Spring til indhold

PKOrientering nr. 2, juni 2021 - Aarhus Universitetshospital

Dette nyhedsbrev indeholder information om: Fyraftensmødet 25. maj 2021. Nyt fra afdelingerne: Plastikkirurgisk afdeling, Urinvejskirurgisk afdeling, Øre-næse-hals afdelingen, Afdelingen for led- og bindevævssygdomme, Infektionsmedicinsk afdeling, Kvindesygdomme og fødsler. Hvem er Praksiskoordinator og Praksiskonsulenterne?
Nr. 2, juni 2021 
  

Fyraftensmødet - Rundt om specialerne den 25. maj 2021

Her findes slides fra de oplæg som blev præsenteret på fyraftensmødet - Rundt om specialerne den 25. maj 2021 på Aarhus Universitetshospital 

Plastikkirurgisk afdeling

Praksiskonsulent Line Staehelin

Afdelingens retningslinjer forskriver at de ikke tilbyder elektiv kirurgi på patienter der ryger og dertil ikke udfører elektiv kirurgi med for højt BMI. Dette fordi der i plastikkirurgien er evidens for at komplikationer med sårheling og infektioner er betydeligt øget, hvis disse parametre ikke er overholdt. De kan ved svær smerteproblematik se patienten uden for disse rammer. De vurderer at ca. 10 % af deres 5.500 patienter i plastikkirurgi afvises grundet disse problematikker, det er ikke optimalt for patienterne eller økonomien.
 
Derfor: De modtager ikke patienter til elektiv kirurgi, hvis ikke der i henvisningen står at de har været rygeabstinente 4 uger og har et BMI < 25-27.

Urinvejskirurgisk afdeling

Praksiskonsulent Peter Fjeldborg

Urinvejskirurgisk afdeling fortæller, at de er kommet godt i gang med up-front MR-scanning af prostatakræft patienter. Men de oplever desværre for ofte, at relevante oplysninger ikke er udfyldt ordentligt således, at de kan visitere direkte til MR scanning.

De nødvendige oplysninger fremgår af forløbsbeskrivelsen 

Herudover mangler der ofte telefonnummer på patienten. De har et stort ønske om at vi skriver det på henvisningen. Dels for at de kan indhente supplerende oplysninger, hvis de ikke fremgår af henvisningen, men også fordi de har store udeblivelsesproblemer og vil derfor have mulighed for sms-reminder. Dette gode argumenter for at vi husker at sætte patientens telefonnummer på henvisningen.

Øre-næse-hals afdelingen

Praksiskonsulent Allan Høg Poulsen

På Øre-næse-hals afdelingen på AUH opleves aktuelt et stigende antal kræftpakkeforløbs henvisninger fra almen praksis. Af hensyn til afdelingens begrænsede kapacitet vil specialet gerne opfordre til, at patienter mistænkt for kræft i hoved/hals området henvises til privat praktiserende speciallæge i øre-næse-hals. En sådan henvisningspraksis vil være helt i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer om pakkeforløb for hoved hals-kræft. Øre-næse-hals afdelingen på AUH har for nylig genopfrisket aftalen med de praktiserende ØNH-læger der er indforståede med opgaven.

Direkte telefonnummer til speciallægerne i Øre-næse-hals regi findes på følgende link bag login på læger.dk: https://www.laeger.dk/fas-i-region-midtjylland 

Afdelingen for led- og bindevævssygdomme

Praksiskonsulent Lars-Ebbe Pedersen

Polymyalgia reumatika og kæmpecelle karbetændelse – Hurtig udredning på Led- og Bindevævssygdomme, Aarhus Universitetshospital

Led- og Bindevævssygdomme, Aarhus Universitetshospital tilbyder hurtig, ambulant udredning og behandling af patienter mistænkt for polymyalgia reumatika og kæmpecelle karbetændelse.

Formål:

  • At sikre hurtig diagnostisk afklaring inden behandlingsopstart med prednisolon. Hvis prednisolon startes før vurdering ved reumatolog vil det vanskeligøre diagnostikken.
  • At tilbyde patienter at indgå i aktuelle forskningsprojekter på Led- og Bindevævssygdomme, der indebærer både forbedret diagnostik og behandling.

Målgruppe:

  • Alder: over 50 år.
  • CRP: Markant CRP stigning over normalområdet.
  • Symptomer på polymyalgi: Symmetrisk proksimale muskelsmerter i skulder- og hoftebælte.
  • Symptomer på kæmpecelle karbetændelse: Hovedpine, skalp ømhed, tyggeklaudikatio eller synsforstyrrelser. Symptomer på polymyalgi kan ses som led i karbetændelse.
  • Prednisolon: Patienter mistænkt for polymyalgi bør ikke startes i prednisolon forud for vurdering på Led- og Bindevævssygdomme.

Henvisning:

  • Mistanke om kæmpecelle karbetændelse: Der tages telefonisk kontakt til vagthavende på Led- og Bindevævssygdomme (tlf. 2946 9233). Der afklares her hvornår patienten skal ses og om der skal opstartes prednisolon inden.
  • Mistanke om polymyalgi: Der sendes henvisning, hvor oplysningerne jf. målgruppe skal fremgå klart. Der tilstræbes at patienterne ses indenfor 1 uge. Ved behov kan patienten diskuteres med vagthavende på Led- og Bindevævssygdomme (tlf. 2946 9233).

Udredning:

  • Undersøgelserne finder sted på Led- og Bindevævssygdomme, AUH.
  • Patienter med mistanke om kæmpecelle karbetændelse udredes med ultralydsundersøgelse af blodkar, samt yderligere undersøgelser ved behov.

Infektionsmedicinsk afdeling

Praksiskonsulent Dorte Kaltoft

Telefonopkald
På infektionsmedicinsk afdeling oplever man mange opringninger til vagthavende fra KBU-læger i almen praksis. Afdelingen vil naturligvis altid meget gerne hjælpe med råd og vejledning vedrørende infektionsmedicinske problemstillinger, men der er et stort pres på vagthavende, og mange af spørgsmålene ville formentlig kunne være besvaret af en erfaren kollega i almen praksis.

Afdelingen beder os derfor om at have fokus på, at læger under uddannelse, først konsulterer en mere erfaren læge i almen praksis inden de ringer for råd og vejledning hos infektionsmedicinerene.

Coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19) antistoftest
Det er blevet muligt at tage Coronavirus antistoftest som blodprøve i almen praksis. Prøven udføres på Klinisk Mikrobiologisk afdeling, men bestilles i blodprøver i webreq under klinisk biokemi.

Som tidligere skrevet ud i ”Henvisningsvejledning – Post COVID-19 klinik” skal prøven tages før henvisning af patienter til klinikken, såfremt der ikke foreligger en positiv PCR-test.

Blodprøven kan også tages på andre patienter, hvor det giver klinisk mening at klarlægge, om de har haft COVID-19.

Vaccine-anslag kan ikke vurderes alene ud fra måling af antistoffer, eftersom det cellulære respons også er betydende.

Der er høj specificitet (100%) og sensitivitet (95,3%) på undersøgelsen.

Se i øvrigt vejledning i AUH´s e-DOK: 1.3. Coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19) antistoffer

Kvindesygdomme og fødsler

Praksiskonsulent Hanne Heje

Tilbud om udredning og behandling af PCOS
Pr. 1. januar 2021 har Afdeling for Kvindesygdomme, Diabetes og Hormonsygdomme samt Steno Diabetes Center Aarhus AUH oprettet et fælles PCOS-ambulatorie. Det primære fokus er udredning og evt. opstart af behandling til kvinder med PCOS som er bosat i Aarhus Kommune. Det er tale om et fint tilbud – men er man fortrolig med udredning og behandling af PCOS, kan disse også fremover foregå i almen praksis. Se nærmere her: Information om Klinik for udredning og behandling af patienter med polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

Hensigtsmæssig visitation af patienter med akutte gynækologiske problemstillinger
Akutklinik for Kvindesygdomme OG sengeafdelingen, der aften og nat har denne funktion, oplever atter i stigende grad opkald fra vagtlæger, der henviser kvinder med blødning i tidlig graviditet uden forudgående undersøgelse med henvisning til, at vagtlægerne ikke har en sådan forpligtelse. Ofte oplyser kvinderne ved tilbageringning, at der er tale om sparsom blødning, der fint kan vente til næste dag. Den ansvarlige overlæge oplyser, at flere sygeplejersker oplever det ubehageligt, når disse vagtlæger afviser at besvare uddybende spørgsmål. Jeg har været praksiskonsulent i 6½ år og har oplevet denne problemstilling taget op mange gange af afdelingen, hvorfor vejledningen i visitation af akutte gynækologiske problemstillinger i dagtid og i vagten endnu engang vedhæftes.

Afdelingen har et godt tilbud – den begrænsede ressource skal bruges med omtanke.

Hensigtsmæssig visitation af patienter med akutte obstetriske problemstillinger
Og à apropos visitation: Hermed udkommer afdelingens interne vejledning i visitation af akutte obstetriske tilstande: Akut obstetrisk visitation - guide for praktiserende læger og vagtlæger

Hvem er Praksiskoordinator og praksiskonsulenterne?

Praksiskonsulenterne kan kontaktes på Email. HUSK praksiskonsulenterne modtager gerne såvel ris som ros i forhold til samarbejdet med Aarhus Universitetshospital. Du finder os herunder:  

Praksiskoordinatorer

Lene Frisk
Østergade 30, 3. th.
8000 Aarhus C

Email: lenefrisk@dadlnet.dk


Anders Brøndt
Park Allé 3,2 th.
8000 Aarhus C

Email: broendt@gmail.com

Hospitalspraksiskonsulenter

Allan Høg Poulsen
docahp@gmail.com 

Skt. Olufs Gade 1
8000 Aarhus C

Ortopædkirurgisk
Røntgen og Scanning
OPI Nord, Syd og Øst

Morten Charles
mc@ph.au.dk

Gyldenløvesgade 10
8200 Aarhus N

Diabetes og Hormonsygdomme
Steno Diabetes Center
Hud- og Kønssygdomme
Morten Charles
mc@ph.au.dk

Gyldenløvesgade 10
8200 Aarhus N

Neurologisk Afd. F
Neurokirurgisk Afd. NK
Neuroradiologisk Afd.
Neurofysiologisk Afd.
Demensklinik
Nuklearmedicin og PET

Lars Ebbe Petersen
larsebbepetersen@dadlnet.dk

Frederiksgade 25, 3.
8000 Aarhus C

Reumatologisk Afd. U
Arbejdsmedicinsk Klinik
Fys. - Ergo Afd.

Marianne Lentz
mariannelentz@dadlnet.dk

Rosenkrantzgade 23, 3.
8000 Aarhus C

Ældresygdomme
Fælles Akut Afdeling

Hasse Skibsted Clemmensen
hassec@outlook.com

Østergade 30, 3. th.
8000 Aarhus C

Hjertesygdomme
Hjerte-, Lunge- og Karkirurgi

Line Staehelin
linestaehelin@gmail.com

Frederiksgade 25, 2.
8000 Aarhus C

Medicinsk Afd. V
Mave- og Tarmkirurgi Afd.
Plastikkirurgi
Dagkirurgisk

Erik Høgh
e.hoegh@dadlnet.dk

Park Allé 15, 2.
8000 Aarhus C

Blodprøver og Biokemi
Blodbank og Immunologi
Patologisk Institut

Allan Høg Poulsen
docahp@gmail.com 

Skt. Olufs Gade 1
8000 Aarhus C

Øre-Næse-Hals Afdeling H
Øjenafdeling J
Tand- Mund og Kæbekirurgisk Afd. O
Funktionelle lidelser

Peter Stokvad
stokvad@dadlnet.dk

Nordre Strandvej 101,
8240 Risskov

Lungemedicinsk Afd. LUB
Apotek,
Patienthotel

Lise Høyer
lisehoyer@dadlnet.dk

Odensegade 2
8000 Aarhus C

Kræftafdeling D
Palliativt Team
Hæmatologisk Afd. R
Klinisk Genetisk Afd.
Hospice Søholm

Peter Krogh Fjeldborg
peterfjeldborg@yahoo.dk

Rosenkrantzgade 23, 3.
8000 Aarhus C

Urinvejskirurgi
Nyresygdomme

Hanne Nørgaard Heje
hanne.heje@dadlnet.dk

Banegårdspladsen 6, 1.tv.
8000 Aarhus C

Kvindesygdomme og Fødsler

Jonas Baandrup
jonas.baandrup@gmail.com

Sønderskovvej 16
8520 Lystrup

Børn og Unge

Dorte Lei Kaltoft
dorte.kaltoft@gmail.com

Tjelevej 17
8240 Risskov

Mikrobiologi
Infektionssygdomme Afd. Q

_____________________________________________________________

Lene Frisk, Praksiskoordinator
Anders Brøndt, Praksiskoordinator

Sendt til praktiserende læger i Aarhus, Samsø, Favrskov og Odder kommuner