Nord-KAPs smerteprojekt
Smerteprojekt er et samarbejdsprojekt mellem Nord-KAP og PainPath ved Center for Almen Medicin, Aalborg Universitet, om tidlig indsats for patienter med kroniske og subkroniske smerter. Formålet med projektet er, at sikre at flest mulige patienter får den rette behandling – på det rette tidspunkt. Fokus er at give et godt efteruddannelsestilbud til læger om en øget forståelse af smerter i en bio-psyko-social sammenhæng, samt non-farmakologiske tilbud til patienter og pårørende.
Undervisningstilbud
Sæt spot på kroniske smertepatienter i egen praksis - Fælles klinikkursus
Smerter i bevægeapparatet er én af de hyppigste årsager til besøg hos den praktiserende læge. Smertepatienterne kan derfor komme til at fylde meget i en praksis, og mangel på bedring kan skabe frustrationer. Men få målrettede tiltag kan være med til at gøre en forskel for både patient og behandler f.eks. en bedre samtale og en klar plan for patienten.
Bliv klogere på patienter med kroniske smerter og få sat spot på denne patientgruppe i jeres klinik. I får som klinik:
- Fokus på opgavedeling mellem læge og praksispersonale omkring smertepatienter
- Værktøjer til at udvikle samarbejdet med smertepatienter
- Værktøjer til samtalen med smertepatienter
- Fokus på forbrug af smertestillende medicin i jeres praksis
Indhold og form
Kurset er designet til brug i egen praksis. Det består af to moduler og kan gennemføres på samlet 3½ time.
- Modul (90min): Indflyvning af smertepatientens team I første modul præsenteres I for mange aspekter, der er værd at overveje i forbindelse med patienter med kroniske smerter. Kursusmaterialet til modul 1 består af en PowerPoint-præsentation, hvor I guides igennem først en introduktion til kroniske smerter, dernæst tre videoer med inspiration til samtalen med smertepatienter, en patientcase relateret til videoerne og sidst en opsamling. Dertil får I et dataudtræk på forbrug af smertestillende medicin i jeres praksis.
- Modul (2timer): Hvordan fungerer smertepatientens team i jeres praksis? I andet modul sættes fokus på den medicinske behandling, organisation og kommunikation med og omkring patienter med kroniske smerter. Her kommer kursuslederen ud i jeres praksis og går i dybden med bl.a. samtaleværktøjer og tips til at komme over barrierer i forbindelse med medicinnedtrapning. Der er mulighed for at tilrette indholdet af modul 2 efter jeres ønskede fokusområder.
Det praktiske
Sted: Efter aftale. Målgruppe: Praksispersonale og læger i almen praksis, der gennem fokus på patientgruppen vil styrke samarbejdet omkring smertepatienten i egen praksis. Underviser: Marianne Siersbæk, praktiserende læge. Pris: Gratis, kurset er et tilbud via smerteprojektet. Tilmelding: Kontakt Niels Skibsted på mail niels.kristian@rn.dk eller tlf. 2115 8820
Klyngepakke om kroniske smertepatienter
Gratis tilbud til nordjyske klynger.
Pakken består af et oplæg ved Niels Bentzen, professor emeritus i Almen Medicin, og introduktion til en række konkrete vejledninger og værktøjer, som skal understøtte non-farmakologisk behandling af kroniske smertepatienter i almen praksis. Meningen er at skabe dialog i gruppen, som kan danne baggrund for refleksion over den enkelte kliniks håndtering af kroniske smertepatienter.
Foldere
Smerteguide
Sundhedsstyrelsen og regionerne har i samarbejde lavet en ny, national Smerteguide, som erstatter Region Nordjyllands Smertemanual. Den kan læses her.
Smerteguiden udmelder et klart 1. valg for opioider, hvor morfin anbefales frem for tramadol. Den indeholder opdaterede afsnit bl.a. for præparatvalg ved nedsat nyrefunktion, samt et nyt afsnit om, hvordan opioider kan aftrappes. Lægemiddelenheden for almen praksis, Specialistgruppen for smertebehandling for hospitalerne, Nyremedicinsk afdeling og Tværfagligt Smertecenter i Aalborg har givet nordjyske bidrag til Smerteguiden.
Smerteguiden kan bestilles her
Veje til at mestre langvarige smerter
Denne patientfolder præsenterer simple men gode råd til at mestre et liv med smerter. Folderen tager fat på psykosociale emner hvor patienten selv kan gøre en indsats for at forbedre egen livskvalitet – og endda lindre smerterne. Patienten kan også bruge folderen til at forbedre sig derhjemme og som støtte i konsultation.
Se patientfolderen her og bestil den her
Vejledninger
Lægemiddelenhedens klinisk budskaber om smerter
Styr på smertebehandling i klinikken
Styr på smertebehandlingen er en ’pixi-guide’ til handleplan for smertebehandling i klinikken. Den indeholder inspiration til optimere smertebehandling på tre indsatsområder: 1) Forberedende vidensindsamling, 2) Handleplan for patienten og 3) samtalens indhold.
Se vejledningen her (PDF)
Samtale guide om smerter til patient og læge
Smertehjulet er et kommunikationsværktøj og en guide til læge-patient dialogen omkring subakutte smerter.
Guiden består af to 'skemaer'. Det ene udleveres til patienten før konsultationen og det andet benyttes af lægen til at strukturere samtalen med patienten. Patienten kan benytte skemaet til at forberede emner, som han/hun ønsker at snakke om under konsultationen. Smertehjulet bidrager til, at åbne op for de svære emner samt strukturere dialogen.
Hent læge- og patientskema her