Spring til indhold

Contalgin 5 mg er udgået

Depottablet Contalgin 5 mg markedsføres ikke længere i Danmark

Depottablet Contalgin 5 mg markedsføres ikke længere i Danmark. Firmaet bag har af kommercielle årsager valgt at lade præparatet udgå fra markedet.

Den Regionale Lægemiddelkomité opfordrer til, at der ved behov for opioid fortsat anvendes morphin, som er 1. valg i Region Midtjylland. At Contalgin 5 mg er udgået, giver således ikke anledning til at skifte til fx oxycodon, som har en mulig højere risiko for afhængighed end morphin.

Fremover er 10 mg morphin mindste dosis i depotformulering. Depotformuleringen anvendes ved kroniske smerter, ved postoperative smerter som forventes at være lidt længerevarende og i forbindelse med nedtrapning efter morphin behandling.

Behandling af kroniske smerter
5 mg depot morphin er en meget lav dosis og 10 mg kan anvendes i stedet for.
10 mg depot morphin svarer nogenlunde overens med 5 mg oxycodon depot.

Ved postoperative smerter, som kræver aftrapning efterfølgende:
Stop behandlingen når patienten er nede på 10 mg x 2. Den praksis anvendes allerede i dag på flere hospitaler.

Nedtrapning af kronisk opioid forbrug:
Her kan det være en udfordring at undvære 5 mg depot morphin. Klinisk Farmakologisk Afdeling er i samarbejde med flere andre regioner ved at udarbejde en nedtrapningsplan, der tager højde for at præparatet ikke længere er tilgængeligt.

Udleveringstilladelse
Hvis der i enkelte tilfælde er behov for morphin 5 mg i depotformulering, er det fortsat muligt at anvende en ikke-registreret specialitet med udleveringstilladelse. Regionens udleveringstilladelse kan findes på praksis.dk.

Der kan ikke udstedes en ny regional udleveringstilladelse, da Contalgin 5 mg nu er helt udgået. Efter den 18. december 2024, hvor den nuværende regionale udleveringstilladelse udløber, skal den enkelte læge derfor selv søge udleveringstilladelse hos Lægemiddelstyrelsen og argumentere for, hvorfor det er relevant.

Vær opmærksom på, at hvis patienten skal have tilskud til medicinen, skal der søges om enkelttilskud, da tilladelsespræparater ikke automatisk får tilskud.

____________________________________________________________

Den regionale Lægemiddelkomité, Region Midtjylland