Spring til indhold

PKOrientering, september 2022 - Regionshospitalet Gødstrup

Dette orienteringsbrev indeholder information fra afdelingerne: Børn og Unge. Ortopædkirurgi. Gastroenterologi og Klinik for medicinsk udredning. Røntgen og Skanning. Psykiatrisk afdeling. Plastik og mammae kirurgisk afdeling, AUH. Oversigt over praksiskonsulenterne.


September 2022
 

Børn og Unge

Praksiskonsulent Jesper Krogsøe

Der opstartes nyt forskningsprojekt i børneafdelingen omkring BBD (Bladder and Bowel Dysfunction). Nedenstående blot til info, vi skal visitere som vanligt. 

På Børn og Unge Afdelingen i Gødstrup påbegynder vi medio august 2022 et nyt klinisk forskningsprojekt omkring Bladder and Bowel Dysfunction (BBD) hos børn.

Til projektet skal inkluderes ca. 100 børn fra Regionshospitalet Gødstrup, Aarhus Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital i alderen 5-15 år med BBD. Inklusionskriterier er, foruden alderen, samtidig tilstedeværelse af LUTS-symptomer i form af dagurininkontinens og/eller enuresis nocturna og obstipation. Børnene må ved inklusion gerne være i behandling med Movicol eller anden laksantia, men må ikke være velbehandlede for deres obstipation vurderet ud fra ROM IV-kriterierne. Børnene inkluderes ved deres første besøg i vores ambulatorium.

Vi vil gerne undersøge, om den nuværende behandlingsstrategi, hvor BBD-børnenes obstipation behandles, før uroterapi initieres, kan optimeres, og børnene randomiseres derfor til enten obstipationsbehandling eller obstipationsbehandling kombineret med uroterapi. Opfølgningsperioden er 3 måneder. Foruden ovenstående vil vi gerne undersøge børnenes urin-, tarm og perinealmikrobiom før og efter behandling af deres urininkontinens, ligesom børnenes psykiske trivsel og livskvalitet relateret til deres urininkontinens monitoreres før og efter behandling.

Vi forventer, at inklusion af patienter kommer til at tage 1-1,5 år, og I må derfor meget gerne i den kommende periode være opmærksomme på, at henvise BBD-børnene til vores ambulatorium, når I finder dem ude i almen praksis.

På forhånd mange tak for jeres hjælp.

Ortopædkirurgi

Praksiskonsulent Jørgen Buch

Med tanke på den meget omtale af amputationer er det vigtigt at vi i almen praksis er skarpe på visitation til sårklinikken/karkirurgisk afdeling.

Nedenstående retningslinjer kan med fordel anvendes for ikke at sinke relevant behandling af patienten.

  • Sår hvor henvisning bør stiles til karkirurgerne: Ved tegn på iskæmi med sårdannelse henvises til distal blodtryksmåling og efterfølgende karkirurgisk vurdering. Hvis ikke der er et karkirurgisk tilbud kan patienten henvises til ortopædkirurgisk klinik, Regionshospitalet Gødstrup.
  • Diabetiske sår: Egen læge må gerne henvise til distal blodtryksmåling samtidig med henvisning til sårambulatoriet.
  • Akutte inficerede sår: Inficerede sår uden mistanke om iskæmi ses subakut i sårambulatoriet hverdage i dagtiden, men henvises til skadestue i vagttid ved akut behandlingsbehov.
  • Traumebetingede sår: Visiteres afhængig sværhedsgrad af ortopædkirurgisk klinik.
  • Venøse sår: Henvises til karkirurgerne.

Alle nyhenviste patienter ses som udgangspunkt af læge sammen med sårsygeplejerske i ambulatoriet ved første konsultation. Efterfølgende konsultationer kan være ved sårsygeplejerske alene afhængig af den lægelige vurdering.

Se dette link: Sårambulatoriet på Regionshospitalet Gødstrup

Gastroenterologi og Klinik for medicinsk udredning

Praksiskonsulent Anette Byskov

Leversteatose

Leversteatose eller Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD)/Non-Alcoholic Steato-Hepatitis (NASH).

Vi beder om, at der forinden foreligger svar på ultralydskanning af leveren, BMI, eventuelt forsøg på vægttab og alkoholanamnese.

Anbefaling for steatose og NAFLD/NASH i almen praksis:
Ved vurdering af pt. med isoleret ALAT-forhøjelse og/eller billeddiagnostisk påvist leversteatose, hvor man mistænker NAFLD og NASH, drejer det sig i første omgang om at udelukke anden årsag til ALAT-forhøjelse og/eller fedtlever, specielt alkohol.

Ved fortsat mistanke om NAFLD, kan FIB4 anvendes til at vurdere, om patienten skal ses på sygehus. FIB4 er en sammensat biokemisk score, der kan bestilles i hele Region Midt som en samlet score via WebReq (Pt—Lever fibrose (FIB-4)).

  • FIB4 <1.45: Livstilsintervention (kost og motion) anbefales. Risikoen for fibrose er meget lav, og patienten kan kontrolleres i almen praksis, hvor FIB4 kan gentages efter 12 mdr.
  • FIB4 >1,45: Livsstilsintervention anbefales. Hvis værdier fortsat er forhøjet efter 6-12mdr, bør patienten henvises til specialafdeling.
  • FIB4 ≥2,67: Patienten bør henvises til intern medicinsk specialafdeling med gastroenterologisk funktion, da det giver mistanke om svær fibrose

Temadag på Medicinsk afdeling

Den planlagte temadag på Medicinsk afdeling tirsdag den 13. september 2022 må desværre aflyses på grund af for få tilmeldinger. Der vil senere blive udmeldt en ny dato.

Røntgen afdelingen

Praksiskonsulent Claus Rækby Larsen

Husk at ventetiden i Lemvig, Ringkøbing og Tarm ofte er kortere. Her tages kun “knogle røntgen” og patienterne skal være selvhjulpne.

Psykiatrisk afdeling

Praksiskonsulent Kate Klostergaard

Enhed for Unge med Depression oplever at få færre henvisninger på de 18-24 årige med moderat depression, som kan henvises efter de har været ved privat praktiserende psykiater i Vest - se dette link: https://www.sundhed.dk/content/cms/81/115181_beskrivelse-af-enhed-for-unge-med-depression-til-elog-hat-red-211221.pdf

Plastik og mammae kirurgisk afdeling, AUH

Praksiskonsulent Line Staehelin, Aarhus Universitetshospital

Generelt skal der være et BMI under 25 samt at man er rygeabstinent i minimum 4 uger som udgangspunkt for elektiv kirurgi. Husk derfor at notere rygestatus og BMI på alle henvisninger.

Patienter med gynækomasti
Der henvises til udredning via lægehåndbogen: Gynækomasti

Såfremt der overvejes at henvise til plastik kirurgisk afdeling skal formålet være operation. Såfremt man henviser patienter med henblik på operation, skal man være opmærksom på følgende:

  • Patienter, der henvises til operation, bør være normalvægtige (BMI ikke væsentligt over 25). Som hovedregel behandles patienter med bilateral gynækomasti kun ved Tanner grad 4-5, det vil sige kvindelignende bryst synligt gennem tøjet.

Henvisninger af massivt vægttabs patienter ( MWL patienter ) og abdomen pendens
Abdomen: Der skal være et overhæng af hud på > 5 cm. Det vil sige en hudfold der måler 5cm (hud mod hud). Ellers er opgaven for egen betaling i kosmetisk regi. Dertil BMI < 25.

Brug Praksiskonsulenterne

Hvis du synes der er ting der ikke fungerer optimalt i forhold til samarbejdet med Hospitalsenheden Vest, så tøv ikke med at kontakte praksiskonsulenterne. Vi er til for dig.

Praksiskoordinator

Jørgen Buch Hagelskjær
Stationsvej 35, 4.
7500 Holstebro

E-mail: joergen@dadlnet.dk

Hospitalspraksiskonsulenter

Jesper Krogsøe
jespuk@webspeed.dk

Bredgade 67,1. th.
7600 Struer

Børn og Unge
Kvindesygdomme og Fødsler

Kate Meedom Klostergaard
kato@dadlnet.dk

Nørregade 10, 1.sal.
7400 Herning

Ernæringsenheden
Neurologi
Onkologisk afd.,
Palliativt Team

Jørgen Buch Hagelskjær
joergen@dadlnet.dk

Stationsvej 35, 4.
7500 Holstebro

Ortopædkirurgisk afd.,
Anæstesiologisk afd.,
Præhospitalet

Henning Tved
henning.tved@gmail.com

Bredgade 67, 1.
7600 Struer

Klinisk Biokemisk afd.

Claus Rækby Larsen
raekby@dadlnet.dk

Sct. Jørgens Gade 17
7500 Holstebro

Røntgenafdelingen,
Nuclearmedicinsk afd.

Anne Marie Rask
annemrask@gmail.com

Bredgade 29-33
7400 Herning

Kirurgisk afd.,
Urinvejskirurgisk afd.

Malene Lindvig
mlindvig2@gmail.com

Thrigesvej 11 B
7430 Ikast

Akutafdelingen
Hjertesygedomme

Dorte Hougaard Navntoft
dortenavntoft@dadlnet.dk

Stationsvej 35, 4.
7500 Holstebro

Klinisk Socialmedicin & Rehabilitering

Pernille Damsted
pernille.damsted@gmail.com

Strandparken 5
6950 Ringkøbing

Øre-næse-halsafdelingen
Øjenafdelingen
Arbejdsmedicin

Anette Byskov-Nielsen
d001401@dadlnet.dk

Rådhusstræde 3, st.
7500 Holstebro

Medicinsk afdeling

_____________________________________________________________

Jørgen Buch, Praksiskoordinator

Sendt til praktiserende læger i Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern, Struer og Lemvig kommuner