Spring til indhold

PKOrientering, juni 2022 - Hospitalsenhed Midt

Dette orienteringsbrev indeholder information bl.a. fra Kvindesygdomme og Fødsler. Medicinsk Afdeling. Karkirurgi. Diagnostisk Center. FMK. Brug Praksiskonsulenterne

Juni 2022

 

Kære kollega

Hermed sommerudgaven af PKOrientering. Her er lidt blandede oplysninger fra forskellige afdelinger. Praksiskonsulenterne ønsker alle gode kolleger en god sommer.

Kvindesygdomme og Fødsler, Regionshospitalet Viborg

Praksiskonsulent Klara Bjerrum

Sterilisation: Kvinder der henvises til sterilisation, skal have BMI < 35. Alle patienter med BMI over 35 anbefales at vælge en anden præventionsmetode end sterilisation pga. den større risiko både ved kirurgi og narkose. Afdelingen har lige haft en patient med BMI på 39, hvor der var vanskeligheder med bedøvelsen.

Bækkensmerter: Afdelingen har ikke mulighed for at tilbyde hjælpemidler/fysioterapi ved bækkengener i graviditeten (Afdelingen får fortsat en del henvisninger).

Opdateret FMK: Det er fortsat et stort ønske at praksis opdaterer FMK inden man indsender svangrepapirerne og noterer om man planlægger at lave OGTT ud fra screeningskriterierne.

Hyperemisis, Kvalmeklinikken eksisterer ikke længere, men afdelingen henviser gerne til E-dok med både vejledning, patientpjece og gode råd, ellers ses patienterne på "reservelægesporene." Egen læge kan eventuelt selv tjekke blodprøver og starte væskebehandling via kommunens Akutteam.

Husk klamydiapodning ved henvisning til ab. prov.

OGTT: Hvis egen læge ikke selv kan udføre sukkerbelastning på gravide, skal der i stedet bestilles tid på Blodprøver og Biokemi og følges op på svarene. Der henvises, hvis der er forhøjet værdi og GDM.

Husk venligst doubeltest ved gravide før henvisning til 1. trimester UL.

Beta-HCG er en ting, Beta-HCG ved doubletest en anden. De 2 ting kan ikke sammenlignes. Afdelingen har desværre haft patienter som troede de havde aborteret, men som blot har fået forkert oplysning vedrørende tolkning af HCG-svarene.

Husk at der er satellitfunktion i Silkeborg, både til UL, gynækologi og jordemoder.

Vigtigt i forhold til visitationen, at svangrehenvisningerne indeholder oplysning om eventuel tidligere psykiske udfordringer og nuværende medicinforbrug.

Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Viborg

Praksiskonsulent Poul Oluf Olesen

Lungeklinikken er presset. Aktuelt er der kun 2 ud af de normerede 6 speciallæger i funktion. Derfor vil ventetiden for nyhenviste patienter og kontroller helt sikkert stige, bortset fra udredning af mistænkt lungekræft, TB og meget alvorlige lungesygdomme. Lungeklinikken anbefaler, at der i videst muligt omfang anvendes korrespondancebreve eller lungetelefonen, gerne om eftermiddagen. Der kan også i nogle tilfælde blive tale om rådgivning i forbindelse henvisninger frem for, at patienten sættes på venteliste.

Flytning: Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme og Klinik for Ernæring er flyttet fra Søndersøparken til nye lokaler på etage 11 i hovedbygningen på RH-Viborg. Patienterne orienteres ved indkaldelse.

Karkirurgi, Regionshospitalet Viborg

Praksiskonsulent Eric Døssing Mønning

Afdelingen har en formodning om, at flere patienter kan have gavn af at blive henvist til vurdering af dårligt blodomløb i benene. Herunder står kriterierne for hvem der bør henvises.

Kritisk iskæmi, hvilesmerter eller sår: Patienter med hvilesmerter eller arterielle sår har en betydelig risiko for at miste benet, hvis gennemblødningen ikke bedres, og de fleste patienter har desuden invaliderende smerter. Disse patienter bør straks henvises - eventuelt telefonisk, for at fremme ekspeditionen.

Funktionssmerter, claudicatio: Patienter med claudicatio, som i væsentlig grad begrænser patientens liv, kan henvises efter at der er foretaget: 1) Distal blodtryksmåling enten i praksis eller via Fysiologisk Klinik, RH-Viborg, 2) Initieret medicinsk profylaktisk behandling med thrombocythæmmer og statin samt 3) Efter at patienten har været henvist til superviseret træning uden effekt.

Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg

Praksiskonsulent Estrid Muff Aagaard

Røntgenafdelingen beklager, at praksis midlertidigt modtager mange beskeder om 'ombooking' til henviste undersøgelser. Dette beror på implementering af nyt et IT-system. Der kan ikke flyttes henvisninger direkte over fra det gamle system - derfor skal de formelt ombookes og systemet melder dette tilbage til henviser.

Efter sommerferien vil afdelingen blive mere skarp på henvisninger til MR-skanning af ryggen. Der er sket en meget stor stigning i antal af disse henvisninger. Afdelingen opfordrer til, at der henvises i tråd med de nationale henvisningskriterier.

Klinik for Gigt- og Bindevævssygdomme: Den tidligere funktion 'open acess' ved mistanke om leddegigt bortfalder. Praksis skal nu fremover blot henvise med en god beskrivelse af ønske for udredning, så selekterer reumatologerne selv patienterne til de rette tilbud.

Klinikken arbejder med en revideret oversigt over udredningstilbuddene generelt. Mere om dette senere.

FMK som altid…

Som altid en venlig påmindelse om at opdatere FMK ved alle elektive henvisninger.

Praksiskonsulenterne - Brug os!

Hvis du synes der er ting, der ikke fungerer optimalt i forhold til samarbejdet med Hospitalsenhed Midt, så suk ikke, men kontakt i stedet praksiskonsulenterne.

Praksiskoordinator

Poul Oluf Olesen
Vestergade 22
8850 Bjerringbro

E-mail: poo@dadlnet.dk

Hospitalspraksiskonsulenter


Jonas Hald
jonashald@dadlnet.dk

Ll. Sct. Peder Stræde 8, 1.
8800 Viborg

Røntgen og Scanning
Neurologi

Mikkel Møller Larsen
mikkelml@dadlnet.dk

Vestergade 22
8850 Bjerringbro

Børn og Unge

Klara Bjerrum
klaratb@yahoo.dk

Ll. Sct. Peder Stræde 8, 1.
8800 Viborg

Kvindesygdomme og Fødsler

Poul Oluf Olesen
poo@dadlnet.dk

Vestergade 22
8850 Bjerringbro

Medicinsk afd.,
Hjertesygdomme
Fysiologi

Hanne Toft Væsel
htv@dadlnet.dk

J.C. Stillings Vej 23
7800 Skive

Akutafdelingen

Charlotte Eithz
klinik@eithz-vaesel.dk

J.C. Stillings Vej 23
7800 Skive

Blodprøver og Biokemi
Patologi


Eric Døssing Mønning
ericdoessingmoenning@gmail.com

Stadion Allé 1, 2.
8800 Viborg

Kirurgi
Ortopædkirurgi


Estrid Muff Aagaard
estridmuff@gmail.com

Søndergade 4
8600 Silkeborg

Diagnostisk Center
Center for Planlagt Kirurgi
Hammel Neurocenter

_____________________________________________________________

Poul Oluf Olesen, Praksiskoordinator

Sendt til praktiserende læger i Viborg, Skive og Silkeborg kommuner