Spring til indhold

Kirurgisk behandling af patienter med lipomer

Der vil fremover ikke være tilbud om kirurgisk fjernelse af (subcutane) lipomer på ortopædkirurgisk afdeling, Regionshospitalet Horsens

På baggrund af det stigende pres på det offentlige hospitalsvæsen vil der fremover ikke være tilbud om kirurgisk fjernelse af (subcutane) lipomer på den ortopædkirurgiske afdeling på Regionshospitalet Horsens eller andre af regionens hospitaler.

Vi henstiller derfor til at disse patienter ikke længere henvises til ortopædkirurgisk afdeling.

De fleste lipomer giver kun kosmetiske gener og tilstanden kan ikke betegnes som sygdom. Hvis patienten alligevel ønsker lipomet fjernet, foreslås henvisning til privatpraktiserende kirurg eller hudlæge.

Hvis malignitet mistænkes (f.eks. ved lipomer med en diameter større end 5 cm eller placering under muskelfascien) kan patienten henvises direkte til sarcomcentret på AUH eventuelt forudgået af en Ultralydsundersøgelse.

I de tilfælde, hvor lipomet giver anledning til lokale smerter, kan behandling i ortopædkirurgisk regi dog tilbydes. Det kan fx være et lipom lokaliseret over spina scapula, som generer når patienten sidder op ad et stoleryglæn. Det skal i så fald være grundigt beskrevet i henvisningen.

_____________________________________________________________

John Tygesen, Praksiskonsulent

Sendt til praktiserende læger i Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg kommuner samt lægerne i Nørre Snede og Ejstrupholm