Spring til indhold

Opsøgende indsats til sårbare børn, der ikke har deltaget i forebyggende børneundersøgelser

Information om opsøgende indsats til sårbare børn, der ikke har deltaget i forebyggende børneundersøgelser

OK22 ønsker at styrke indsatsen i forhold til sårbare børn. Det betyder, at almen praksis kan lave en opsøgende indsats overfor børn, der ikke har deltaget i forebyggende børneundersøgelser i aldersgruppen 1-5 år.

Region Midtjylland tilbyder i den forbindelse en patientliste på ydernummerniveau på børn i alderen 1-5 år, hvor seneste relevante børneundersøgelse ikke er afregnet. I kan bestille listen ved at skrive til sundhed.medicinteamet@rm.dk

Listen er digital og vil blive sendt via e-Boks. Region Midtjylland er ved at undersøge mulighederne for at automatisere en udsendelse til alle læger fx via "listetræk", som allerede bruges til formidling af andre lister. Listen kan, sammen med data fra jeres eget lægesystem, være en hjælp til at få et overblik over, hvilke forældre, der kan kontaktes med henblik på at få barnet til at komme til den relevante børneundersøgelse.

Sårbare børn – mulighed for konsulterende samtale
Hvis lægen vurderer, at mangel på ressourcer mv. er årsag til udeblivelsen, er der med OK22 mulighed for at tilbyde barnet/forældrene en "konsulterende samtale" i direkte forlængelse af børneundersøgelsen.

Den vurdering sker på baggrund af en individuel og konkret vurdering med baggrund i lægens (manglende) kendskab til familien, informationer fra patientjournalen og den opsøgende kontakt til familien. De forhold, som bør indgå i den konkrete vurdering for brug af den konsulterende samtale er, om der er forhold eller udfordringer i hjemmet/familien af betydning for barnets trivsel, fx sygdom i familien, skilsmisse, arbejdsmarkedstilknytning/økonomi, misbrugsproblemer mv.

Ydelse 0128
Den konsulterende samtale afregnes ved brug af ydelse 0128. Vær opmærksom på at den konsulterende samtale skal afholdes i direkte forlængelse af selve børneundersøgelsen

Ydelsesbeskrivelsen kan ses her

_____________________________________________________________

Karen Pedersen, Regional lægemiddelkonsulent, Kvalitet og Lægemidler, Koncern Kvalitet