Patientsikkerhed og ny rapporteringspligt
Patientsikkerhedsteamet
Utilsigtede hændelser
Når noget går galt i sundhedsvæsenet, taler man om en utilsigtet hændelse. En utilsigtet hændelse er en begivenhed, som medfører konsekvenser eller risiko for konsekvenser for patienten.
Hændelsen er utilsigtet, fordi de sundhedspersoner, der er involveret, ikke har til hensigt at skade andre.
Utilsigtede hændelser kan ske, hvis der fx er mangler i sikkerhedssystemer, problemer med teknisk udstyr og apparatur, uhensigtsmæssige forhold i tilrettelæggelse af arbejdet, misforståelser eller tab af information.
Rapporteringspligten ændres pr. 1. juli 2023
Fra 1. juli 2023 ændres rapporteringspligten for utilsigtede hændelser, så den bliver ens for hele sundhedsvæsenet. Fremover skal du som sundhedsfaglig rapportere hændelser, der
- medførte eller bidrog til alvorlige eller dødelige konsekvenser for patienten
- kunne have haft eller ville kunne få alvorlige eller dødelige konsekvenser for patienten
- ud fra en konkret vurdering kan bidrage til læring og forbedring af patientsikkerheden, selv om konsekvensen for patienten ikke er eller kunne have været alvorlig eller dødelig
Ud over den ændrede rapporteringspligt bliver der også indført en ny alvorlighedsklassifikation, hvor der som noget nyt skal angives både den faktiske og den mulige konsekvens for patienten. Denne ændring gør det muligt at arbejde mere proaktivt med patientsikkerhed.
Utilsigtede hændelser rapporteres via: Styrelsen for patientsikkerhed
Læring af de utilsigtede hændelser
Patientsikkerhed handler om at lære og forbedre arbejdsgange samt at forebygge fejl, når patienter behandles i sundhedsvæsenet. Det handler derfor om at drage læring af de utilsigtede hændelser og bidrage til implementering af sikre arbejdsgange.
Det er vigtigt at understrege, at en utilsigtet hændelse aldrig kan blive brugt i forbindelse med en klagesag, da der er tale om et ikke-sanktionerede system. Rapportøren vil altid være anonym.
For at der kan arbejdes bedst muligt med utilsigtede hændelser og patientsikkerhed generelt, er det vigtigt med en kultur, hvor der læres af både egne og andres fejl samt succeser.
Eksempel på utilsigtet hændelse fra en øre, næse- hals læge
Mørkfarvning af hud på overlæbe efter behandling for næseblod
Patienten behandles med ætsning på næseskillevæggen grundet næseblod. Da han samtidig er forkølet og har meget snot, løber en del af ætse-væsken ud på læben, hvor det mørkfarver huden. Det er en midlertidig tilstand, der ikke har fortaget sig, da hændelsen rapporteres dagen efter.
Læring og tiltag
Undgå at ætse et barn, der er forkølet og har rigeligt snot/sekretion. Hvis ikke ætsning kan udskydes, skal patienten eller dennes forældre informeres om at sørge for grundig aftørring med klud, hvis næsen løber.
Brug din regionale risikomanager
Alle regioner har regionale risikomanagere for praksissektoren, som bl.a. sørger for at sende utilsigtede hændelser ud til klinikkerne og sagsbehandle tilbagemeldingerne. Risikomanagerne har desuden som opgave at skabe overblik over problemstillingerne, understøtte løsning heraf og formidle læring.
For at risikomanagerne kan udføre arbejdet bedst muligt, er det vigtigt, at vi får tilbagemeldinger på de hændelser, som bliver sendt til jeres klinikker via e-boks. En rapporteret utilsigtet hændelse er altid set fra rapportørens synsvinkel, og det er derfor væsentligt at få beskrevet jeres vinkel på hændelsen samt hvilke tiltag, der efter jeres mening kan forebygge lignende hændelser.
Det er også vigtigt, at rapportere hændelser, der er sket i jeres egen klinik (egenrapporteringer). Rapportøren kan tilmed skrive hvilken læring, klinikken har draget af hændelsen, hvilket giver risikomanagerne en mulighed for at samle viden og læring, som kan deles med andre speciallægepraksis.
I er altid meget velkomne til at kontakte de regionale risikomanagere, hvis jeres klinik eller klynge vil have særligt fokus på patientsikkerhed, eller vi på anden måde kan hjælpe.
I kan finde kontaktoplysninger for de forskellige regioners risikomanagere via nedenstående link: