Sikker post
Måden du sender informationer sikkert afhænger af, hvem der er modtager
A - Elektronisk kommunikation med patienter:
Udveksles sikkert fra lægesystemet via e-konsultation (eller for patienten, Min Læge App).
Alternativt kan kan der sendes sikker post til patienter på samme måde som der kan sendes til private virksomheder - beskrevet under pkt. B.
B - Post til private virksomheder:
Der findes ingen formelle krav om, at du som praktiserende læge skal kunne sende eller modtage sikker e-mail (du skal have en digital postkasse, se pkt. G, men det er noget andet).
E-boks Express er desværre blevet lukket ned d. 1/3-2023 og er derfor ikke længere en mulighed i praksis.
Så længe der ikke på nationalt plan findes en brugbar løsning, foreslår datakonsulenterne at du bruger en af disse alternative muligheder:
- Undersøg om der på virksomhedens hjemmeside findes en formular til sikker indsendelse af dokumenter.
- Anvend en udbyder, som for eksempel www.filboks.dk. Her kan du selv, og ganske gratis, kryptere dine filer som efterfølgende må videresendes med mail. Modtager skal bruge et password, som du udleverer, for at åbne filen.
Der findes mange andre udbydere af sikker post, men de fleste retter sig mod større virksomheder - Send informationen på et krypteret og passwordbeskyttet USB stik, se mere herom under punkt C
- Benyt gammeldags brevpost.
- Efter aftale anvend fax eller telefon
C - Krypter data på et USB stik
Det er forholdsvis enkelt at kryptere og passwordbeskytte et USB stick. Når man har gjort det, kan USB stikket anvendes til at fremsende personfølsomme oplysninger. Bitlocker er et eksempel på en krypteringsmetode.
Bitlocker kan du bruge hvis både du og modtager anvender Windows styresystemet (virker i PRO og Entreprise udgaverne, men ikke i Home udgaven). I pc'ens søgefelt skriver du Bitlocker og følger derefter vejledningen for "Bitlocker to go".
D - Udveksling af patientoplysninger med parter i sundhedssektoren:
Her benyttes lægesystemets muligheder for kommunikation (korrespondancemeddelelser, henvisninger mv.).
Telefon kan også benyttes.
Enkelte afdelinger har ikke mulighed for at svare tilbage med korrespondancemeddelelse. Derfor kan det, for eksempel ifm. med korrespondance omkring blodprøver, være nødvendigt at benytte almindelig telefon.
E - Attester til kommunen:
Kommunikeres som LÆ-blanketter via det dynamiske blanketmodul i lægesystemet.
F - Attester og journaludtræk til forsikrings- og pensionsselskaber:
Kan ofte sendes som FP-attester via det dynamiske blanketmodul i lægesystemet. I nogle situationer kan det være nødvendigt at sende som til andre private virksomheder, se punkt B.
Se i øvrigt FP attest Vejledning til digital fakturering via Web-Patient
G - Post til offentlige myndigheder, fx. Skat, Politi m.fl.:
Kan sendes sikkert med klinikkens Digitale Postkasse (virk.dk og/eller E-boks).
Det er et krav, at du som praktiserende læge skal have en Digital Postkasse, hvor du kan modtage sikker post fra offentlige myndigheder. Med den Digitale Postkasse kan du sende sikker post (inklusiv vedhæftninger) til offentlige myndigheder.
H - Revisorer m.fl.
Du kan give revisorer, lønbureauer adgang til din virksomheds post på Virk.dk. Det gør du ved at oprette en såkaldt erhvervsfuldmagt. Læs mere om det her.
Link
Læs mere om Datatilsynets udlægning af risikobaseret tilgang til Transmission af personoplysninger via e-mail
Indholdsansvarlig
Louise Gordon Vejlø og Karen Tvergaard
Kontakt: datakonsulent@rn.dk