Spring til indhold

PKOrientering nr. 2, juni 2022 - Regionshospitalet Horsens

Dette nyhedsbrev indeholder bl.a. orientering om: Lægeansvar på akutpladser. Ny praksiskonsulent ved Palliativt Team. Akutafdelingen - patienter med alkoholoverforbrug. Kvindesygdomme og Fødsler - forløbsplan om urininkontinens hos kvinder. Neurologi - patienter hvor der mistænkes en primær hjernekræft. FMK. Praksiskoordinator og praksiskonsulenter



Nr. 2, juni 2022
 

Lægeansvar på akutpladser

PLOs fortolkning af aftalerne omkring de kommunale akutpladser er enkel:

Den praktiserende læge har behandlingsansvaret for en patient på de kommunale akutpladser, hvis patienten er anbragt på akutpladsen af den praktiserende læge selv eller af en kollega i lægevagten.

Det betyder, at patienter, der anbringes på en kommunal akutplads efter et kortere eller længere ophold på hospitalet, er anbragt der under sygehusets lægers ansvar. Der er ingen tidsbegrænsning eller særlige forhold for fx akutambulante patienter, der har været i akutmodtagelsen i mindre end 48 timer eller lignende, hvis patienten har været henvist til indlæggelse, og kommer patienten efter et kortere eller længerevarende ophold på hospitalet ud på en kommunal akutplads, da er det akutafdelingens læger, der har behandlingsansvaret for patienten.

Årsagen til uklarhederne omkring ansvaret skyldes at hospitalet har haft en anden fortolkning af formuleringen i overenskomsten. Her står, at behandlingsansvaret for patienten overgår til egen læge, når patienten er færdigbehandlet i sygehusregi. Fra hospitalsside fortolker man det således, at når patienten udskrives, da er patienten færdigbehandlet. Hospitalet har ikke mulighed for at henvise til en akutplads. Det er kommunen, der visiterer til det plejetilbud, man mener patienten har brug for og kommer patienten på en akutplads - ja, da må egen læge tage over.

Som ovenfor anført, er PLO ikke enige i denne fortolkning. PLO mener, at kommer en patient fra akutafdelingen til en akutplads, da kan patienten ikke være færdigbehandlet, men må formodes at være udlagt af akutafdelingen og dermed fortsat være under lægeansvar ved akutafdelingen.

Denne diskussion skal afklares mellem PLO centralt og Regionerne - men indtil dette er sket, læner Regionshospitalet Horsens sig op ad PLOs fortolkning og påtager sig behandlingsansvaret indtil patienten ikke længere opholder sig på en akutplads.

Ny praksiskonsulent ved palliativt team

Anne Roed Rudbeck (Lægerne Sundhedshuset 2. sal i Horsens) er ny praksiskonsulent ved Palliativt Team - se kontaktoplysninger

Akutafdelingen - patienter med alkoholoverforbrug

Husk at behandling af alkoholafhængighed er et kommunalt anliggende og i de fleste tilfælde ikke en akut situation. Tværtom ser evnen til behovsudsættelse og også gerne en langsom og mindre nedtrapning af det daglige alkohol-indtag ud til at forøge chancerne for et vellykket afvænningsforløb. Men der kan dog være akutte tilfælde, der betyder, at patienten skal indlægges på akutafdelingen. Hvis patienten ikke kan tage vare på sig selv. Hvis patientens abstinenser, der kan være livstruende, ikke kan behandles eller håndteres udenfor sygehus - eller hvis der er en risiko for, at patienten lider af en somatisk sygdom.

Se nærmere  i pjecen: Indlæggelse på Akutafdelingen - patienter med alkoholoverforbrug

Kvindesygdomme og Fødsler - forløbsplan om urininkontinens hos kvinder

Man henleder opmærksomheden på den nye forløbsplan om urininkontinens hos kvinder. Mange problemer kan klares uden henvisning, hvis der foregår en sufficient udredning i almen praksis med væske-vandladningsskema og GU. Hyppige problemer er for stort væskeindtag på uhensigtsmæssige tidspunkter - eller postmenopausale slimhindeproblemer, der relativt enkelt kan behandles.

Læs mere i forløbsbeskrivelsen Urininkontinens hos kvinder

Neurologi - patienter hvor der mistænkes en primær hjernekræft

Hos patienter, hvor der mistænkes en primær hjernekræft (jf. Region Midtjyllands kriterier), henvises i pakkeforløb til Neurologisk Klinik, Aarhus Universitetshospital med oplysning om sygehistorie, indikation for at indgå i pakkeforløb, objektive fund samt metalstatus, højde, vægt samt telefonnummer.

Hvis den visiterende speciallæge ikke finder at sygehistorien og de kliniske fund opfylder kriterier for at indgå i pakkeforløb for udredning af primær hjernekræft, indkaldes patienten enten til en klinisk vurdering i Neurologisk klinik, eller henvisningen returneres med rådgivning om andet udredningsforløb. Patienter i pakkeforløb indkaldes telefonisk og skriftligt til MR-skanning af hjernen og oplyses om at der gives telefonisk opfølgning på scanningssvaret og der lægges en plan for den videre udredning.

Patienter med påvist tumor indkaldes til videre udredning i Neurologisk klinik. Patienter uden påvist tumor eller anden abnormitet vurderes telefonisk af speciallæge vedrørende indikation for om patienten skal ses til udredning i Neurologisk klinik, eller om det videre forløb kan varetages af almen praksis. Der sendes korrespondance til henviser omkring skanningsfund, samt råd om den videre opfølgning. Patienter, der har absolutte kontraindikationer til MR-skanning eller ikke er selvhjulpne, bliver tilbudt CT-skanning og sammedags neurologisk vurdering, som hidtil.

Ovenstående er gældende for patienter >18 år med bopæl i Horsens, Hedensted, Skanderborg, Odder, Favrskov, Randers, Norddjurs, Syddjurs, Samsø eller Aarhus kommune.

FMK

Når vi henviser en patient til behandling, skal FMK ajourføres.

En ajourføring kræver, at man kigger ordinationerne igennem for oplagte fejl og eventuelle dobbeltordinationer og seponerer medicin, man ikke mener, patienten får. Penicillinkuren, der er afsluttet. Blokaden, der er givet. Præparater, der oplagt ikke indtages længere.

Der er IKKE tale om en medicingennemgang - som er mere omfattende. Her gennemgår man sammen med patienten medicinlisten, og bliver hermed fuldkommen sikker på, præcis hvilken medicin patienten indtager hvornår.

Ajourføringen er altså en vurdering fra lægens side af, at man mener den anførte medicin, er den medicin patienten indtager - mens en medicingennemgang er en afstemning af denne formodning sammen med patienten.

Praksiskoordinator og praksiskonsulenter

Praksiskoordinator


Lasse Poulsen
Grønlandsvej 1, 2.
8700 Horsens

E-mail: astridlasse@yahoo.dk

Hospitalspraksiskonsulenter

Peter Raun
raun@gefiberpost.dk

Godsbanegade 1, 5.
8700 Horsens

Medicinsk afdeling

Mette Pavlik
jp.mp@mail.dk

J. Chr. Juliussensvej 5
8700 Horsens

Akutafdeling

John Tygesen
john.tygesen@dadlnet.dk

Godsbanegade 5, 1.
8700 Horsens

Ortopædkirurgisk og
kirurgisk afdeling

Helga Gøtke
goetke@dadlnet.dk

Grønlandsvej 1, 3.
8700 Horsens

Kvindesygdomme og fødsler
Klinisk Biokemisk afdeling

Anne Roed Rudbeck
d396400@dadlnet.dk
 
Grønlandsvej 1, 2.
8700 Horsens
Klinik for lindrende behandling

Rasmus Christoffersen
rasmus@christoff.dk

Sygehusvej 7, 2.
8660 Skanderborg

Røntgen og Skanning

Holger Olaf Kjær
hokjaer@dadlnet.dk

Grønlandsvej 1, 2. sal, dør 2
8700 Horsens

Psykiatrien Horsens

____________________________________________________________ 

Lasse Poulsen, Praksiskoordinator

Sendt til praktiserende læger i Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg kommuner samt lægerne i Nørre Snede og Ejstrupholm