Recepter til patienter, der bevæger sig over sektorgrænser i Region Nordjylland
Indledning og hensigt
Patienter skal have en hensigtsmæssig, nem og sikker adgang til recepter på deres ordinerede medicin, så usikkerheden i sektorovergangen minimeres.
I udgangspunktet er det den behandlingsansvarlige læge, der skal skrive og forny sine egne recepter. Hvis patienten har et aktivt forløb i et sygehusambulatorie, vil det således være sygehusambulatoriet der fornyr recepterne for den pågældende sygdom eller tilstand.
Hospital, praktiserende speciallæge og almen praksis opfordres til at være behjælpelig i videst muligt omfang, hvis en recept uventet er sluppet op før tiden, og patienten ikke kan få fat på den handlingsansvarlige læge. Dette kan ske ved undtagelsesvist at forny en sådan recept med mindste pakningsstørrelse, hvis man ikke direkte finder medicineringen problematisk.
Der erindres om, at apotekerne også har ret til at udstede nød-recepter. De skal i så fald orientere den behandlende læge, hvad enten denne nu er egen læge, en anden privatpraktiserende speciallæge, eller ambulatorielæge. Se eksempler nedenfor.
Hovedprincipper
- FMK skal ajourføres ved sektorovergange
- Den læge, der starter behandling med et lægemiddel, er ansvarlig for både ordinationen og recepten, en behandlingsplan og en plan for opfølgning.
- Gældende regler for ordinationer i FMK følges for såvel faste -, som engangsordinationer med anført stopdato og evt. ud- eller optrapningsplan
Patienter, der følges i ambulatorie
- Den behandlende læge i ambulatoriet sikrer, at patienten har recepter på den medicin, som hører under ambulatoriets behandlingsansvar frem til næste planlagte besøg.
- Egen læge sikrer generelt, at patienten har recepter på øvrige medicin
Patienter, der udskrives med planlagt opfølgning på hospital
- Udskrivende læge er ansvarlig for, at patienten har recepter til førstkommende opfølgning i ambulatoriet/daghospitalet.
Patienter, der udskrives og afsluttes efter indlæggelse eller afsluttes fra et ambulatorie til almen praksis
- Udskrivende læge eller ambulatorielæge er ansvarlig for, at der foreligger en behandlingsplan, og at patienten har recepter til det forventede behov, frem til en kommende kontrol hos egen læge eller til ca. 3 mdr.
- Ved smertebehandling skal der være udskrevet recepter og lagt en udtrapningsplan anført i FMK. Ved ændringer i smerteplanen kontaktes udskrivende afdeling de første 72 timer efter udskrivelsen. Derefter overtager praktiserende læge behandlingsansvaret for smertebehandlingen, herunder også receptfornyelse, såfremt der iht. epikrise, ikke er en opfølgende aftale på hospitalet. Ved komplicerede smerteforløb kan praktiserende læge henvise til / kontakte udskrivende afdeling.
- Opgaven med receptudskrivelse overdrages i henhold til epikrise, selvom patienten fortsætter i et ambulant forløb fx i Pacemakerambulatorium, som ikke udskriver recepter.
Er der specielle forhold der gør sig gældende vedr. den medicin, som patienten skal fortsætte med, og som det ønskes, at egen læge overtager receptudskrivelsen af (f.eks. off-label brug), så skal dette aftales specifikt med egen læge. Såfremt egen læge ikke skønner at have den fornødne viden for off-label brugen kan egen læge frasige sig receptudskrivelsen.
Dosisdispenseret medicin i et ambulatorie
- Hvis patienten får dosisdispenseret sin medicin, er det ambulatorielægens opgave at forny, seponere og dosisændre den medicin, som hører under ambulatoriets behandlingsansvar, og ligeledes sørge for, at eventuel ny medicin, såfremt det er muligt, oprettes som dosisdispensering.
- Ved akutte vurderinger i f.eks. skadestue eller subakutambulatorie vil dosisdispenseringen ikke blive sat i bero eller seponeret, såfremt det skønnes lægefagligt forsvarligt.
- Eventuel nye ordinationer oprettes som dosisdispensering eller sidedispenseres frem til yderligere afklaring er mulig.
- Det er altid ambulatorielægens vurdering, der afgør, om det kan foregå patientsikkert.
Dosisdispensereret medicin ved indlæggelse
- I forbindelse med en indlæggelse, hvor hele den medicinske behandling og patientens tilstand vurderes at være for ustabil, vil den dosisdispenserede medicin som udgangspunkt stilles i bero. Hvis dosisdispensering er sat i bero, tages der ved udskrivelsen stilling til, om dosisdispensering kan genoptages helt eller delvist med sidedispensering. Hvis dosisdispensering ikke genoptages, udfærdiges recepter via FMK på samtlige ordinationer.
- Det er udskrivende hospitalslæge, der er ansvarlig for, at patienten har recepter på medicinen til en kommende kontrol hos egen læge eller til ca. 3 mdr., og vurdere, om der er behov for hjemmesygeplejen med henblik på medicindosering.
- Det skal fremgå af epikrisen at dosisdispensering er sat i bero. Der henvises i øvrigt til den regionale retningslinje for ”Håndtering af dosisdispenseret medicin i Region Nordjylland”.
Ansøgning om tilskud til medicin
- Det påhviler altid den ordinerende læge at søge om medicin tilskud hvis det er relevant.
Forfattere og indholdsansvarlig
Ovenstående er udarbejdet af Praksiskoordinator Morten Ohrt, ohrt.engsig@dadlnet.dk og Koordinerende læge Marianne Siersbæk, masi@rn.dk, i samarbejde med den regionale lægemiddelkomite i enighed med PLO-N.