Spring til indhold

Orientering om tiltag i OK22: Syrket indsats vedrørende sårbare børn

Nyhed

Som led i at mindske ulighed i sundhed blev det med Overenskomst 2022 besluttet, at styrke indsatsen vedrørende sårbare børn og deres familier. Dette omfatter bl.a. en opsøgende indsats i forhold til børneundersøgelser, samt ved behov en konsulterende samtale til børn/familier med særlige udfordringer.
 
På baggrund af opgørelser fra regionen, kombineret med klinikkernes egen data, finder almen praksis de børn/familier, hvor børn i alderen 1 til 5 år ikke er set til en eller flere børneundersøgelser, og kontakter udeblevne familier hvor den manglende børneundersøgelse antages at skyldes mangel på ressourcer m.v. Hvis det vurderes relevant, tilbydes barnet/familien en konsulterende samtale i direkte forlængelse af børneundersøgelsen.
 
Den praktiserende læge bør, hvis det er relevant, aftale en opfølgende konsultation i forhold til konkret sygdom/problemstillinger hos barnet/familien, som adresseres som led i børneundersøgelsen
og den konsulterende samtale, med henblik på at skabe grundlag for bedre kontakt med barnet/familien fremadrettet. Endelig kan den praktiserende læge iværksætte yderligere kontakt til kommunen om forhold for børn/forældrene således at de børn/familier, som har behov, får mulighed for at få en understøttende indsats.
 
Den konsulterende samtale til børn og familier er en grundydelse, der honoreres i henhold til overenskomsten. Ydelsen kan alene tages sammen med en børneundersøgelse efter Profylakseaftalen. Børneundersøgelsen honoreres på sædvanlig vis i henhold til Profylakseaftalen. Ydelsesnummeret er 0128. 
I kan læse nærmere om ydelsesindholdet i overenskomsten om Almen praksis på side 242. Overenskomsten kan tilgås via dette link
 
Region Nordjylland vil i april – og herefter hvert kvartal – fremsende opgørelserne til almen praksis, hvoraf det fremgår hvilke børn der er udeblevet fra børneundersøgelser.

Indholdsansvarlig

Morten Isager
Specialkonsulent, Region Nordjylland
Tlf: 20 30 62 86
m.isager@rn.dk