Spring til indhold

Orienteringsbrev - Praksiskonsulentordningen, januar 2023

Viborg Kommune

Forebyggelse og afhjælpning af ensomhed blandt ældre (fortrinsvis +65 årige)

8 % af de voksne borgere i Viborg Kommune angiver i undersøgelser at være svært ensomme. Ensomhed kan antage mange former og udtryk, og har generelt negative konsekvenser for trivsel og sundhed. 

Viborg Kommune tilbyder samtaler, fortrinsvis til borgere på 65 år og derover, som oplever ensomhed og/eller manglende social trivsel. Samtalen har fokus på at afdække borgerens behov og ønsker, og derudfra vejlede og rådgive om fx muligheder for netværk, aktiviteter og samvær.

Praktiserende læge kan henvise en borger til en afklarende samtale ved at sende MedCom korrespondance til ’Pleje, Sygepleje og Sundhed, Viborg Kommune’. I emnefeltet skal noteres ’Ensomhed-FB’. 

Praktiserende læger, borgere og pårørende har også mulighed for at kontakte Viborg Kommune på 87 87 65 60 på hverdage klokken 8.00-15.00. En medarbejder kan rådgive og vejlede, og ved behov kan der aftales et besøg ved borgeren.

Læs mere om Viborg Kommunes indsats her: Ensomhed - Viborg Kommune

Sundhedstjek til borgere på botilbud

Med overenskomst for almen praksis 2022 er der indgået aftale om en ny ydelse: Sundhedstjek af borgere på botilbud.

Målgruppen er borgere på 18 år og derover, som opholder sig på botilbud på grund af betydelig nedsat fysisk, psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Det gælder både regionale, kommunale og private botilbud.

På Viborg Kommunes botilbud opstartes indsatsen fra februar 2023. I alt er ca. 400 borgere i målgruppen for tilbuddet, idet hver enkelt skal tilbydes et sundhedstjek hvert andet år.

En medarbejder fra borgerens botilbud vil – såfremt borgeren ønsker et sundhedstjek – tage kontakt til praktiserende læge og aftale nærmere herom.

Medarbejder og borger drøfter muligheden for et sundhedstjek ved den årlige sundhedssamtale, som botilbud i Viborg Kommune allerede nu tilbyder borgeren 1 gang årligt. Det betyder, at tilbuddet om sundhedstjek vil blive indfaset løbende, og at de praktiserende læger således vil blive kontaktet løbende fra februar 2023.

Sundhedstjek på botilbud er bl.a. beskrevet i vejledningen til overenskomsten side 177-178

Samarbejde mellem praktiserende læger og Familieafdelingen vedrørende børn og unge i alderen 0-18 år

Kommunalt-Lægeligt Udvalg (KLU) har drøftet muligheden for at styrke samarbejdet mellem de praktiserende læger og Familieafdelingen i Viborg Kommune om børn i mistrivsel. Der er i samarbejde udarbejdet en model med 2 spor, som skal styrke informationsudveksling, dialog og samarbejde. 

Modellen beskriver overordnet:

  • Kommunikation og samarbejde i sager, hvor lægen har sendt en underretning til Viborg Kommune
  • Generel henvendelse pr. telefon til Viborg Kommunes Familieafdeling

Modellen betyder bl.a., at en praktiserende læge, som sender en underretning til Familieafdelingen, som udgangspunkt vil blive inviteret med til en underretningssamtale med familien i Familieafdelingen.

Samarbejdsmodellen kan ses her: Samarbejde praktiserende læger og Familieafdelingen (viborg.dk)

---------------------------------------------------------------------

Mette Kvist, specialkonsulent, Social, Sundhed & Omsorg, Viborg Kommune
Niels-Jørgen Moeslund, praksiskonsulent, Viborg Kommune