Spring til indhold

Ansættelse af speciallæge i psykiatri som konsulent for de alm. praktiserende læger i Struer Kommune

Regionsrådet i Region Midtjylland afsat 300.000 kr. til et pilotprojekt med tilknytning af en konsulent med speciale i psykiatri foreløbigt for perioden 1. maj 2023 til 30. april 2024

Med henblik på at styrke indsatsen i Almen Praksis har Regionsrådet i Region Midtjylland afsat 300.000 kr. til et pilotprojekt med tilknytning af en konsulent med speciale i psykiatri foreløbigt for perioden 1. maj 2023 til 30. april 2024.

Arbejdsopgaver for konsulent:

  • Tidlig indsats til voksne med belastning og begyndende psykiatrisk sygdom
    • Psykiateren medvirker til hurtig diagnosticering og iværksættelse af relevant indledende behandling, samtaler eller medicin
  • Diagnosticering og opstart af antidepressiv medicin til unge 18-25 år
    • Unge voksne har øget risiko for bivirkning i form af flere selvmordstanker ved opstart af antidepressiv medicin. Derfor må dette kun ordineres efter den unge er set af speciallæge i psykiatri. Det indebærer ofte at pt. ses til en enkelt samtale og psykiateren anbefaler medicin og depression, som ege læge så må ordinere og følge op.
  • I forbindelse med henvisning til Regionspsykiatri understøttes at krav til indledende behandling er opfyldt
    • Inden lægen henviser til psykiatrien er der mulighed for at konferere med konsulenten om det vurderes at pt. er målgruppen, om der er afprøvet tilstrækkelig indledende behandling og om der er de tilstrækkelig og relevante oplysninger i henvisning
  • Opfølgning af patienter efter udskrivelse fra regionspsykiatri
    • Når der i Struer Lægecenter modtages udskrivningsbrev fra regionspsykiatrien, ses disse af konsulenten som indkalder pt. til en enkelt samtale med henblik på at aftale opfølgning. Herunder aftale konkret om hvornår der næste gang skal ses på fortsat medicinering og evt. blodprøver mm. For øvrige praksis er det nødvendigt med en henvisning via lægekorrespondance eller tlf. som for øvrige kontakter.
  • Sparring med de praktiserende læger og uddannelseslægerne
    • Lægerne og uddannelseslægerne har mulighed for sparring med speciallæge, uddannelseslægerne kan evt. have patientsamtaler sammen med speciallægen. Aftales pr. tlf. eller lægekorrespondance.
  • Gennemgang af patientjournal for pt. der får psykiatrimedicin
    • Mulighed for at gennemgå liste over patienter i klinikken som får udskrevet psykiatrisk medicin, og vurdere om nogle bør indkaldes til opfølgning, og evt. justering af behandlingen. Herunder ikke mindst gruppen af demente på plejehjem som får antipsykotika.
Henvisning foregår via lægekorrespondance til Struer Lægecenter mrk. Psykiater, med oplysning om, hvorledes patienten kan kontaktes med henblik på evt. tid. Korrespondancen bliver herefter lagt til psykiater, der vurderer, hvilke tiltag der kan være aktuelle. 

I forbindelse med, at speciallægen i psykiatri skal have kontakt med en patient, skal der foreligge et samtykke, mundtligt vil være ok. Region Midtjylland ønsker en evaluering ved projektets udløb. Derfor er der til brug for evalueringen behov for skriftligt samtykke i forhold til en gruppe af patienterne. 
 
Der udsendes samtykkeerklæringer til alle praksis i Struer Kommune i uge 16. Her vil der blive præciseret, hvilke grupper patienter, der bedes indhentet skriftligt samtykke for.
 
 
Samtykkeerklæring til patient

Der er desuden telefontid hver tirsdag og torsdag 12.30 – 13.30 på telefon 4412 3917

Ordningen er godkendt til foreløbig i 1 år, hvorefter der foretages en evaluering. 

Orienteringsmøde:  tirsdag den 16. maj 2023, kl. 16.30

Almen praksis opfordres til at bruge speciallægekonsulenten til de nævnte patientgrupper.

_____________________________________________________________

Tommy Stoltz, Praktiserende læge, Struer Lægecenter
Steen Vestergaard-Madsen, Chefkonsulent, Kvalitet og Lægemidler, Region Midtjylland
 
Sendt til praktiserende læger i Struer Kommune