Spring til indhold

Henvisning af mandlige patienter til sterilisation

Information om, at mandlige patienter som ønsker sterilisation skal henvises til Friklinikken, Regionshospitalet Silkeborg

I Region Midtjylland er det besluttet, at mandlige patienter, der ønsker sterilisation skal henvises til Friklinikken, Regionshospitalet Silkeborg

Patienten skal gøres opmærksom på, at operationen kan blive foretaget i Silkeborg men, at de urologiske afdelinger i Region Midtjylland i et vist omfang også vil tilbyde operation. Der er endvidere aftale mellem Region Midtjylland og enkelte praktiserende speciallæger, som også vil foretage operationen. Operationsstedet afklares via Friklinikken. Det vil fremgå af brev til patienten med indkaldelse, hvor han skal møde til operation.

I forbindelse med henvisning henledes opmærksomheden på følgende:

  • Ud over en relevant anamnese forudsættes, at der er foretaget objektiv undersøgelse af genitalier.
  • Patienten gøres opmærksom på, at han bliver indkaldt direkte til operation, der er ikke nogen forundersøgelse.
  • Egen læge noterer på henvisningen, at formalia er i orden.
  • Husk mobilnummer på henvisningen.

Efter sterilisationsoperationen vil det sted, hvor patienten er opereret, arrangere opfølgende spermatest og afslutningsvis svar på denne – henvisende læge er ikke involveret i dette.

I forbindelse med henvisning af mandlige patienter til sterilisation, har der været en del problemer angående den blanket, som patienten skriver under på. Problemet består i, at såvel almen praksis, som Friklinikken i Silkeborg anvender EDB journaler. Opbevarelse af blanketten hos egen læge, eller fremsendelse af blanketten til Friklinikken giver derfor problemer begge steder.

Proceduren i Region Midtjylland er fremover aftalt således:

Egen læge skal inden fremsendelse af henvisningen sikre sig, at patienten er informeret om indgrebets art og konsekvens. Dette noteres såvel i egen læges journal som på henvisningen.

Det er ikke nødvendigt med fremsendelse af den underskrevne blanket. Det er op til egen læge, om blanketten opbevares i klinikken, men det er vigtigt, at det af journalnotatet fremgår, at patienten er orienteret om operationen og konsekvens,  samt at blanketten er underskrevet.

_____________________________________________________________

Palle Nielsen, Specialeansvarlige overlæge, Urologisk Afdeling, Hospitalsenheden Vest
Svend Kier, Lægelig koordinator for Midtkraft