Spring til indhold

PKOrientering, marts 2021 - Hospitalsenhed Midt

Dette orienteringsbrev indeholder information bl.a. fra afdelingerne: Medicinsk Afdeling, RH-Silkeborg. Medicinsk Afdeling, RH-Viborg. Hammel Neurocenter. Røntgen og Skanning, RH-Silkeborg. Fysiologi, RH-Viborg. Center for Planlagt Kirurgi. FMK. Brug Praksiskonsulenterne

Marts 2021

 

Kære kollega

Hermed forårets udgave af PKOrientering.

Selv om de fleste nyheder fortsat handler om COVID-19, vacciner, og podninger, sker der dog fortsat en hel del andet, som du kan læse om her.

Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Silkeborg

Praksiskonsulent Estrid Muff Aagaard

Medicinsk Afdeling har tilpasset retningslinjerne omkring perifer artrit hos voksne til Region Midtjyllands nye regionsdækkende forløbsbeskrivelse, der kan ses på praksis.dk.

Alle reumatologiske enheder i Region Midtjylland tilbyder dagligt telefonisk sparring kl. 08.00 - 15.00.  

Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Viborg

Praksiskonsulent Poul Oluf Olesen

Husk lungefunktionsundersøgelse før henvisning
Afdelingen modtager jævnligt henvisninger fra praktiserende læge, hvor det anføres, at der grundet COVID-19, ikke er lavet en lungefunktionsundersøgelse. Afdelingen anbefaler, at man finder en sikker måde at genoptage disse undersøgelser, da de forventer at patienter der henvises, har fået foretaget undersøgelsen inden henvisningen.

Åndenød efter COVID-19
Hvis patienter med verificeret COVID-19 infektion, har monosymptomatisk vedvarende åndenød efter 3 måneder, kan de henvises til Klinik for Lungesygdomme.  Andre patienter med mistanke om senfølger til COVID-19, kan henvises til ”Senfølgeklinikken”, der ligger i regi af Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Den nødvendige samtale
Det vil være en stor hjælp for afdelingen, hvis der er taget stilling til, hvorvidt skal ske genoplivningsforsøg ved hjertestop, for udvalgte patienter og specielt plejehjemsbeboere. Hvis der er taget stilling til dette, må det meget gerne oplyses, når patienten meldes til hospitalsvisitationen. Visitationssygeplejerskerne vil også begynde at spørge til, om der er taget stilling. Det er naturligvis ikke et krav, at der er taget stilling.

Brug specialisterne
Praktiserende læger er som altid meget velkomne til at kontakte afdelingens speciallæger telefonisk eller via korrespondance for råd og vejledning.

Hammel Neurocenter

Praksiskonsulent Estrid Muff Aagaard

Et nyt Hjernerystelsesprojekt går i gang til april 2021. Det er et forskningsprojekt for at udvikle, gennemføre og teste et nyt interventionsprogram på voksne, der har fået en hjernerystelse. Fra den 1. april 2021 vil patienter i alderen 18-60 år, der har været på én af skadestuerne i Region Midtjylland, få tilsendt et spørgeskema fra Forskningsenheden, ca. to måneder efter traumet. Hvis man fortsat har symptomer, som påvirker hverdagen og besvarer spørgeskemaet, vil man blive inviteret til en vurdering i ambulatoriet og eventuelt få tilbudt behandling. Hvis man ikke har været på skadestuen, men har slået sit hoved den 1. februar 2021 og frem, kan man kontakte sin praktiserende læge, tidligst 2 måneder og senest 4 måneder efter traumet, for at blive henvist til projektet. Konkrete henvisnings retningslinjer afventes.

Røntgen og Skanning, Regionshospitalet Silkeborg

Praksiskonsulent Estrid Muff Aagaard

Udeblivelser
Generelt er der mange udeblivelser. Mind din patient om vigtighed i at melde afbud, hvis tiden ikke passer dem.

Billeddiagnostiske undersøgelser af thorax
For at forbedre kvaliteten i undersøgelser af thorax relaterede symptomer, kan det være hensigtsmæssigt om man indtænker svar på nedenstående i henvisning af patienter til udredning.

Man arbejder på regionsniveau med en fælles tilgang til vejledning, men ind til da, kan dette skema være til inspiration:

Emne Hjælpetekst
Rygning Aktiv/tidligere/aldrig ryger. Hvis aktiv/tidligere ryger, endvidere antal pakkeår og hvor mange år siden rygestop.
Symptomer Blodigt opspyt (hæmoptyse). Åndenød eller evt. faldende lungefunktion uden oplagt forklaring? Hoste inkl. tidsperspektiv. Evt. Hæshed? Recidiverende infektioner?
Ekspositioner Især asbest eller tidl. stråleterapi.
Tidl./aktuelle lungesygdomme eller maligne sygdomme Kort beskrivelse af behandling.
Evt. øvrige symptomer på lungekræft Brystsmerter, skuldersmerter, pleural ansamling etc.
Almensymptomer Træthed, vægttab, vedvarende skæve blodprøver.

Okkult cancerudredning
Blot en påmindelse om den nye og lettere tilgang til okkult cancerudredning. 
Patienten henvises via almindelig røntgenhenvisning hvor man anfører relevant anamnese, rygestatus, status for blodprøvetagning og eventuelt behov for tolk. Et opdateret telefonnummer er vigtigt, da patienten kontaktes telefonisk for en undersøgelsestid.
https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/information-til-praksis/midtjylland/almen-praksis/patientforloeb/forloebsbeskrivelser/a-alment-og-uspecificeret/alvorlig-sygdom-kraeft-silkeborg/ 

Henvisning til MR-skanning
De patienter, der oplyser de har klaustrofobi og ikke tænker at de kan ligge i en MR-skanner, tilbydes en 3 trins løsning som almen praksis kan henvise til.

Først inviteres patienten til at se en MR-skanner, dernæst kan aftales undersøgelse med beroligende medicin (som almen praksis udskriver) og hvis indikationen er stærk, da undersøgelse i GA.

HUSK metalskema for patienter henvist til MR-skanning.

Patienter med mistanke om columna fraktur skal undersøges i Viborg
Ved fald eller anden mistanke om columna fraktur skal patienten visiteres til Røntgen og Skanning i Viborg. Et eventuelt ustabilt brud, kan ikke håndteres rent praktisk på Røntgen og Skanning i Silkeborg.

Mange (unødige?) undersøgelser
Enkelte patienter får foretaget mange undersøgelser med tætte mellemrum, eksempelvis i forbindelse med rygudredning – ofte bestilt af forskellige parter, almen praksis og ambulatorier. Er man i tvivl om behovet for ny undersøgelse af et konkret symptom, er man velkommen til at skrive en korrespondance til Røntgen og Skanning og de vil være behjælpelige med svar og plan.

Knæundersøgelse for patienter 50+
HUSK ny tilgang til knæudredning obs. menisk/ledbåndsskade: 
For patienter der er fyldt 50 år => røntgen undersøgelse initialt og IKKE MR-skanning.  
www.sundhed.dk/content/cms/51/76551_visitationsregler-for-mr-skanning-af-knaeled.pdf 

Mangel på røntgenlæger
Desværre er afdelingen i en situation med mangel på røntgenlæger. Man er nødsaget til at bruge eksterne røntgenlæger. De eksterne kolleger kan ikke booke ind til eventuelle nye undersøgelser, som de tænker kunne være relevante. Det giver desværre nogen ekstraopgaver for almen praksis med at gennemgå undersøgelsessvar og eventuelt henvise til yderligere undersøgelser. Det vil forhåbentlig dreje sig om en kortere overgang og man beder om forståelse fra afdelingens side.

Fysiologi, Regionshospitalet Viborg

Praksiskonsulent Poul Oluf Olesen

Fysiologisk Klinik får af og til henvisninger på nerveledningsundersøgelser, hvilket klinikken ikke udfører. Henvisninger til nerveledningsundersøgelser skal i stedet for sendes til Neurofysiologisk Klinik, Regionshospitalet Viborg.

Center for Planlagt Kirurgi, Regionshospitalet Silkeborg

Praksiskonsulent Estrid Muff Aagaard  

Behandlingen for "kuskefingre" på grundledsniveau kører fortsat og der planlægges et Ph.d.-projekt, hvor flere centre, såvel nationale som internationale, deltager.

FMK som altid...

Som altid en venlig påmindelse om at opdatere FMK ved alle elektive henvisninger.

Her er praksiskonsulenterne, brug os!

Hvis du synes der er ting der ikke fungerer optimalt i forhold til samarbejdet med Hospitalsenhed Midt, så suk ikke, men kontakt i stedet praksiskonsulenterne. Vi er til for dig.

Praksiskoordinator

Poul Oluf Olesen
Vestergade 22
8850 Bjerringbro

E-mail: poo@dadlnet.dk

Hospitalspraksiskonsulenter


Jonas Hald
jonashald@dadlnet.dk

Ll. Sct. Peder Stræde 8, 1.
8800 Viborg

Røntgen og Scanning
Neurologi

Mikkel Møller Larsen
mikkelml@dadlnet.dk

Vestergade 22
8850 Bjerringbro

Børn og Unge

Klara Bjerrum
klaratb@yahoo.dk

Ll. Sct. Peder Stræde 8, 1.
8800 Viborg

Kvindesygdomme og Fødsler

Poul Oluf Olesen
poo@dadlnet.dk

Vestergade 22
8850 Bjerringbro

Medicinsk afd.,
Hjertesygdomme
Fysiologi

Hanne Toft Væsel
htv@dadlnet.dk

J.C. Stillings Vej 23
7800 Skive

Akutafdelingen

Charlotte Eithz
klinik@eithz-vaesel.dk

J.C. Stillings Vej 23
7800 Skive

Blodprøver og Biokemi
Patologi


Eric Døssing Mønning
ericdoessingmoenning@gmail.com

Stadion Allé 1, 2.
8800 Viborg

Kirurgi
Ortopædkirurgi


Estrid Muff Aagaard
estridmuff@gmail.com

Søndergade 4
8600 Silkeborg

Diagnostisk Center
Center for Planlagt Kirurgi
Hammel Neurocenter

_____________________________________________________________

Poul Oluf Olesen, Praksiskoordinator

Sendt til praktiserende læger i Viborg, Skive og Silkeborg kommuner