Spring til indhold

PKOrientering nr. 3, juni 2019 - Hospitalsenheden Horsens

Dette nyhedsbrev indeholder information om: Akutafdelingen/hospitalsvisitationen. Pleura- eller ascitesdrænage. Blodprøver og Biokemi - Mobiltjenesten. Ortopædkirurgisk afdeling. Røntgen og Skanning. Kontakt til konsulenterne

Nr. 3, juni 2019 
 

 

Akutafdelingen/Hospitalsvisitationen

Hospitalsvisitationen er opnormeret med henblik på, at sikre bedst mulig visitation og dermed bedste behandling af vore fælles patienter.

Hospitalsvisitationen er behjælpelig med vejledning, og kan også sætte henvisende læge direkte i kontakt med relevante specialister ved tvivlsspørgsmål. I løbet af 2019 etablerer vi konferencekald så fælles beslutninger mellem speciallæge i almen medicin og relevante specialist på hospitalet deles direkte med hospitalsvisitator, for at minimere antallet af opkald for de praktiserende læger.

Samtidig udvikler vi nye behandlingstilbud til patienterne i akutafdelingen – hvorfor her lidt information om nye tiltag samt reminder om skadevisitation:

Visitation af skader:

Akutte skader - det vil sige skader <48 timer

  • I akutaftalen fra 2012 blev det aftalt at almen praksis visiterer alle skader der ikke visiteres via 112; samtidig aftalt at almen praksis færdigbehandler mindre skader der ikke kræver hospitalsdiagnostik eller behandling.
     
  • Svære skader /almen påvirkning der transporteres med ambulance til akutafdelingen meldes telefonisk til hospitalsvisitationen og der sendes samtidig elektronisk henvisning.
     
  • Selvhjulpne patienter uden almen påvirkning - send elektronisk henvisning til akutafdelingen. Kun behov for telefonisk kontakt til hospitalsvisitationen hvis tvivl om visitation eller hvis det vurderes at patienten med fordel kan ses samme eller næste dag i subakut tid ortopædkirurgisk ambulatorium.
     
  • Ved henvisning af skader med mistanke om fractur da henvises direkte til røntgenafdelingen (elektronisk henvisning – marker akut ved afsendelse).
    Hvis ikke andre komplicerende faktorer eller usikkerhed om behandlingen (fx løshed i knæ, tabatiereømhed, fingerskader etc) der fordrer vurdering ved negativt røntgenfund, da skal patienten ikke henvises til vurdering i akutafdelingen efter røntgenundersøgelsen. Røntgenafdelingen beskriver billeder umiddelbart og ved negativt fund afsluttes direkte fra røntgenafdelingen – videre kontakt egen læge.
     
  • Ældre skader uden fracturmistanke skal henvises til vurdering på ortopædkirurgisk ambulatorium – evt subakut tid via hospitalsvisitationen eller marker behov for subakut tid i henvisning.
     

Ældre skader – det vil sige skader >48 timer

  • Akutafdelingen oplever, at en del ældre skader visiteres direkte til skadestuen på samme vis som akutte skader. Dette er ikke altid hensigtsmæssigt og medvirker til lange ventetider til behandling af akutte skader.
     
  • Ved visitation af ældre skader skal hospitalsvisitationen kontaktes telefonisk og her aftales hvorledes patienten bedst ses - ofte subakut i relevant ambulatoriespor. Herefter elektronisk henvisning til relevante afdeling.
          

Pleura- eller ascitesdrænage

Afdelingen ønsker at give det rigtige tilbud til disse patienter første gang der etableres kontakt med hospitalet.

  • Hvis patienten er akut påvirket indlægges i akutafdelingen.
  • Tapningsbehov med kendt årsag. Kontakt hospitalsvisitationen med henblik på aftale om tapning evt. i daghospital næste dag. Her aftales evt. blodprøver og billeddiagnostik forinden ligesom forholdsregler i forbindelse med evt blodfortyndende behandling afklares.
  • Hvis patienten vurderes at have et tapningsbehov, men årsagen ikke er kendt, visiteres direkte til subakut tid til udredning i medicinsk ambulatorium via hospitalsvisitationen.
     

Blodprøver og Biokemi

Mobiltjenesten
I sommerferieperioden uge 28 - 32, vil der være reduceret bemanding på Blodprøver og Biokemi, herunder reduceret kørsel for mobiltjenesten. Overvej derfor om prøver kan vente til efter sommerferieperioden.
 

Ortopædkirurgisk afdeling

Følge hjemfunktion
Ortopædkirurgien er på grund af personaleændringer nød til at justerer Følgehjem teamets fremmøde og opgaver for en periode. Det vil sige i sommerperioden frem til den 19. august 2019 vil der ikke være samme opfølgning som nu.

Ortopædkirurgisk afdeling kan som altid kontaktes ved problemer.

Kommunens hjemmesygeplejersker er orienteret om de forbigående problemer.
     

Kun en problemstilling pr henvisning
Hvis en patient henvises med problemer svarende til flere regioner på en gang (fx knæ og fødder) og problemerne ikke vurderes at have sammenhæng, da vil det være hensigtsmæssigt med 2 henvisninger.
 

Røntgen og Skanning

Afdelingen ændrer til den relevante undersøgelse
Ved henvisning af patient hvor Røntgenafdelingen vurderer at en anden undersøgelse er mere relevant end den ønskede, da ændrer røntgenafdelingen til den relevante undersøgelse, fx patient henvist til en ultralydsundersøgelse - men hvis røntgen mener, at det efterspurgte bedre fremstilles med CT, kan afdelingen ændre til dette uden først at afvise og bede os henvise til en ny undersøgelse.

Vi vil ikke få anden besked om denne ændring end den efterfølgende epikrise.

Det kan være relevant at sige til patienten at han/hun er henvist til undersøgelse af givet problem – men røntgenafdelingen finder den bedste undersøgelse til at undersøge problemet – det vil sige, undlad at sige at patienten er henvist til specifik undersøgelse der hvor der kan være flere muligheder.

Hvis en undersøgelse ændres til MR skanning skal der laves et metalskema. Radiografen vil da ringe til patienten og få udfyldt skemaet - men har patienten spørgsmål omkring forløbet, opfordres patienten til at kontakte egen læge, da det er os, der er kender patient og forløb.
 

Praksiskonsulenter
Koordinator og palliativt tema Bruno Melgaard Jensen
bmj@dadlnet.dk
Torval Køhlsvej 29
8300 Odder
Medicinsk afdeling Peter Raun
Raun@gefiberpost.dk
Godsbanegade 1, 5.
8700 Horsens
Akutafdeling Mette Pavlik
jp.mp@mail.dk
J. Chr. Juliussensvej 5
8700 Horsens
Kvindesygdomme og Fødsler samt
Blodprøver og Biokemi
Merete Astrup
merete-astrup@hotmail.com
Torval Køhlsvej 29
8300 Odder
Organkirurgisk afdeling
og ortopædkirurgisk afdeling
Ole Wiberg
olewiberg@stofanet.dk
Grønlandsvej 1
8700 Horsens
Røntgen og Skanning Lasse Poulsen
astridlasse@yahoo.dk
Grønlandsvej 1, 2. -3
8700 Horsens

Brug os - kontakt os hvis problemer i forhold til samarbejdet om vore patienter. Ris, ros  og gode ideer er velkomne !
 
_____________________________________________________________

Bruno Melgaard Jensen, Praksiskoordinator

Sendt til praktiserende læger i Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg kommuner samt lægerne i Nørre Snede og Ejstrupholm