Spring til indhold

Ny procedure for behandling og henvisning af udvalgte ortopædkirurgiske fodlidelser

Ortopædkirurgisk Klinik, Regionshospitalet Viborg indføre en ny procedure for patienter med udvalgte ortopædkirurgiske fodlidelser

Ortopædkirurgisk Klinik vil snarligt indføre en ny procedure for patienter med udvalgte ortopædkirurgiske fodlidelser. Det drejer sig om fodlidelser, der yderst sjældent skal opereres. Hensigten er at hjælpe patienten hurtigst muligt i gang med relevant træning i stedet for at skulle vente op til flere måneder, inden dette kan effektueres i Ortopædkirurgisk klinik.

Links eller udskrift af nedenstående patientvejledninger kan udleveres til patienterne ved det første besøg i praksis. Hermed er patienten oplyst om tilstanden og behandlingen kan startes umiddelbart. Patientvejledningerne er tænkt som information til både patienterne og praktiserende læger. En eventuel henvisning til ortopædkirurgisk vurdering bør så afvente effekten af den foreslåede behandling i ca. tre måneder og eventuelt samtidigt forsøg på vægttab, hvis relevant.

Hvis der ikke er mærkbar effekt af den foreslåede behandling efter de tre måneder, kan patienten henvises og vil blive set i Ortopædkirurgisk Klinik.

Hvis en henvisning sendes til Ortopædkirurgisk Klinik og henvisningen ikke tydeligt giver indtryk af forsøg med genoptræning via øvelser, fysioterapi eller anden behandling, vil Ortopædkirurgisk Klinik sende et brev og en vejledning til patienten omkring relevant træning og information til henvisende praktiserende læge om at patienten har fået brev med opfordring til træning (se links til vejledningerne herunder).

Patienten oplyses i brevet om, at de har et åbent forløb på Ortopædkirurgisk Klinik i 4 måneder. Patienten kan selv henvende sig til afdelingen, hvis der er udført relevant træning med manglende effekt. Patienten behøver således ikke en ny henvisning fra praktiserende læge.

Henvisninger til Ortopædkirurgisk Klinik vil naturligvis ikke blive erstattet med dette tilbud, såfremt det fremgår af henvisningen, at konservativ behandling er forsøgt eller hvis den praktiserende læge er i tvivl om diagnosen. Henvisning til fysioterapeut og hjælp til vægttab skal fortsat varetages i almen praksis, hvis det er relevant.

Behandling af nedsunken forfod www.ortofod9.hemidt.dk
Behandling af hælspore www.ortofod10.hemidt.dk
Blød børneplatfod www.ortofod11.hemidt.dk
Behandling af achillessenetendinit/achillessenetendinose www.ortofod13.hemidt.dk
Behandling af knudedannelse i hulfodssenen www.ortofod14.hemidt.dk
Behandling af erhvervet platfod www.ortofod15.hemidt.dk
Behandling af ankelforstuvning www.ortofod16.hemidt.dk

Ortopædkirurgisk Afdeling vil i det kommende år lave en undervisningsseance med gennemgang af teorien bag behandlingerne. Desuden vil afdelingen tilbyde undervisning i blokadebehandling herunder behandling af springfinger, når COVID situationen tillader dette.

_____________________________________________________________

Eric Døssing Mønning, Praksiskonsulent
Poul Oluf Olesen, Praksiskoordinator