Hjælpemidler, udlån af
Cirkulære (nr. 9079 af 22. februar 2013) om afgrænsning af behandlingsredskaber, hvortil udgiften afholdes af sygehusvæsnet, beskriver grundlaget for, hvornår sygehuse/speciallægepraksis og kommune kan udlåne hjælpemidler.
Her kan du læse, hvornår sygehuse og kommuner kan udlåne hjælpemidler.
Siden 2010, hvor forrige cirkulære udkom, er der sket en opstramning af sygehuses mulighed for at udlåne hjælpemidler midlertidigt. Det betyder ikke at kommunen har overtaget hele denne opgave. Det betyder at der er tilfælde hvor borgere enten må undvære hjælpemidler eller selv leje eller købe hos privat leverandør.
Retningslinjerne er nu følgende:
Sygehuse/Speciallægepraksis
Sygehuse eller speciallægepraksis kan udlåne hjælpemidler, der indgår som en del af behandlingen, og behandlingsredskaber til brug i hjemmet i følgende tilfælde:
1.
Hjælpemidlet/behandlingsredskabet er ordineret som et i led behandlingen til midlertidigt eller permanent brug i hjemmet.
1a.
Hjælpemidlet/behandlingsredskabet skal være et led i fortsættelse af den iværksatte behandling.
1b.
Hjælpemidlet/behandlingsredskabet skal forhindre en forringelse af det opnåede resultat.
OG at patienten bliver kontrolleret på sygehuset for den specifikke tilstand, som hjælpemidlet/apparaturet er rettet imod, indtil den tilstand, som hjælpemidlet/apparaturet retter sig mod er stationær (dvs. behovet skal være midlertidigt).
2.
Hjælpemidlet skal benyttes som led i specialiseret genoptræning jvf. sundhedslovens § 140.
Det er vigtigt, at genoptræningsplanens indhold stemmer overens med de hjælpemidler, der udlånes.
Man kan således kun udlåne hjælpemidler, som skal bruges som led i den specialiserede træning.
3.
Sygehuset skønner, at patienten har brug for hjælpemidlet i ventetiden på en sygehusbehandling. (fra forundersøgelse til behandling).
Sygehuset udlåner også når:
4.
Der er tale om apparatur, som ordineres som led i en behandling eller en fortsættelse af en behandling på sygehuset, OG hvor der er givet undervisning i brug af apparaturet på sygehuset, samt at der er en vis kontrol af anvendelse fra sygehusets side.
HUSK: Det er patienten eller pårørende der i videst muligt omfang selv skal sørge for transporten af hjælpemidlerne frem og tilbage, uanset hvor i regionen de bor.
Kommunen
Kommunen udlåner hjælpemidler
1.
Ved en varigt nedsat funktionsevne skal kommunen foretage en konkret vurdering af en ansøgning efter reglerne i serviceloven § 112.
Kriterierne for udlån efter paragraffen:
1. i væsentlig grad kan afhjælpe de varige følger af den nedsatte funktionsevne,
2. i væsentlig grad kan lette den daglige tilværelse i hjemmet eller
3. er nødvendigt for, at den pågældende kan udøve et erhverv.
2.
Når hjælpemidlet skal benyttes som led i almen genoptræning i kommunen jvf. sundhedslovens §140. Der skal være udfærdiget genoptræningsplan (GOP) i forbindelse med udskrivelse fra sygehus. Genoptræningsplanens indhold skal svare overens med foreslåede hjælpemiddel.
3.
Når det efter arbejdsmiljøloven vurderes at være nødvendigt at anvende hjælpemidler af hensyn til personalets arbejdsmiljø (f.eks. personløftere og plejesenge).
4.
Når en borger af læge er erklæret terminal, er personen omfattet af målgruppen i reglerne i serviceloven § 112.
Kommunen skal udelukkende foretage en konkret vurdering af om de øvrige betingelser i serviceloven § 112 er opfyldt. Herunder skal kommunen være opmærksom på om det ansøgte er et behandlingsredskab, der er regionens ansvar at forsyne personen med.
Borgerinformation og kontaktoplysninger
Der er udarbejdet en informationspjece, som kan udleveres til patienter. Her fremgår ligeledes kontaktoplysninger til kommuner vedr. hjælpemidler Se den her (Pdf)
Indholdsansvarlig
Annika Kromann, annika.kromann@rn.dk