Lumbal nerverodspåvirkning
Nøglebudskaber
- Prolapspakken beskriver en indsats som strækker sig over 2 mdr. med strukturerede handlepunkter ved inklusion og efter 2, 4 og 8 uger. Der er tale om en indsats med grundig udredning og vejledning af patienten i et informeret samarbejde med den praktiserende læge.
- Desuden overvejes relevante behandlingstiltag
- Pakkeforløbet bygger i høj grad på en forudsætning om, at et koordineret samarbejde mellem kiropraktor og praktiserende læge nedsætter risikoen for uhensigtsmæssige forløb. Aktuelle retningslinjer anbefaler for disse patienter afprøvning af konservativt behandlingsforløb i mindst 2 måneder inden operation overvejes/tilbydes.
- Det strukturerede forløb bygger på gældende evidens og seneste nationale kliniske retningslinjer.
Baggrund
Pakkeforløbet er baseret på konklusionerne i Indenrigsministeriets "Retningslinjer for visitation og henvisning af degenerative lidelser i columna" samt "Kliniske retningslinjer for håndtering af lumbal nerverodspåvirkning" (DSKKB) samt ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (NKR 2016).
Symptomer ved nerverodspåvirkning og omfanget af patienter
- Pakkeforløbet omfatter patienter, som efter diagnostisk triage/stratificering vurderes at have nylig opstået nerverodspåvirkning svarende til lænden. Disse patienter klager over dominerende bensmerter, som forværres ved belastning, og hvor der ved den objektive undersøgelse påvises kliniske tegn på nerverodspåvirkning i form af reproduktion af kendt bensmerte ved nerveudspændingstest samt eventuelle relevante neurologiske udfald.
- Nylig opstået nerverodspåvirkning er i denne sammenhæng tilfælde opstået indenfor en 3 måneders periode
- For at indgå i forløbet skal patienten være begrænset i sine daglige funktioner.
Henvisning
Kiropraktorer modtager selvhenviste patienter og modtager gerne henviste patienter fra almen lægepraksis.
Udredning og behandling
Der foretages en grundig udredning ved 1. konsultation. Denne omfatter:
- Anamnese: Beskrivelse af symptomerne mht. lokalisation, varighed samt provokerende og lindrende forhold. Der spørges desuden ind til mulige tegn på påvirkning af cauda equina. Eventuel risiko for kronicitet afdækkes ved hjælp af spørgeskemaet StarT.
- Objektiv undersøgelse: Undersøgelsen omfatter som minimum nerveudstræktests, dybe sene reflekser, vurdering af muskelkræft på UE samt følesans på UE og hvis relevant rektal-undersøgelse. Desuden afdækning af eventuel centralisering/periferalisering ved gentagne bevægelser.
- Eventuel billeddiagnostik jf. Kliniske retningslinjer for billeddiagnostik.
- I tilfælde af tegn på alvorlig rygsygdom eller anden forklarende patologi visiteres patienten til egen læge.
- I tilfælde af tegn på påvirkning af cauda equina eller svær nyopstået parese (<grad 4) henvises til akut kirurgisk vurdering.
- Såfremt patienten vurderes egnet til konservativ behandling tilrettelægges en behandlingsplan i overensstemmelse med beskrivelsen for prolapsforløbet. Patienten modtager information herom.
- Der sendes epikrise til egen læge med information om inklusion i pakkeforløbet samt relevante fund.
Håndtering af patienten omfatter, efter kiropraktorens vurdering, manuel behandling herunder manipulation, retningsspecifikke øvelser, bløddelsbehandling, stabilitetstræning, vejledning, kortvarigt sengeleje eller anden aflastning m.v.
Patientens læge vurderer efter aftale behovet for medicinsk smertedækning
Det er op til kiropraktoren at vurdere hyppigheden af konsultationer imellem de fastlagte opfølgninger ved 2. uge, ved 4. uge og ved 8. uge. Konsultationerne imellem de fastlagte opfølgninger er omfattet af speciale 64.
Der gives vejledning omkring tilbagevenden til daglige funktioner og genoptagelse af arbejde. Der må forventes sygemelding til en væsentlig del af disse patienter og en hurtig tilbagevenden til arbejde vil i høj grad være afhængig af arbejdets karakter.
Koordination og samarbejde med almen praksis
Det er en forudsætning, for at patienten kan indgå i ordningen, at der sker en grundig udredning ved første konsultation samt ved de 3 opfølgende konsultationer efter 2, 4 og 8 uger eller, hvis patienten er afsluttet tidligere. Strukturen ved de opfølgende konsultationer er den samme som ved den 1. konsultation. Ved afslutning, eller senest efter 8 uger, sendes der epikrise til egen læge.
Viderevisitation af patienter til yderligere diagnostik
- Ved tegn på nerverodspåvirkning af > 4 ugers varighed kan patienten henvises til MR-scanning.
- Ved manglende effekt af behandlingen kan patienten efter konference og i samarbejde med egen læge henvises til kirurgisk vurdering
Lokale oplysninger
Telefonnummer samt lokationsnummer til akutafdelinger:
Aarhus Universitetshospital, Skadestuen Fælles AKUT afdeling
Tlf. 78 46 60 70
Lokationsnummer: 5790001993580
Hospitalsenhed Vest, Skadestuen Herning
Tlf. 78 43 22 22
Lokationsnummer: 5790001388485
Hospitalsenhed Midt, Akutafdelingen
Tlf. 78 44 66 00
Lokationsnummer: 5790002009488
Regionshospitalet Randers, Hospitalsvisitationen
Tlf. 78 42 03 30
Lokationsnummer: 5790002012785
Regionshospitalet Horsens, Akutafdelingen
Tlf. 78 42 52 15
Lokationsnummer: 5790001995034
ICPC
Der bruges følgende klassifikationskode: L86 Lænderygbesvær med udstråling
Godkendelse
Pakken er en del af overenskomsten mellem Danske Regioner og Dansk Kiropraktorforening