Spring til indhold

Orienteringsbrev fra praksiskonsulentordningen i Viborg Kommune, december 2019

Praksiskonsulentordningen i Viborg Kommune informerer i dette orienteringsbrev om: Det bobler med fællesskaber i Viborg Kommune. Tag hånd om ensomheden. Vederlagsfri fysioterapi i Viborg Kommune. Væskebehandling. Tættere samarbejde omkring børn og unge - om med Børn og Unge.

Det bobler med fællesskaber i Viborg Kommune

Borgere i Viborg Kommune har nu mulighed for at finde nye venner og fællesskaber gennem den digitale platform, Boblberg.dk, som kommunen har indgået samarbejde med.

På Boblberg.dk drives al aktivitet af de mere end 190.000 borgere, som er en del af fællesskabet. Her skriver borgere sammen i selvoprettede opslag (bobler), hvor de deler fælles interesser, oplevelser og sociale aktiviteter - men også̊ svære emner, som fx ensomhed og psykisk sårbarhed.

Målet med samarbejdet er bl.a., at flere borgere kan styrke deres mentale, sociale og fysiske sundhed gennem fælles oplevelser og interesser.

Boblberg på besøg
Boblberg er netop nu på rundtur hos alle praktiserende læger i kommunen, så har I ikke allerede haft besøg, kommer de snart forbi jer med materiale.

Læs mere på Boblberg.dk og Viborg.dk/boblberg hvor I kan se en video omkring Boblberg.

Fakta om Boblberg

  • Mere end 190.000 medlemmer er en del af Boblberg – pt. er der over 2.000 aktive brugere i Viborg Kommune.
  • Boblberg er for alle! Det er gratis, tilgængeligt på alle enheder, og der er medlemmer fra 15 til 94 år.
  • Boblberg er udviklet i samarbejde med tre kommuner, 2.500 borgere fra hele Danmark og et stort udsnit af organisationer, som har berøring med kultur, fritid, sundhed og det frivillige.

Yderligere oplysninger: Peter Borup Sørensen, Sundhedschef, på tlf. 6189 7821 eller mail: pbso@viborg.dk
 

Tag hånd om ensomheden

Viborg Kommune har fokus på at gøre noget ved ensomheden. Sidste nye er, at der er lavet en animationsfilm om ensomhed, som også de praktiserende læger kan have glæde af og formidle.

Citat fra animationsfilmen ”Kender du Ensomheden”:
”Ensomhed kan antage mange former og have mange forskellige årsager. Ensomhed kan være en stor belastning både fysisk og psykisk. Ensomhed kan ikke fjernes, men sammen kan vi sørge for, at den bliver til at leve med.
Vi har brug for din hjælp til at finde frem til dem, der har brug for hjælpen. Det er nemlig sjældent den ensomme, der tager fat i os.
Ring på tlf. 8787 6560
Er du bekymret for, om en ældre i din omgangskreds er ensom, så giv os et praj, så vi sammen kan få taget hånd om det.”

Sådan lyder Ghita Nørbys stemme i animationsfilmen ”Kender du Ensomheden”, som er udarbejdet af Viborg Kommune med henblik på at øge fokus på at opspore de mange ensomme ældre, der er i vores samfund. Filmen er målrettet de mennesker, der er omkring den ældre i erkendelsen af, at de ensomme ældre sjældent selv rækker ud efter hjælp. Men der ER hjælp at hente. I forbindelse med filmen er der oprettet en særlig telefonlinje, hvor medarbejdere er klar til at vejlede, rådgive og handle på de opkald, der kommer.

Filmen kan rekvireres i flere formater og med tekst, så den kan vises på forskellige skærme i fx venteværelser hos praktiserende læger.

Filmen kan ydermere ses her: Kender du  Ensomheden 

For yderligere oplysninger kan der rettes henvendelse til leder for Aktivitet og Udvikling Jette Hingebjerg på mail: jhi@viborg.dk 
   

Vederlagsfri fysioterapi i Viborg Kommune

I Viborg Kommune har borgerne i forhold til vederlagsfri fysioterapi frit valg mellem et kommunalt tilbud og et tilbud hos de privatpraktiserende fysioterapeuter.

Viborg Kommune har ændret praksis for korrespondance vedr. statusredegørelse. Fremadrettet sendes statusredegørelsen vedr. vederlagsfri fysioterapi via MedCom. Hvis I som henvisende læge er enig i fysioterapeutens vurdering i forhold til den videre træning, lægger I som vanligt en ny henvisning på Refhost. Viborg Kommune indgår naturligvis gerne i dialog ved uenighed.

Viborg Kommunes tilbud består af holdtræning én gang ugentligt. Vi yder som udgangspunkt ikke individuel behandling, og har borgeren eksempelvis behov for manuel behandling, vil vi anbefale, at borgeren søger en klinik.

Hvis I har spørgsmål, kan I kontakte Mie Havskov Tholstrup, tlf. 2069 5540 eller mail: kmk@viborg.dk 
    

Væskebehandling

Hospitalets akutafdeling har nu et udeliggende væskedepot i Akut Teamets depot beliggende Klosterhaven 1 i Viborg.

Det betyder, at borgere, som er i eget hjem til væsketerapi, får væske udleveret fra hospitalets akutafdeling. Der er ingen egenbetaling for borgere i væsketerapi.

Arbejdsgangen for praktiserende læge er den samme. Ordineres behandlingen af egen læge, er egen læge ansvarlig for behandlingen. Ordineres væsken af sygehuslæge, er sygehuslægen ansvarlig for behandlingen.

Egen læge kan ikke hente væske på sygehuset, da Akut Teamet har afhentningsaftalen.
    

Tættere samarbejde omkring børn og unge - og med Børn og Unge

Der er igangsat et projekt i forhold til samarbejdet mellem Viborg Kommune og kommunens almen praktiserende læger.

De fleste henvisninger til Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling (BUA) af børn og unge med udfordringer kommer rent faktisk fra almen praksis. Af forskellige årsager tilbagevises de fleste af disse henvisninger. Det kan handle om manglende dokumentation eller med begrundelsen, at der ikke er afprøvet forebyggende indsatser i primærsektoren.

For at imødegå disse udfordringer går projektet ud på at styrke samarbejdet mellem almen praksis, et kommunalt koordinationsudvalg og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling (BUA).

Den praktiserende læge fremsender med forældrenes samtykke relevante informationer til Koordinationsudvalget via en kommunehenvisning i Edifact på lokationsnummer 5790002286063.

Vi vil i koordinationsudvalget bl.a. undersøge, om der er tale om et barn/en ung, der allerede er kendt i vores system, og om vi via andre indsatser i barnets kontekst kan understøtte udviklingen i en positiv retning. Sammenfattende ser vi fra Børn og Unges side et stort potentiale i dette projekt.

Finansieringen bygger på Satspuljemidler, og disse går bl.a. til nedsættelse af det nævnte koordinationsudvalg, der er forankret i Pædagogisk Praksis og Læring (PPL) i Viborg Kommune.

I kan læse mere om projektet og dets arbejdsgange via dette link: Nyt tilbud til børn og unge i psykiske udfordringer: Et samarbejde mellem almen praksis, et kommunalt Koordinationsudvalg og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling

I er også meget velkomne til at kontakte Claus Bossow, afdelingsleder i PPL, mail: clb@viborg.dk eller tlf.: 8787 1020, hvis I har yderligere spørgsmål.
  
_____________________________________________________________

Thorbjørn Aagaard, Konsulent, Social, Sundhed & Omsorg, Viborg Kommune
Niels-Jørgen Moeslund, Praksiskonsulent, Viborg Kommune 

Sendt til praktiserende læger i Viborg Kommune