

Ældrepsykiatrien går fra d.15. januar 2025 fra samlet at have en kapacitet på 22 sengepladser til 18 sengepladser i alt. Reduceringen i antallet af sengepladser sker med baggrund i en større analyse af sengekapaciteten i Psykiatrien som helhed og i de enkelte afdelinger, herunder Ældrepsykiatrien. Formålet med analysen har været at sikre et grundlag for, at sengekapaciteten udnyttes bedst muligt. Et andet formål med analysen har været at sikre effektiv anvendelse af ressourcerne på det ambulante område, så der sikres den bedst mulige udnyttelse af kapaciteten. 

Reduceringen af sengepladser skal ikke ses som en nedjustering af ressourcer allokeret til Ældrepsykiatrien, men er et led i en prioritering og et forstærket fokus på at optimere forebyggende tiltag og behandling tættest muligt på patienternes vante rammer.  Ældrepsykiatrien vil derfor have samme ressourcetildeling som tidligere, dog vil den ambulante indsats, herunder de mobile teams i Ældrepsykiatrien, styrkes. 

Det reducerede antal sengepladser får ikke betydning for vante arbejdsgange med interne og eksterne samarbejdspartnere.  Derudover forventes det heller ikke at få negative konsekvenser for belægningsprocenten af sengepladserne, da den ambulante indsats intensiveres.

Hvis der er spørgsmål til det ovenstående, er du/I velkomne til at kontakte chefsygeplejerske Louise Hjortlund Tetsche på telefon 97643921/ 20307049 eller mail lohjt@rn.dk

Tidligere udmeldinger:

Lang ventetid i på udredning i demensenheden medfører flere henvisninger (pr. d. 20. december 2023)

Der er lang ventetid på udredning i demensenheden. Derfor oplever ældrepsykiatrien at der kommer flere henvisninger på:

  1. Patienter med adfærdsproblemer og mistanke om demens, disse tages ind hurtigst muligt og ofte stilles demens diagnosen i forbindelse med dette og der opstartes behandling for demensen samt laves plan for behandling af adfærdsproblemerne.
  2. Patienter henvises ofte obs. for både depression og demens. Her opfordres til at AP forsøger at opstarte behandling af depression i ventetiden på demensudredning og kun henviser til ældrepsykiatrien, hvis det er tydeligt, at der er tale om depression, som ikke kan behandles i praksis.

Ældrepsykiatrien har i udgangspunktet ikke ressourcer til at lave demensudredninger, så der henstilles til at ældrepsykiatrien ikke bruges som ’’bagdør’’ til hurtig udredning.

Vejledning og visitation

Ved behov for råd og vejledning i behandling, medicin mm., er der mulighed for at kontakte Ældrepsykiatrien for psykiatrisk specialist- og medicinrådgivning.
Se også visitationsmeddelelsen for Ældrepsykiatrien her 

Klyngepakke om ældrepsykiatri

Til alle klynger tilbyder Nord-KAP, i samarbejde med Ældrepsykiatrien, en klyngepakke om depression hos ældre og behandling af patienter med demens og psykiatriske symptomer. Formålet med klyngepakken er at skærpe fokus dels på atypiske symptomer på demens hos ældre og dels medicinering af adfærdsproblemer hos patienter med demens og alternativer hertil. Du kan læse mere og bestille klyngepakken her

Endelig har ældrepsykiatrien et tilbud om at komme ud på plejehjem og undervise personale i antipsykotisk medicin til mennesker med demens og problemer forbundet med denne medicinering, samt informerer om tilbud i ældrepsykiatrien i forhold til at forebygge anvendelse af antipsykotisk medicin.

Guidelines om antipsykotika til demente

Læs guidelines for behandling af demente med antipsykotika i Rationel Farmakoterapi (nr. 2, april 2023)

Indholdsansvarlig

Praksiskonsulent for Ældrepsykiatri, Ninna Schultz, ninnaschultz@gmail.com

Lone Jensen, Cheflæge Ældrepsykiatrisk Afdeling , lone.jensen@rn.dk